Den största orsaken till att kronan försvagats så kraftigt är det låga ränteläget, säger Johanna Kull. Foto: Gustav Sjöholm/TT/privat

Svenska kronan rekordusel – så mycket dyrare blir din semester

Uppdaterad
Publicerad

Ska du ut och resa i sommar? Då behöver du spara betydligt mer än du gjorde inför förra årets semester. Värdet på den svenska kronan har nämligen rasat, och det riskerar att slå hårt mot din semesterkassa.

– Jämfört med dollarn har kronan inte varit så här svag sedan 2002, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Miljontals svenskar laddar upp för sommarsemestern. Oavsett om man planerar för en helg i New York eller en strandvecka på Mallorca så ser semestern ut att bli dyrare än i fjol.

Orsaken? Den svenska kronan är svagare än på länge.

– När kronan tappar mot andra valutor så gör det resan dyrare i kronor räknat. Hotellrummet blir dyrare, glassen på strandpromenaden blir dyrare och middagen på restaurangen blir dyrare, säger Johanna Kull.

Kraftigt tapp mot dollarn och euron

Mot den amerikanska dollarn och mot euron har kronan till exempel tappat elva respektive fem procent jämfört med för ett år sedan.

– En resa till New York där allting kostade 10 000 kronor i fjol kostar 11 000 kronor i dag. Om en middag på en grekisk taverna för hela familjen kostade 1 000 kronor i fjol så kostar den 1 050 i dag, säger Johanna Kull. 

Men det finns inte några skäl att behålla pengarna i plånboken i sommar i hopp om att kronan ska stärkas till nästa sommar, menar Johanna Kull.

– Det är svårt att spekulera i vad kronan är värd nästa sommar, det är inte alls säkert att den är starkare, säger hon.

Orsaken: Den låga räntan

Enligt Johanna Kull är det låga ränteläget den största orsaken till att kronan har försvagats. När räntan är på minus skyr utländska investerare den svenska kronan och placerar i stället sina pengar i ”trygga hamnar”, så som dollarn.

– Den räntepolitik vi haft är den största faktorn. Riksbankens uppdrag är att hålla inflationen på två procent, och på så sätt går det att argumentera för att de bara gjort sitt jobb.

Det finns vinnare

Men det finns vinnare på att kronan har gått dåligt. Förra sommaren var Turkiet det tredje populäraste semesterlandet för svenskarna, så för de som planerat att resa dit blir resan faktiskt billigare. Kronan har stärkts 19 procent mot den turkiska liran det senaste året.

– Och för de som har sparat sina pengar i globala fonder eller i amerikanska aktier har sparandet fått en extra skjuts. Det kan till och med vara så man tjänat mer på sparandet än vad man förlorat på att resorna blivit dyrare, säger Johanna Kull.

I Agenda kl 21.15 i kväll intervjuas vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om Riksbankens ansvar för kronfallet.

Svenskarnas favoritresor sommaren 2018 – här är skillnaden

Svenska kronans utveckling sedan ett år tillbaka, i förhållande till valutorna i de populäraste semesterländerna juni-augusti 2018.

Euro: -5 procent

Grekland

Spanien

Tyskland

Italien

Frankrike

Amerikansk dollar: -11 procent

USA

Brittiskt pund: -5 procent

Storbritannien

Thailändsk Baht: -12 procent

Thailand

Kroatisk Kuna: -4 procent

Kroatien

Turkisk Lira: +19 procent

Turkiet

Källa: Avanza och Ticket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.