AP-fonderna har olika strategier för att bidra till ett hållbart samhälle. Men rent ekonomiskt har många investeringar i kol och olja på senare år varit en dålig affär.
SVT:s granskning visar att sjunde AP-fonden har investeringar på 11 miljarder i 51 av världens 200 största fossila bolag. Värdet på dessa innehav har sjunkit med 3,3 miljarder jämfört med inköpspris.
Vd:n: Vi sprider riskerna
– Nu pekar du på en bransch som gått dåligt – det finns andra som gått extremt bra. Vi ger oss inte in i att gissa vilka som ska gå bäst. All finansiell forskning visar att om man istället sprider riskerna till alla branscher så får man bättre avkastning till lägre risk, säger Richard Gröttheim, vd på sjunde AP-fonden.
Övriga AP-fonder redovisar inte resultat för enskilda aktier.
De senaste månaderna har många oljebolag gått ganska bra på börsen, men sett på fem eller tio års sikt har de flesta tappat i värde.
Stort tapp för oljebolagen
MSCI energiindex har tappat 22 procent i värde på 10 år. Samtidigt har det stora världsindexet MSCI ACWI ökat med 140 procent. En siffra som visar varför flera AP-fonder som ligger nära index, med låga förvaltningskostnader mer än fördubblats i värde på 10 år.
Första och andra AP-fonden har beslutat att i princip helt avstå från investeringar i fossilenergi. Men enligt första AP-fonden är det varken ett moraliskt eller miljömässigt beslut.
– Det är business. Vi bedömer att världen kommer försöka uppnå Parisavtalet. Då är det en ökande risk att äga aktier i fossila tillgångar, så det är ett rent affärsmässigt beslut, säger Kristin Magnusson Bernard, vd för första AP-fonden.
Gröna fonder framgångsrika
På börsen har några av de mest framgångsrika fonderna på senare år varit de som satsar på grön energi. Handelsbankens Clean energy-fond utsågs till bästa hållbara fond förra året. Den har gått bäst av bankens alla fonder och ökat med 200 procent på fem år. Förvaltaren Patric Lindqvist menar att framgången delvis beror på att vägen när det gäller energiföretag är utstakad.
– För att klara Parisavtalet måste investeringar i ren energi växa 3 – 5 gånger snabbare än BNP – det ger en unik drivkraft, medan det är tveksamt att sätta större värde på fossila tillgångar som behöver stanna under marken, säger han till SVT.