Inflationens direkta effekt på svenskarnas köpkraft beskrivs som brutal.
– Vi tror att konsumtionen minskar med 1,4 procent i år och blir oförändrad nästa år, säger chefsekonomen Mattias Persson under en digital pressträff.
– Matpriserna kommer att fortsätta stiga ett tag till, även om råvarupriserna har kommit ned, tillägger han.
Slår snabbt igenom på bolån
Redan förra året minskade köpkraften med nästan 190 miljarder kronor enbart på grund av prishöjningar. Swedbank räknar med lika mycket till.
Enligt Persson drabbas låginkomsttagare värst, då de lägger störst andel av sin budget på livsmedel och bostäder.
Bankens makroekonomer räknar med att styrräntan toppar på 4 procent i juni i år.
”Svenskarna är högt belånade. Ungefär 60 procent har rörlig ränta på sina bolån och ytterligare cirka 15 procent har bolån som ska omförhandlas inom ett år, och därför räknar vi med en svagare utveckling i Sverige jämfört med andra länder. Det innebär att ytterligare under året”, skriver Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i en kommentar.
Kostat 60 miljarder
Räntehöjningarna får också stort genomslag ovanpå det. De beräknas ha kostat 60 miljarder, enligt Swedbank – och det blir mer framöver när styrräntan höjs.
Detta slår mot många då svenskarna är högt belånade och de flesta – 60 procent – har rörlig ränta på sina bolån. Ytterligare cirka 15 procent har bolån som ska omförhandlas inom ett år.
När räntan höjs från Riksbanken slår det snabbt igenom på svenska bolån, säger Persson.
Tillväxten krymper
I år räknar Swedbanks ekonomer med att svensk ekonomi krymper med 1,1 procent. Det är en oförändrad nivå jämfört med föregående prognos.
Swedbank reviderar ned sin tillväxtprognos för 2024 från 0,9 till 0,3 procent. År 2024 väntas arbetslösheten stiga till 8,6 procent, enligt banken.
För 2023 räknar Swedbank med att tillväxten krymper med 1,1 procent.