• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Barn och unga äter för lite grönt. Foto: TT

Barn och unga äter för lite grönt och för mycket kött

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga äter för lite grönsaker och frukt och för mycket rött kött och charkprodukter. Det visar en stor kartläggning från Livsmedelsverket.

– Dåliga matvanor leder på sikt till en sämre hälsa, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, som oroas över resultatet.

Över 3 000 barn och unga i hela landet ingår i Livsmedelsverkets undersökning. Bland annat har de fått redovisa allt de ätit och druckit under två dygn. Resultatet visar att de flesta äter alldeles för lite frukt och grönsaker, i genomsnitt knappt 250 gram om dagen. Livsmedelsverkets rekommendationer är att äta minst 500 gram frukt och grönt per dag, något knappt var tionde når upp till.

– Vi ser särskilt att många unga äter alldeles för lite frukt. Vissa åt ingen frukt alls under de undersökta dagarna, enligt Anna Karin Lindroos som är nutritionist på Livsmedelsverket och en av de som sammanställt undersökningen.

– Samtidigt äter många mycket rött kött och chark. Det är varken bra för hälsan på sikt eller för miljön.

Pojkar äter mer kött

Pojkar äter mer kött ju äldre de blir. På gymnasiet äter pojkar dubbelt så mycket kött som flickorna, som i sin tur äter mycket mer frukt och grönt än pojkarna. Flickor äter mer godis och choklad än pojkarna, som däremot dricker mer läsk och saft. Få dricker energidrycker. På gymnasiet, där det är vanligast, gör en av tio det.

Övervikt och fetma är vanligare bland barn med lågutbildade föräldrar, eller som bor i glesbygd. Totalt har ungefär var femte elev, 21 procent, övervikt eller fetma. Samtidigt uppger nästan alla som ingår i undersökningen, 93 procent, att de mår bra. På gymnasiet uppger 13 procent att de mår dåligt, i jämförelse med 6 procent i årskurs 8.

Kan leda till ohälsa i framtiden

Om så många elever anser att de mår bra, vad finns då för skäl att kritisera vad de äter?

– Matvanor grundar sig tidigt i livet. Om man fortsätter att inte äta frukt och grönsaker och mycket rött kött och charkprodukter kan det leda till ohälsa längre fram. Just därför är det viktigt att man börjar äta bra tidigt i livet, säger Anna Karin Lindroos på Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.