Sparande populärt – trots höga bolån och låga sparräntor

Uppdaterad
Publicerad

Under det andra kvartalet i år gjorde svenska hushåll nettoinsättningar på 97 miljarder kronor på bankkonton, vilket är den högsta nivån hittills.

Samtidigt har bankerna höjt räntan för bolån mycket mer än sparräntorna.

– Vi ser ett enormt ökat intresse för sparande på sparkonto just nu, säger Christina Sahlberg, sparekonom på prisjämförelsesajten Compricer.

Riksbankens räntehöjningar har fått bankerna att höja både sparräntor och borräntor. Men boräntorna har ökat mest.

Snitträntan för ett bolån med tremånaders bindningstid låg på 1,32 procent i januari och hade stigit till 2,97 procent i oktober. Alltså en ökning med 1,65 procentenheter.

Samtidigt har den rörliga sparräntan i snitt endast ökat med 0,8 procentenheter. Och storbankerna har höjt sina sparräntor ännu mindre, endast 0,41 procentenheter i snitt.

Banker tjänar stort på glappet

De rörliga sparräntorna har alltså stigit, men bara omkring hälften så mycket som boräntorna. Jämför man till de bundna bolånen och sparkonton med bunden ränta så finns det också en skillnad, men då är den inte lika stor.

Dessutom brukar bankerna historiskt sett höja boräntorna först och sedan höja sparräntorna när räntorna stiger.

– Bankerna är ganska snabba med att höja boräntorna snabbare än att höja sparkontorräntorna. Det är för att de tjänar en massa pengar på det glappet, säger Christina Sahlberg.

Inflationen gröper ur sparpengarnas värde

Hos de banker och låneinstitut som just nu erbjuder den högsta sparräntan kan man få omkring 2 procents ränta på pengarna om man inte vill binda räntan.

Samtidigt är inflationen mycket högre än så, prisökningstakten i samhället var hela 9,7 procent i oktober, vilket innebär att sparpengarnas värde gröps ur.

– Jämfört med inflationen är sparräntan väldigt låg. Vi förlorar pengar varje dag på våra sparkonton eftersom räntan är så låg.

SEB och Swedbank lägsta sparräntan

Lägst sparränta bland de större aktörerna erbjuder SEB och Swedbank, vars kunder endast får 0,3 procents ränta på sparkontot.

Varför är då sparräntan så låg? Så här svarar Swedbank i ett mejl till SVT Nyheter:

”Alla banktjänster är konkurrensutsatta och vi ser att vi har marknadens bästa helhetserbjudande där sparandet är en viktig del. Precis som med boräntor så sätts sparräntor på en marknad. Vi ligger inte lägst och inte heller högst när det gäller inlåning. Och på våra fasträntekonton kan man få räntor från 1,60 procent på 3 månader upp till 2,63 procent på 2 år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.