Volvo är en av världens största tillverkare av lastbilar och anläggningsmaskiner och en av Sveriges mest vinstgivande koncerner. Volvo är numera också en av Sveriges största betalare av bolagsskatt.
– Om man tittar på den rena bolagsskatten blev det förra året ungefär två miljarder kronor, säger Martin Lundstedt som är vd för AB Volvo.
Kan betala mer än H&M
Inga företag har ännu lämnat in sina deklarationer för förra året så det är svårt att säga om AB Volvo därmed blir Sveriges största skattebetalare. Men klädföretaget H&M, som under flera år varit det bolag som troligen betalat mest bolagskatt, skriver i ett svar till SVT Nyheter att deras bolagskatt för räkenskapsåret första december 2015 till sista november 2016 ligger på cirka två miljarder kronor i Sverige så det är uppenbart att Volvo kommer att bli om inte Sveriges största skattebetalare så en av dem.
Därmed bryts en långvarig tradition. För när SVT Nyheter har granskat hur mycket de största företagen betalar i skatt på sina vinster har Volvo gjort sig känt som en av Sveriges största nolltaxerare. Det började redan på 90-talet och sedan har det fortsatt under nästan alla år.
– Det är inget som är något omoraliskt eller fel, sa den dåvarande finansdirektören för Volvo Jan Enström i en intervju med SVT 1997. Vi driver företagsverksamhet och det är min och företagsledningens plikt att hålla kostnaderna nere och skatt råkar för företaget vara en kostnad. Men vi är inga bluffgubbar.
LÄS MER: Sveriges största bolag nolltaxerar
”Debatten har förändrats”
Det har skett en dramatisk förändring i samhällsklimatet sedan dess. För många investerare granskar nu hur de största företagen tar sitt samhällsansvar och då ingår det att betala bolagsskatt på sina vinster.
– Jag tror att hela samhällsdebatten har förändrats, säger Sasja Beslik som är chef för hållbara finanser på storbanken Nordea. För tio år sedan var det helt ok att kunna visa att man inte betalade bolagsskatt och att man var skicklig på att undvika det. Den debatten har vänt helt och hållet. Det är viktigt för konsumenter, anställda och intressenter av olika slag att se att företagen de gör affärer med och köper produkter av också är ansvarstagande samhällsmedborgare och betalar bolagsskatt.
LÄS MER: Volvo lovar att betala skatt
I Volvos fall beror de många åren som nolltaxerare på att företaget haft en konstruktion där många dotterbolag ute i världen fört vinster och förluster till finansiella centrum i Sverige. När finanskrisen slog till år 2009 innebar det att hela 17 miljarder kronor i förluster hamnade i i Sverige. Efter det har bolaget kunnat kvitta alla vinster i Sverige mot miljardförlusterna där de sista förlusterna betats av. Det gör att vinsterna som plockas hem från utlandet nu skattas av i Sverige.
– Det glädjande ur det perspektivet är ju självklart att nu går verksamheten och inte minst den europeiska verksamheten som har en stor påverkan i Sverige bättre och då innebär det mer intjäning för landet Sverige och därmed mer bolagsskatt för Sverige. Så den prognosen ser relativt ljus ut.
Investerare nöjda
Det här är en nyhet som många investerare tycker är bra. För att vara nolltaxerare skadar inte bara företagens rykte. Dessa bolag riskerar också att hamna under skattemyndigheternas lupp. Och det kan bli dyrt för aktieägarna.
– Är man investerare i ett långvarigt perspektiv blir ett bolag som inte betalar skatt en ganska stor risk i portföljen eller investeringen, säger Sasja Beslik, som är chef för hållbara finanser på Nordea.
Och Volvos ledning ser nu fram mot att även i år tjäna så mycket pengar att man kan fortsätta att kalla sig en av Sverige Största skattebetalare.
– Det blir en positiv konsekvens av vår strategi om den håller, säger Martin Lundstedt som är vd för AB Volvo.
LÄS MER: Analys: Inte bra för affärerna att förknippas med skatteflykt
Så mycket får samhället för 2 miljarder
- 1.436 barn får gå i förskola i ett år
- 72.387 poliser i en månad
- 84.803 ambulanssjuksköterskor som jobbar i en månad
- 143.884.892 skolluncher till gymnasieelever under ett år
Källa: lönestatistik.se, Livsmedelsverket