Snårig bolagsstruktur försvårar insyn i Gunvor group

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vem som äger det mycket framgångsrika oljehandelsbolaget Gunvor är väl dolt i en serie av bolagskonstruktioner som slutar på brittiska Jungfruöarna och i en stiftelse i Lichtenstein.

– De har valt att lägga sina bolag i länder där de inte behöver vara transparenta. I Gunvorgruppen kan du inte se det slutgiltiga ägandet i något av moderföretagen, säger Miranda Patrucić, expert på bolagsresearch på Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Enligt Torbjörn Törnqvist är det han själv och Gennadij Timtjenko, med cirka 45 procent var, och ett femtiotal medarbetare som äger aktierna. Men de uppgifterna går inte att få verifierade i officiella källor.

När Miranda Patrucić på uppdrag av SVT kartlägger Gunvor landar hon i ett bolag vid namn Fentex Properties Limited på Brittiska jungfruöarna och den i Lichtenstein-baserade stiftelsen Frefika Foundation.

På Jungfruöarna och i Lichtenstein redovisas inte de verkliga ägarna och finansiella uppgifter behöver inte lämnas till myndigheterna. Den enda person som går att identifiera som ägare i bolagsstrukturen är Sven Olsson, advokat från Helsingborg som under många år varit en central person i Gennadi Timtjenkos svenska och internationella bolag.

Att Törnqvist och Timtjenko valt att hålla kontrollen av Gunvor dold har gjort att det spekulerats i om att rysslands premiärminister Vladimir Putin i själva verket har intressen i bolaget. Något som inte gått att verifiera och som kraftfullt tillbakavisats av Törnqvist flera gånger.

– Att Putin på något sätt drar fördel av våra affärer – det är helt fel, säger han till Uppdrag granskning.

En annan person som pekats ut som ”den tredje mannen” i Gunvor är Piotr Kolbin, oljehandlare från Ryssland med intressen i bolagsfären kring det stora ryska oljebolaget Surgutneftegaz.

– De har inga kommentarer till det, säger Anders Halvarsson på PR-byrån Halvarsson och Halvarsson som hyrts in av Torbjörn Törnqvist för att hantera kontakterna med Uppdrag granskning.

– Det finns ingen aktiebok som de vill visa offentligt.

Torbjörn Törnqvist menar trots det att Gunvor är ett transparent bolag, och redovisar på ett normalt sätt.

– När vi presenterar vår årsredovisning här i Schweiz kan du hämta ut den. Det är inga problem. Samma sak i vårt holländska bolag. Du ser kanske inte hela koncernen men i framtiden kan du lägga ihop det här och se vad vi tjänar, det är ingen hemlighet, säger Törnqvist och håller upp årsredovisningen. Men när Uppdrag granskning ber att få en kopia avböjer han. Och när begäran upprepas blir det nej igen.

– Idag finns ingen årsredovisning att lämna ut, säger Anders Halvarsson. De offentliggör vad myndigheterna i de land där de är registrerade kräver att de skall offentliggöra. Inte mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.