Forskaren varnar: Kan kapa din dator

Publicerad

Fejkprofilerna som skickar vänförfrågningar och flirtiga meddelanden till dig kan vara ett försök att kapa din dator. Det menar forskaren Christopher Kullenberg.

De skickar vänförfrågningar, gillningar, kommentarer och meddelanden. Om du har ett konto på sociala medier har du säkerligen stött på en så kallad porrbot någon gång – en fejkprofil som med löften om till exempel nakenbilder vill få dig att klicka på deras länk.

Om du klickar hamnar du i många fall på porr- eller dejtingsajter som vill lura på dig dyra abonnemang. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

Tjänar pengar på dina klick

Christopher Kullenberg är forskare och universitetslektor i vetenskapsteori och använder sig ofta av data från sociala medier i sin forskning. Han är en av initiativtagarna till Botjakten, ett projekt som granskade porrbotarna på Twitter 2018. Han förklarar att allt pekar på att porrbotarna han undersökte användes för att tjäna pengar.

– Det huvudsakliga syftet med de här botarna var att driva trafik till pornografiskt innehåll och dejtingsidor. Internet bygger på den ekonomiska logiken att om man driver trafik till sidor finns det sätt att tjäna pengar på det, till exempel via annonsintäkter, säger han.

Kan kapa din webbkamera

En risk med porrbotarna är att de driver trafik till sidor som försöker ta ditt kreditkortsnummer på olika sätt, menar Christopher Kullenberg.

– Oftast genom att locka med ett mindre erbjudande där du bara betalar en krona för någonting, och sen slutar det med att man drar mer och mer pengar från ditt kreditkort.

En del sajter kan också använda skadlig kod för att försöka kapa din dator. Den här risken är särskilt stor om du har en gammal dator som inte har uppdaterats på länge.

– De kan stjäla dina personuppgifter, kapa din webbkamera eller spionera på dig på olika sätt. Men de kan också kapa din dator och använda den vid ett senare tillfälle som en av kanske tusen andra kapade datorer för att överbelasta andra datorer, säger Christopher Kullenberg.

Det sistnämnda kallas för en Distributed Denial of Service-attack, DDoS. Det användes till exempel 2016 då flera svenska nyhetssajter plötsligt släcktes ner.

Genererar kryptovaluta

Ett annat sätt för de här sidorna att utnyttja din dator är att stjäla dess datorkraft för att generera kryptovaluta, till exempel bitcoins.

– Det är som ett snällt virus. När du besöker en sån sida instruerar den din dator att utföra ett antal komplexa beräkningar. Du kan märka det på att datorn börjar brumma mycket från fläkten. När du stänger ned sidan blir datorn tyst igen.

Kan påverka samhällsdebatten

Vem som kontrollerar porrbotarna är oklart. Men allt pekar på att botarna är koordinerade från olika ”kommandocentraler”. Den slutsatsen drog Christopher Kullenberg och hans kollegor i Botjakten när de såg att botarnas beteenden ofta var identiska.

– När man ser att 1 000 botar plötsligt skriver samma sak inom loppet av tio sekunder – då vet man att de har fått instruktioner från ett och samma ställe, säger han.

Att tusentals botar kontrolleras från ett och samma ställe kan bli ett problem för samhällsdebatten, menar Christopher Kullenberg.

– Om det sprids en falsk nyhet kan botarna vara ett effektivt sätt att förstärka den här nyheten – att få det att se ut som att någonting sägs av fler än vad det egentligen sägs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.