– Det kommer troligen att bli mest kritik mot att en dosa snus nu kommer att bli dyrare än ett paket cigaretter. Men min främsta kritik är att regeringen inte presenterar något alternativ till det avdragsgilla privata pensionssparandet, säger Annika Creutzer.
Avdragsrätten för det privata pensionssparandet sänks från 1.000 kronor till 200 kronor i månaden, och tas bort helt från och med 2016.
Stimulerat sparande viktigt
Annika Creutzer tycker att det är viktigt att det finns en bra form för stimulerat sparande så att man kan skjuta upp konsumtionen, så att även de äldre kan konsumera.
– Man tar bort en kritiserad sparform, men ersätter den inte med någon annan. Det måste man göra något åt, säger Annika Creutzer.
Åldersavskrivning på studielån slopas
De flesta förändringarna har varit kända en tid, men en nyhet som Annika Creutzer identifierar är förändringarna för studenter.
Påminnelseavgifterna för CSN-återbetalningar höjs från 200 kronor till 450 kronor, och ålderavskrivningen för nya studielån slopas.
– Det viktigaste med den här typen av förändringar är att man inte blir rädd. Det får inte leda till att man inte vågar studera, säger Annika Creutzer.
Här är förändringarna för dig
Annika Creutzer kommenterar skattehöjningarna som ska finansiera regeringens reformer.
- Avdragsrätten för det privata pensionssparandet sänks från 1.000 kronor till 200 kronor i månaden, och tas bort helt från och med 2016.
– Jag vill gärna se ett alternativ utan det gamla systemets nackdelar,
- Påminnelseavgifterna för CSN-återbetalningar höjs från 200 kronor till 450 kronor, och ålderavskrivningen för nya studielån slopas.
– Här borde regeringen berätta mer om förändringarna. Det står inte så mycket om vad förändringen innebär.
- Fordonsskatten höjs med mellan 100 och 800 kronor för merparten av fordonsägarna.
– Det här slår direkt mot hushållet. Man måste kunna ta sig till jobbet även om man har ont om pengar. Det blir en avvägning mellan miljöaspekterna och möjligheterna att resa.
- Skatten på snus höjs med mer än skatten på cigaretter. Snusskatten höjs med 22 procent, vilket beräknas öka priset på en dosa snus med 2,54 kronor. Skatten på cigaretter, röktobak, cigarrer, cigariller och tuggtobak höjs med 4 procent. Ett paket cigaretter beräknas bli 1,36 kronor dyrare.
– Det kommer att uppfattas som provokativt att snusdosan ökar mer än cigarettasken.
- Höjd skatt på alkohol. Skatten på öl, vin, andra jästa drycker höjs med 9 procent. Priset på en halvlitersflaska öl som i dag kostar 16 kronor ökar till 16,53 kronor. En flaska vin som i dag kostar 59 kronor kostar efter höjningen 60,95 kronor. På sprit höjs punktskatten med 1 procent.
– Höjer man för mycket riskerar det att bli mindre intäkter för staten genom att privatimport och smuggling ökar. Finansminister Anders Borg har tydligen gjort bedömningen att den här ökningen inte ska påverka privatimport och smuggling.