Dublinförordningen är det regelverk som styr vilket EU-land som har ansvar för en människa som söker asyl. Grundprincipen är att det första land man kommer till som migrant, är det man ska söka asyl i.
– Den senaste versionen av förordningen trädde i kraft 2013, men länder som Italien och Grekland, vilket är de länder som många kommer till först, menar att de fått ta en alldeles för stor del av ansvaret. En hel del problem förknippas med förordningen, säger David Boati, SVT:s Europakorrespondent i Morgonstudion.
Förordningen ska nu ersättas med ett nytt europeiskt migrationssystem, vilket EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav under ett tal i EU-parlamentet.
– Förslaget gällande ett nytt system är långt ifrån klart. EU har kämpat med detta sedan krisen 2015, men inte riktigt fått till detta med en gemensam asylpolitik, säger David Boati.
Kan leda till debatt
Detta kan komma att leda till en hel del debatt mellan medlemsländerna.
– Migrationen är en fråga som sliter isär opinionen både inom och mellan medlemsländerna. Uppenbarligen tänker sig kommissionen att deras förslag har en chans att gå igenom, annars skulle de inte lagt fram det. Branden på flyktinglägret Moria nyligen återaktualiserade bristen på en gemensam EU-politik och tog upp frågan på agendan igen, säger David Boati.
Förslaget väntas komma nu på onsdag, men än är ingenting bestämt.
– Vi kan förvänta oss en lång process innan vi har en ny gemensam EU-lag på plats, säger David Boati.