Grafik: Se här hur det ser ut där du bor
Den giftiga kemikalien PFOS har tvingat flera kommuner att stänga av dricksvattnet. Värst drabbat är Kallinge i Blekinge som efter att man fått provsvaren stängde av vattnet den 16 december och istället kopplade in rent vatten från Ronneby.
– Vi blev förvånade och förskräckta först och visst egentligen inte vad det här innebar, säger Hans Nilsson, vd på Miljöteknik, vattenverket i Ronneby kommun.
Nu måste vattnet filtreras till en extra kostnad på 500.000 kronor om året. Men två av fyra grundvattenbrunnar är förstörda för mycket lång tid framöver.
– På sikt måste vi hitta nya brunnar att koppla till helt enkelt för att trygga vattenförsörjningen för Kallingeborna, säger Hans Nilsson.
”Största hotet mot dricksvattnet”
Kemikalien misstänks komma från brandsläckningsskum som använts vid flygflottiljens F17:s brandövningar. Även Uppsala tvingades stänga förorenade grundvattentäkter 2012, och 2011 stängdes dricksvattnet i Tullinge av på grund av PFOS. Även där misstänks försvarets brandövningsplatser vara källan.
I det lilla samhället Bredared upptäcktes kemikalien i vattnet den 27 februari och kranarna skruvades åt. Där misstänks gifterna komma från textilindustrin.
”Allvarligaste hotet”
Att man tvingats stänga av vattenförsörjningen i Sverige i den här omfattningen har aldrig hänt tidigare på grund av en kemikalie.
Enligt Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket, är kontamineringen av PFOS mycket värre än det uppmärksammade problemet med bisfenol A i vattnet.
– Det här är en väldigt prioriterad fråga för Livsmedelverket. Man kan säga att det här påminner om dioxinproblemet. Min bedömning är att det är det hittills allvarligaste hotet vi har mot dricksvattnet, säger Stig Orustfjord.
Misstänks ge cancer och leverskador
Under 80- och 90-talen och fram till omkring 2004 användes brandsläckningsskum som innehöll ämnet PFOS, en giftig kemikalie som EU förbjöd 2008 efter att Sverige tryckt på.
Giftet bryts inte ner och stannar i kroppen i många år. Små barn i Kallinge har från vattnet fått i sig uppemot 10 gånger mer än vad som anses hälsosamt på lång sikt.
PFOS misstänks bland annat ge leverskador, cancer och påverka immunförsvaret. För att se hur mycket av den giftiga kemikalien barnen har lagrat upp i kroppen har ett tjugotal skolbarn lämnat blodprov. Det handlar inte om akuta hälsorisker men kanske statistiska ökningar av hälsoproblem.
– Det är helt oacceptabla nivåer, säger Anders Glynn, toxikolog på Livsmedelverket.
Tiotals brandövningsplatser nära vatten
Många fler orter kan vara drabbade. Livsmedelsverket har nu gått ut med en varning och en uppmaning till kommunerna att provta vattnet.
SVT kan redan nu visa att det i länsstyrelsernas register finns minst 34 brandövningsplatser som ligger mindre än en kilometer från en grundvattentäkt.
Minst 68 övningsplatser ligger inom 2 kilometer men det kan finnas fler källor. PFOS var en vanlig kemikalie med många användningsområden, och industrier, tvätterier och soptippar skulle också kunna vara källor. Till den 1 april ska kommunerna redovisa om man hittat PFOS i vattnet.
– Det här är inget som är roligt att ha i dricksvattnet. Det här ger ju anledning till oro. Man funderar ju, är det väldigt många vattentäkter som skulle kunna vara utsatta? Potentiellt skulle det kunna vara ett stort problem, säger Torbjörn Lindberg, som håller i Livsmedelsverkets kartläggning.
Fakta om PFOS
Vad är PFOS?
PFOS är ett i en grupp perflourerade ämnen som kallas PFAS (perflourerade alkylsyror, el. PFAA på engelska). Dessa ämnen är både kraftigt vatten- och fettavvisande. Därför används de som ytbehandlingsmedel på kläder, möbler, förpackningar mm. Vissa är ingredienser i plastindustrin.
PFOS har använts i brandsläckningsskum mellan 1983 och 2003. Den huvudsakliga tillverkaren 3M slutade att tillverka PFOS 2002. Sedan dess har medlet gradvis fasats ut i Europa och USA eftersom det är giftigt. Det förbjöds helt 2008 i Sverige. PFOS tillverkas fortfarande i andra länder, till exempel Kina.
Var finns PFOS i miljön?
PFAS-ämnen finns över hela jordklotet, även i isbjörnar i Arktis. Just för att ämnena är långlivade så transporteras det med vatten och partiklar över hela jorden. Den allmänna användningen har gjort att det finns låga halter i blodet hos alla människor. I stort sett alla fiskar som analyseras i Sverige innehåller PFOS eller något liknande ämne.
Även om den diffusa spridningen är stor så är punktkällor ovanligare. Brandövningsplatser där brandsläckningsskummet AAAF använts under -80 och -90-talen tros vara en stor miljöfara. Forskning kring Arlanda och Landvetters flygplatser visar att det kommer att ta 60-70 år innan alla kemikalier spolats ut ur marken.
Kan PFOS renas bort?
PFOS i dricksvattnet kan renas bort med hjälp av filter, men det är dyrt och besvärligt eftersom filtret sätt igen fort. Att rena förorenad mark är besvärligt och har inte gjorts ännu i Sverige. Det kan handla om att gräva upp och sanera stora mängder jord. Det förorenade vattnet som rinner ut från brandövningsplatser är även det svårt att rena. Det är slutsatsen av ett femårigt projekt vid Arlanda och Landvetter.
Hur farligt är PFOS?
Det finns inga studier som slagit fast samband mellan skador på människa och PFAS, men kemikalierna misstänks påverka kroppen på många sätt. Det baseras på djurförsök med höga halter. PFAS-ämnen misstänks bland annat ge leverskador, cancer i testiklarna och njurarna, sköldkörtelsjukdom, hög kolesterolnivå i blodet, högt blodtryck under graviditeten, tjocktarmsinflammation. Det tros även påverka immunförsvaret.
De sammanlagda halterna av PFAS minskar i den svenska befolkningen, men det gäller inte alla ämnen och i alla grupper.
PFAS-ämnen är extremt svårnedbrytbara och tas upp och anrikas i kroppen som har svårt att göra sig av med giftet. Det tar cirka 4 år innan halterna i kroppen halverats.