Se vilka maffiapengar som gått till svenska pensionsspararnas aktieplacering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka maffiapengar som gått till svenska pensionsspararnas aktieplacering. Foto: SVT Grafik

Sjunde AP-fondens Dubaibolag i affärer med maffiapengar

Uppdaterad
Publicerad

Fem miljoner svenskars pensionspengar har gått in i en fastighetsjätte i Dubai som sålt fastigheter till kriminella, och därmed gjort det möjligt att tvätta maffiapengar.

Dubais ledande fastighetsbolag Emaar har byggt stora delar av Dubais skyline, däribland Burj Khalifa. Men bland bolagets kunder finns en rad internationella kriminella personer. Emaar har sålt lägenheter och villor till bland annat penningtvättare åt italienska Camorran och ledaren för den irländska Kinnahan-kartellen.

Det kan SVT och den norska nättidningen E24 avslöja med hjälp av uppgifter ur Dubais fastighetsregister som den norska tidningen E24 kommit över.

Bryter mot lagen

Det här är affärer som bolaget är skyldigt att stoppa enligt gällande lagar och regler mot penningtvätt, enligt Louise Brown, rådgivare i penningtvättsfrågor på konsultfirman Advisense och tidigare bland annat ordförande i Transparency International i Sverige.

– Givet den information ni har så är det ju tydligt att det är personer kopplade till kriminella nätverken, säger Louise Brown.

Största ägare i Emaar är emiratet och Dubais ledare shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum, men 2014 sattes bolaget på börsen i Dubai. Sjunde AP-fonden med fem miljoner svenska pensionssparare köpte aktier.

– Vi köper enligt ett världsindex och då kom den här aktien med, säger Johan Florén, hållbarhetschef på Sjunde AP-fonden.

”Två varningsflaggor”

Förenade Arabemiraten finns på EU:s lista över högriskländer när det gäller penningtvätt. Enligt Louise Brown är Emaar en högriskinvestering.

– Det finns två varningsflaggor: fastighetsinvestering och högriskmarknad. Då behöver man följa upp hela tiden, eller inte gå in alls.

– Vi har bevakning på våra bolag men har inte sett något när det gäller det här bolaget, säger Johan Florén.

Kommer ni ställa någon fråga till shejken nu?

– Vi kommer att starta en undersökning med anledning av era uppgifter. Om vi hittar problem kommer vi kontakta bolaget, säger Johan Florén.

Sjunde AP-fonden har en lista med svartlistade bolag, men hittills har alltså inte Emaar riskerat att hamna där.

– Har de misskött sig allvarligt så åker de ut, säger Johan Florén.

SVT har sökt Emaar med frågor, men bolaget har inte återkommit.

Tre av Dubaibolagets köpare

Othman el Ballouti från Belgien. Anklagad för storskalig narkotikasmuggling. Köpte lägenhet för 14 miljoner kronor.

Den irländske kartelledaren Daniel Kinahans fru. Köpte villa för 41 miljoner kronor.

En penningtvättare åt italienska Camorran. Köpte lägenhet för 20 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.