Det börjar med att ”Maria” får tips om ett konto på Snapchat där e-cigaretter, även kallat vapes, kan beställas.
Mannen bakom kontot är i 30-årsåldern och från Sundsvall, men det är inte ”Dennis”, den nu våldtäktsdömde mannen i den röda Saaben, som många av ungdomarna känner till.
Mannen de träffar gör snabbt klart att han är intresserad av mer än pengar för att flickorna ska få vapes.
– Det vanliga fallet var väl att han tog tjejer i 10 minuter eller 20 minuter beroende på vad de ville ha och hur mycket det kostade.
”Hon kunde inte göra nånting”
Vid ett tillfälle berättar ”Maria” att hon är med när hennes kompis utsätts för övergrepp i mannens bil. Hon vill inte springa därifrån eftersom kompisen skulle bli ensam kvar.
Se hela granskningen: ”Sex mot Vapes” i SVT Play
Själv lyckas hon avvisa honom, men ”Maria” berättar aldrig om det som hänt för någon vuxen. Båda tjejerna är skakade efteråt.
– Jag mådde så dåligt för att jag hade sett allt det där hända. Men jag tänkte att ”jag måste hjälpa henne. Jag gjorde maten, jag bytte sängkläder för hon kunde inte göra någonting, säger ”Maria” till Uppdrag granskning.
Flera flickor i underlaget
Marias mamma får till slut reda på vad som hänt. Hon vill anmäla mannen även om hans identitet är okänd – och samlar på sig namn på flickor, konversationer från Snapchat och skärmdumpar.
Men då ”Maria” inte vill att en nära anhörig ska få reda på vad som hänt om det blir en polisanmälan går mamman inte vidare.
Åklagare inkopplad
I stället ger ”Marias” mamma sitt insamlade underlag till fältassistenten Farhang ”Farre” Nijad. Han tar det vidare och lämnar in till polisen. Vad som hände med mannen får fältassistenten aldrig veta.
– Jag tror att han kommer undan med det här, säger ”Maria”.
Först mer än ett halvår senare, när Uppdrag granskning ställer frågor om underlaget, berättar polisen att det finns fler ärenden som rör mannen.
De handlar bland annat om yngre flickor och en åklagare är inkopplad.