För några veckor sedan ringde Mathildas kompisar och frågade om det var hon som har skapat ett nytt Instagramkonto, som länkade till en porrsajt.
– Jag blev jätteledsen och grät tills jag träffade min mamma, berättar hon för SVT.
Bilderna var tänkta att sprida kroppspositivism
Mathilda var i en butik när hon blev kontaktad av en vän som berättade om det nya Instagramkontot. Kontot liknade Mathildas egna, men var skapat av en okänd person.
I bion länkade man till en porrsajt med innehåll bakom en betalvägg. Där låg bilder på Mathilda i underkläder.
– Jag brukar lägga upp sånt på min instagram för att visa att alla tjejer ska vara stolta över sina kroppar.
Tusentals drabbas
Brottet faller under så kallad olovlig identitetsanvändning, och är en ny brottskod som ofta används i liknande fall. Tusentals personer drabbas varje år. Men i fall som liknar Mathildas är det svårt att utreda brotten vidare.
Porrsajten där Mathildas bilder spreds var inte svensk. Men såg ut som en kopia av Onlyfans. SVT har tittat närmre på den omtalade sajten, du kan läsa mer om det här.
Ville polisanmäla
Tillsammans med sin mamma ringde Mathilda till polisen två gånger, båda gångerna för att anmäla. Beskedet blev att de kunde anmäla – men att fallet antagligen inte skulle gå att ta vidare.
– Jag tyckte det var konstigt att de inte kunde göra mer när jag är minderårig.
Polisen: ”Vi prioritrerar”
Enligt Jan Olsson, kriminalkommisarie vid nationellt it-brottscentrum, får polisen in ca 200 000 anmälningar om bedrägeri och olovlig identitetsanvändning årligen. Han menar att polisen inte har möjlighet att utreda varje fall.
– Vi prioriterar och utreder olika fall i den mån vi kan, polisens resurser i förhållande till antalet brott som begås är inte riktigt rättvist, säger Jan Olsson och fortsätter:
– Vad vi däremot måste göra är att försöka förhindra att brotten sker, vi måste jobba mer brottsförebyggande och minska antalet brott som kommer in till polisen.