Sonny Björk är en av Sveriges mest kunniga kriminaltekniker. Foto: TT/SVT

Expert: Nödvärnsrätten kan gälla även när någon skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Vilket av de 25 skotten dödade Eric Torell och när slutade han att uppfattas som ett hot mot poliserna? Det var några av de frågor som diskuterades på onsdagen när rättegången mot de poliser som avfyrade skotten mot Eric Torell fortsatte.

Försvaret hade under onsdagsförmiddagen kallat expertvittnen som skulle övertyga Stockholms tingsrätt om att poliserna som avlossade skotten mot Eric Torell, som hade Downs syndrom, hade agerat korrekt.

Sonny Björk började dagen med att berätta om sin gedigna bakgrund som en av Sveriges mest erfarna kriminaltekniker.

Eric Torell

– Det går inte bedöma vilken kula som har träffat eller i vilken ordning de har gjort det. Det kan vara första kulan som dödade honom, sa han.

Liggande person kan utgöra fara

I rätten framförde han också sin synpunkt om att en person som har träffats av ett skott och ligger ner fortfarande kan utgöra en fara.

– Att en person som har skjutits skulle vända på sig med ryggen mot poliserna innebär inte att nödvärnsrätten skulle upphöra, enligt min uppfattning. Så länge man har ett vapen i sina händer och är vid medvetande kan man försvara sig, sa Sonny Björk.

Åklagarsidan ifrågasatte

Hans utlåtande ifrågasattes av åklagarsidan som flera gånger under förmiddagen återkom till att säkerhetsläget för poliserna måste ha förbättrats under tiden som poliserna avfyrade det av de 25 skotten som i slutändan dödade Eric Torell. Dessutom menade åklagarna att en persons förmåga att röra sig och uppfattas som ett hot var beroende av funktionalitet och ålder.

Allmänhet och medier fick lämna salen

När Sonny Björk ville använda bilder från obduktionen för att fortsätta med sitt utlåtande valde domaren att be allmänhet och medier att lämna salen av respekt för Eric Torell och hans familj.

När dörrarna åter öppnades för medier och allmänhet var det Jan Fredriksson, som lär ut taktik och vapenhantering på polishögskolan, som vittnade. Han menade att människans hjärna tar lång tid på sig att slå om efter en situation som uppfattas som hotfull.

– Det tar lång tid att avbryta när man känner sig hotad, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet