• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bland ekonomer finns det flera som anser att Riksbanken borde väntat med räntehöjningen tills tidigare höjningar fått full effekt. Hör Erik Thedéens svar i videon ovan. Foto: SVT

Thedéen om räntehöjningen: Jag kan ha fel

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens dubbelhöjning av styrräntan var ingen självklarhet. Två av fem ledamöter hade hellre sett en mer blygsam höjning.

– De ville gå långsammare fram, det är korrekt, säger riksbankschef Erik Thedéen i Aktuellt.

Dagens höjning av styrräntan är den sjunde i raden och den ligger nu på 3,5 procent. Det är den högsta nivån på 15 år.

Riksbankschefen Erik Thedéen menar att en höjning på 0,5 procentenheter var nödvändig, sett till inflationen:

– Vi vill se en avkylning av ekonomin för vi ser att vi står så långt ifrån målet. Därför röstade jag för en dubbelhöjning, säger Erik Thedéen.

Men två av ledamöterna i Riksbankens direktionstyrelse var oeniga. Förste vice riksbankschef Anna Breman och vice riksbankschef Martin Flodén ville ha en mer blygsam höjning på 0,25 procentenheter.

– Vi ska inte överdriva skillnaden mellan oss i direktionen, men de ville gå långsammare fram, det är korrekt, säger Erik Thedéen.

”Många har haft fel”

Enligt vissa experter borde Riksbanken ha haft mer is i magen och väntat in effekterna av tidigare höjningar.

– Vi kunde tvingat ner inflationen väldigt snabbt om vi hade gått hårt fram. Men det väljer vi att inte göra, just för att vi har is i magen.

Erik Thedéen är dock öppen för att Riksbanken kan ha gjort fel analys.

– Jag är ödmjuk för det. Många, inklusive Riksbanken, har haft fel om inflationsutvecklingen. Men samlat hamnar jag här, säger han.

Se klippet där Erik Thedéen förklarar hur Riksbanken har resonerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.