• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sannas bilder spreds på Onlyfans – krävdes på nakenbilder av arga män

Uppdaterad
Publicerad

Män hörde av sig till Sanna och krävde att få nakenbilder på henne. Bilder de hävdade att de betalat henne för. Hon förstod inte vad de syftade på tills hon upptäckte sina bilder på Onlyfans.

– De hade betalat flera tusen var, säger Sanna.

Det ser ut som ett vanligt socialt medium, men är kanske mest känt för sitt pornografiska innehåll. SVT Nyheter har tittat närmare på den omtalade sajten Onlyfans och kan visa hur kvinnor får sina bilder stulna från Instagram – och sina identiteter kapade.

En av de drabbade är Sanna. För henne började det med att okända män hörde av sig och frågade varför de inte hade fått vad de betalat för.

– Jag blev kontaktad av olika män på Instagram som var arga på mig för att de inte hade fått nakna bilder på mig.

”Arga för att de inte fått nakna bilder”

Det visade sig att någon skapat en fejkprofil på Onlyfans och lagt upp hennes Instagrambilder.

– De hade skrivit att om man vill se nakna eller lättklädda bilder på mig så skulle man betala, säger Sanna.

”Kände mig förnedrad”

Onlyfans fungerar så att man kan lägga upp material bakom en betalvägg. Vill man ta del av det exklusiva materialet måste man betala.

Oftast är det exklusiva materialet just nakenbilder.

Flera män betalade men när bilderna inte kom började de höra av sig till Sanna. De hade alltså lurats att betala för bilder som inte fanns.

– Min första tanke var att jag skämdes, jag kände mig lite förnedrad och lite naken även fast det inte fanns några nakna bilder på mig. Jag skämdes över att folk trodde att jag hade ett Onlyfans-konto.

Tusentals drabbas

Det är inte helt ovanligt att identiteter på sociala medier kopieras och kapas. Att en person olovligt uppger sig för att vara någon annan genom att använda den personens identitetsuppgifter omfattas av lagen om olovlig identitetsanvändning.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, drabbades tusentals personer årligen.

Sanna har fått sin identitet stulen två gånger.

– Jag tror att det här är vanligare än man tror, men att många bara inte märker, säger hon.

SVT har sökt Onlyfans för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.