• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket, fick kännedom om att en ny läcka var på gång redan för en och en halv vecka sedan. Foto: TT/Skatteverket

Skatteverket: Kan komma fler läckor

Uppdaterad
Publicerad

I en ny läcka avslöjas hur toppolitiker och näringslivsjättar kan kopplas till några av världens skatteparadis.

– Vi arbetar nu för fullt med att utreda uppgifterna i dokumenten, säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket.

Förra året avgick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson efter avslöjandena om skatteplanering i Panamadokumenten. En ny internationell läcka visar att toppolitiker och näringslivsjättar har kopplingar till några av världens skatteparadis.

Utpekade personer kan utredas

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling är en av dem som finns med i de läckta dokumenten. Likaså USA:s handelsminister, Wilbur Ross och Donald Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner.

Paradisläckan

Skatteverket fick kännedom om att en ny läcka var på gång redan för en och en halv vecka sedan.

– Då hade vi inga närmare uppgifter, men nu arbetar vi för fullt med att ta reda på information och utreda den, säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket.

Nya verktyg efter Panamaläckan

Närmare 300 personer arbetar i dag med internationell skatteflykt på Skatteverket. Efter Panamadokumenten inleddes ett internationellt arbete länderna emellan för att motverka skatteplanering och skattefusk.

– Vi har lärt oss mycket av det arbetet och då var det inte fråga om det skulle komma en ny läcka, utan när. Jag tror att det kan komma ännu fler, säger Margareta Nyström.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet