Det bredare Nasdaq kompositindex öppnade med ett fall på drygt 6 procent medan Nasdaq-100 tappade nästan 5,5 procent. Även indexet DOW föll med 2,8 procent och S&P 500 föll med 4,16 procent.
Bland storföretagen faller halvledarjätten Nvidia över 9 procent vid öppningen. El-bilsjätten Tesla tappar över 7 procent och Apple över 5 procent.
Det amerikanska börstappet följer tidigare utveckling i andra delar av världen – bland annat inleddes morgonen med ett stort tapp på börserna i Asien. Tokyos Nikkei-index hade vid stängning fallit 12,4 procent. Det är det största raset sedan den så kallade ”Svarta måndagen” 1987 när Nikkei föll 14,9 procent.
Stockholmsbörsen tappar
Det går dåligt även på den svenska börsen. Samtliga bolag på OMXS30-listan tappade också på måndagsmorgonen.
Sämst gick det för fastighetsbolaget SBB som i den inledande handeln tappade över 10 procent. Även försvarskoncernen Saab rasar, ner 5,7 procent.
Under dagen har Stockholmsbörsen återhämtat sig något och stängde vid 17.30 på minus 2,57 procent. OMXS30, indexet över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, stängde på minus 2,26 procent.
Också kryptovalutor tappar i värde. Den största kryptovalutan, Bitcoin, hänger med nedåt och kretsar nu kring 50 000 dollar, vilket innebär en nedgång på ungefär 15 procent. Den näst största kryptovalutan Ether faller med nästan 19 procent.
Flera orsaker till orolig marknad
Enligt experter är det en kombination av faktorer som rör till det på världens börser. Bland annat spelar en negativ utveckling på den amerikanska arbetsmarknaden en stor roll, enligt Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.
– Man blir då rädd för att världens största ekonomi ska tvärnita, säger han i SVT:s direktsändning på måndagen.
I Asien och på Tokyobörsen handlar det bland annat om en räntehöjning i förra veckan, då man gick upp till 0,25 procent i styrränta, någonting ekonomen Robert Bergqvist menar har bidragit till en osäkerhet.
– Jag tror det är en faktor som har gjort marknaden nervös.
Ytterligare faktorer som påverkat marknaden tros bland annat vara det geopolitiska läget i Mellanöstern – och en oro för värdet av amerikanska techbolag.
Här kan du se hela SVT:s sändning om det stora börsraset.