Ethny

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man skäms”. Ethny var själv inte ett offer, utan blev vän med ”Dennis” när hon var 15 år. Foto: SVT

30-åriga ”Dennis” sålde vapes till ungdomar i Sundsvall – dömdes för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Han var 30 år, hon var 15. Efter att Ethny köpt vapes av ”Dennis” blev de nära vänner. När det visade sig att han utsatt flickor, i hennes egen ålder och yngre, för grova sexbrott förändrades allt. Ethny vill inte längre ha kontakt med vapeslangaren i den röda Saaben – som skickar brev från fängelset.

Vänskapen växte fram under en tid då Ethny under perioder mådde psykiskt dåligt. Hon fick intrycket av att 30-årige ”Dennis” brydde sig om henne och hon trivdes i hans sällskap.

– Vi gjorde massa roliga saker och man har ju många minnen. Även fast att jag skulle önska att det kanske inte var med honom.

Ungdomar i Sundsvall kände väl till ”Dennis”, som snabbt blev känd som mannen i den röda Saaben. Han rörde sig i ungdomstäta miljöer som stall, bilträffar och snabbmatshak – och sålde e-cigaretter, så kallade vapes.

Se granskningen i SVT Play: ”Vapes mot sex”

Hörde rykten

Ethny var till en början en av ”Dennis” kunder. Men med tiden blev 30-åringen som en nära vän.

– Vi var som syskon, vi kunde hitta på massa saker, ut och äta på restaurang. Så att vi inte bara skulle ligga hemma och ruttna bort, säger Ethny till Uppdrag granskning.

Ethny säger att ”Dennis” aldrig förgrep sig på henne, men han utsatte flera andra flickor. Till en början trodde hon att det bara var elaka rykten.

– Det var de som hade rätt och jag skulle ha lyssnat på dem.

Vill inte ha någon kontakt

I juni 2023 dömdes ”Dennis” mot sitt nekande för grova sexbrott mot flickor 15 år och yngre, bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande. Han fick fängelse i fem år och sex månader.

I ett överklagande till hovrätten medger han två tillfällen ”som objektivt sett kan bedömas som våldtäkt mot barn”. Han anser sig dock inte haft uppsåt eller varit oaktsam.

Uppdrag granskning har sökt ”Dennis” via hans advokat utan resultat.

”Dennis” har kontaktat Ethny från fängelset genom att skicka brev. I brevet kallar han henne ”älskade lillasyster”.

– Jag valde att bara inte svara alls.

Hör flickornas vittnesmål och se Ethny läsa brevet från våldtäktsddömde ”Dennis” – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.