23 procent av de tillfrågade 81 ungdomarna i studien har fetma, vilket kan jämföras med 6 procent av de som går i gymnasiet, visar den kompletterande undersökningen om matvanor som Livsmedelsverket gjort särskilt på unga som inte går i gymnasiet. Livsmedelsverket poängterar dock att den grupp som tillfrågats är liten och man inte kan säga hur representativ den är.
– Det är en liten grupp men vi har samlat data från hela Sverige. Det visar att den här gruppen inte mår så bra och att vi måste göra mer för dem och ta reda på mer hur de har det, säger Anna-Karin Lindroos, Livsmedelsverkets nutrionist.
Mer stillasittande
Enligt en utredning gjord på uppdrag av regeringen finns det ungefär 17 000 unga i åldrarna 16-19 år som inte arbetar eller studerar. Livsmedelsverket fick i uppdrag att komplettera sin stora undersökning om matvanor hos barn och unga med hur den här specifika gruppen äter. Resultaten var nedslående. Ungdomarna var mer överviktiga och mindre nöjda med sin vikt. De åt mindre grönsaker, frukt, kött och fisk men också mindre bakverk.
När ungdomarna ombetts skatta sin egen hälsa anser 44 procent att de mår dåligt eller mycket dåligt, jämfört med de tillfrågade ungdomarna som går i gymnasiet där siffran var 13 procent. Dubbelt så många bland de som inte gick i skolan jämfört med de som gjorde det, angav att de varit i huvudsak stillasittande den senaste veckan. Bara 2 procent hade deltagit i hård träning eller tävlingsidrott, jämfört med 23 procent av gymnasieeleverna.
Fokusera på att ändra deras livssituation
Hur ska man då vända den här trenden?
– Jag tror det hänger ihop med att komma ut och få en plats i samhället och då kanske man lättare äter bra. Man ska inte bara fokusera på att ändra deras matvanor utan deras livssituation generellt, säger Anna-Karin Lindroos.
Nästan alla i den tillfrågade gruppen ungdomar som inte studerade var födda i Norden, jämfört med 88 procent i den större undersökningen.