Google Foto: Jeff Chiu/ TT

Google presenterar nya funktioner för integritetsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Datahungriga teknikbjässar har på senare tid kommit under stor press både att bli mer öppna – och att ge användare mer kontroll över datan. Nu lanserar Google nya verktyg.

– Även om det inte är så drastiska förändringar så är det ändå en rätt tydlig kursändring, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Enklare hantering av ens egen användardata, bättre säkerhet och kraftigare verktyg för att radera den information som Google har samlat in. Ja, det är var Google utlovar i det blogginlägg där flera nya funktioner presenteras.

Liksom många andra teknikjättar så har Google byggt sin affärsmodell till stor del kring användares persondata men på senare tid har pressen växt. Ställda inför hotet från hårdhänt reglering har en del teknikföretag valt att själva gå mot större öppenhet och ökad möjlighet för användare att kontrollera hur datan används.

”Hot mot deras affärsmodell”

Måns Jonasson, digital strateg på svenska Internetstiftelsen, beskriver Googles senaste ändringar som del i en betydelsefull trend där företag som Google och Facebook blir alltmer känsliga för växande krav.

– Även om det inte är så drastiska förändringar så är det ändå en rätt tydlig kursändring, säger han.

– De märker att användarna har ändrat sitt beteende mot att börja tycka att de här frågorna är viktigare än vad man tidigare har tyckt.

Teknikföretagen vill helst undvika reglering men enligt Jonasson så verkar de ändå utgå ifrån att det är att vänta.

– Jag tror absolut att de ser det här som ett hot mot deras affärsmodell. Sedan är frågan hur de ska möta det, än så länge verkar de mest vilja fajtas och genom att säga att de inte är ett hot, säger han.

Vilka är då förändringarna?

Bland annat så introducerar Google en lösenordhanterare som ska hjälpa användaren att bedöma styrkan i ett lösenord, undersöka om lösenordet använts tidigare och om det fortfarande är säkert.

Det ska även bli möjligt att använda Googles karttjänst i ett så kallat inkognitoläge – där information som till exempel positioner inte lagras och används.

Hur länge sök- och tittarhistorik ska sparas kommer nu att fungera även med Youtube-appen, och användare som använder Googles röststyrning ska lättare kunna hantera historiken även där.

Funktionerna blir användbara på olika språk och för olika användarsystem under de närmaste månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.