Det är EU-kommissionens sammanvägda index för flyttskatt, fastighetsskatt och ränteavdrag som visar att Sverige, tillsammans med Nederländerna, är mest generöst av alla med skattefördelar till dem som äger sina bostäder.
Listan med EU-ländernas index för ”skatteincitament på ägarbebodda bostäder” har publicerats i samband med EU-kommissionens arbete med Landrapporten för Sverige 2015.
Koll på svenska subventioner
EU-kommissionen håller också extra koll på Sverige med anledning av att hushållen är så högt skuldsatta och bostadspriserna så högt uppdrivna. I en rapport om skattereformer 2014 i EU-länderna, skriver EU-kommissionen att många av EU-länderna har påbörjat processer för att minska skattelättnader som uppmuntrar till skuldsättning. Det är enligt rapporten bara Sverige, Bulgarien och Italien som inte har sådana reformer på gång, men Bulgarien har andra begränsningar för hushåll när det gäller lån, och Italien har höjt fastighetsskatten.
Men finansminister Magdalena Andersson (S) har trots det inga planer på att avskaffa eller minska ränteavdragen.
– Ränteavdragen har funnits länge. Nu har vi dem och vi har inga planer på ändringar. Man måste ta hänsyn till hur det skulle slå mot ekonomin för många hushåll, säger Magdalena Andersson till SVT.
Gynnar främst välbeställda
Men som SVT kunde visa i våras går 85 procent av ränteavdragen till den rikare halvan av Sveriges befolkning. I dagsläget handlar det om 20 miljarder i skattelättnader, och det blir mycket mer när räntorna stiger från dagens låga nivåer.
– Ränteavdragen har ingen bra fördelningspolitisk profil, konstaterar Magdalena Andersson.
Finansministern delar de tunga experternas syn att bostadspriserna är högt uppdrivna, men satsar i stället på att bromsa prisuppgången på bostäder genom åtgärder i budgeten för att öka byggandet, och på att så småningom tillsammans med allianspartierna kunna införa amorteringskrav.