Klicka här för att komma till kartan över glasbruken som förorenar grundvattnet.
Det är inom det så kallade Glasbruksprojektet som 21 glasbruk i Kalmar och Kronobergs län har undersökts. Man har provtagit både jord och grundvattnet på bruken och deponierna för att mäta halten av olika föroreningar.
Du kan se vilka glasbruken är, var de ligger och få reda på den högsta uppmätta halten av arsenik i grundvattnet vid just det bruket på den här interaktiva kartan. Klicka på en markör i kartan för att få information om glasbruket. De glasbruk där man hittat halter som är mer än hundra gånger över gränsvärdet är markerade i rött. Halten arsenik mäts i µg/l vilket betyder mikrogram per liter.
I Miljöpejl kan du se alla glasbruk och 20 000 andra platser som kan vara förorenade.
Hur gör jag om jag är orolig för mitt vatten?
I kommunerna Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge finns många gamla glasbruk. Från flera av dem har man kunnat konstatera att det läcker metaller som arsenik och bly ut i grundvattnet. Du som har egen dricksvattenbrunn kan kontakta din kommun för att få tips och råd för hur du kan testa ditt vatten. Ofta har kommunerna ett samarbete med ett laboratorium där man kan få testa sitt vatten lite billigare. Men efter att ha pratat med kommunerna kan vi konstatera att till exempel arsenik inte ingår i något av de ”vattentestpaket” som kommunerna rekommenderar. Om du är orolig för ditt vatten kan du kontakta din kommun och föra en diskussion om huruvida du bör testa vattnet för till exempel arsenik. Klicka på din kommuns namn nedan för att komma direkt till rätt sida på kommunens hemsida: Nybro, Emmaboda, Lessebo, Uppvidinge
Vad är glasbruksprojektet?
Glasbruksprojektet är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län samt kommunerna Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge. Inom projektet har glasbruksobjekt med hög riskklass undersökts. Det innebär att länsstyrelserna har bedömt att just de här glasbruken, vissa nedlagda och andra fortfarande i bruk, medför en hög risk för att förorena miljö eller utgöra fara för människors hälsa. Glasbruken har inventerats och riskklassats i länsstyrelsernas stora kartläggning av potentiellt förorenade platser. För mer information om detta gå till omsidan på Miljöpejl.
På Kalmar läns hemsida finns alla de rapporter som gjorts inom projektet, där man undersökt glasbruken och gjort en riskbedömning. I slutet av 2007 sammanställde man en slutrapport där alla glasbruken ingår. Vill du läsa de delrapporter som finns uppdelat på enskilda glasbruk, gå till Kalmar läns samlingssida för dokumentation inom glasbruksprojektet.
Faror med arsenik
Arsenik är ett grundämne som kan uppträda i olika former och föreningar. Många av dem är giftiga.
Man kan exponeras för arsenik genom luft, mat, vatten och jord. Största risken finns vid intag av dricksvatten.
Att exponeras för arsenik i dricksvatten under en längre tid ökar risken för att drabbas av cancer i hud, lungor, urinblåsa och njurar samt för bland annat pigmentförändringar.
Socialstyrelsens riktvärde för dricksvatten i brunnar är 10 mikrogram per liter.
Livsmedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar att dricksvatten med arsenikhalter över det värdet åtgärdas.
Arsenik i känslig mark har ett gränsvärde på 10 mg/kg torrsubstans. För icke känslig mark gäller 25 mg/kg.
Källa: Socialstyrelsen, SGU, IMM Institutet för miljömedicin