• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg/TT

Swedbank varnade storägare före UG-avslöjandet – men inte småspararna

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks aktie rasade efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt förra veckan. Nu avslöjar Dagens Nyheter att bankens storägare redan två dagar innan fick information om programmet. Småspararna fick däremot ingenting veta.

– Det är ett solklart brott mot börsreglerna, säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala Universitet, till tidningen.

För Swedbanks allra största aktieägare kom Uppdrag Gransknings avslöjande inte som någon överraskning. Redan på måndagen, två dagar innan programmet sändes, informerade banken dem om avslöjandet. Det avslöjar nu Dagens Nyheter.

”Vi fick information om Uppdrag granskning”

SVT Nyheter kan bekräfta att storbanken inför avslöjandet i Uppdrag granskning fick information om innehållet i programmet av SVT. Banken fick flera dagar på sig att svara på de uppgifter som kom fram i programmet.

Swedbank och penningtvätten

Swedbanks möte med storägarna var på måndagen, två dagar innan programmet sändes. Lennart Haglund, ordförande i Sparbankernas Ägareförening som representerar Swedbanks största aktieägare Sparbankerna, bekräftar för Dagens Nyheter att de fick informationen.

– Vi fick den årliga genomgången inför bolagsstämman, på ett ägarmöte. Samtidigt fick vi information om att Uppdrag granskning hade gjort ett reportage som skulle komma att sändas på onsdagen och att det handlade om penningtvätt, säger han till Dagens Nyheter.

Expert: ”Solklart brott mot börsreglerna”

Småsparare och den övriga marknaden fick tvärtemot storägarna ingen information.

– Rör det sig om kurspåverkande information är det ett solklart brott mot börsreglerna och den aktiemarknadsrättsliga likabehandlingsprincipen, säger Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala Universitet, till DN.

När den motsvarande penningtvättskandalen i Danske Bank avslöjades i höstas föll aktiekurserna kraftigt. Stattin konstaterar att Swedbank och de informerade aktieägarna bland annat därför nu borde ha kunnat förutse kursfallet.

Banken kan dömas till vite

När den här typen av information är känd ska bolaget, enligt börsreglerna, offentligt gå ut med uppgifterna så att alla har tillgång det. Det här för att inga enskilda aktieägare ska ha möjlighet att förbereda sig inför kursförändringar.

SVT Nyheter har pratat med Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, som menar att storägarna nu hade möjlighet att agera på den här informationen hela tisdagen.

– Själva grundbulten i ett börssystem är att alla har tillgång till samma information, säger han.

Brott mot börsreglerna kan leda till antingen en varning, ett vite eller till en avnotering från Stockholmsbörsen. Enligt Joakim Bordold kan det i det här fallet leda till att Swedbank döms till ett vite.

– Det kan bli ganska stora belopp. Dock inte stora belopp för en bank, säger Joakim Bornold.

Swedbank trodde inte aktiekursen skulle påverkas

Gabriel Francke Rodau, Swedbanks kommunikationschef, erkänner för Dagens Nyheter att storägarna fick informationen. Men enligt honom såg banken det inte som information som kunde påverka aktiekursen.

Joakim Bornold säger till SVT Nyheter att han misstänker att Swedbank inte på förhand förstod nyhetens tyngd. 

– Jag tror att de gravt underskattade sprängkraften i den här nyheten. Det med tanke på hur de reagerade både i intervjun i Uppdrag granskning och också precis efter att informationen hade släppts, säger Joakim Bordold till SVT.

Efter avslöjandet har Swedbanks värde rasat med runt 40 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet