• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anställda på Robertson Winery protesterar utanför entrén till fabriken. Foto: Jørn Stjerneklar

Anställda på Robertson Winery kräver höjda löner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Arbetare på Robertson Winery kräver bland annat en fördubbling av sina löner och strejkar därför sedan två månader. En domstol har nu tvingat parterna att försöka få fram ett avtal senast på fredag.

Strejken, som berör 230 fabriksanställda, är nu inne på sin nionde vecka. Enligt Robertson Winery har fackförbundet CSAAWU hindrat trafiken till och från vingårdarna och trakasserat strejkbrytande arbetare. Robertson Winery begärde därför att två fackföreningsledare skulle arresteras och att strejken skulle förklaras olaglig. Men när domstolen i förra veckan hade ärendet på sitt bord tog de inte ställning i de frågorna. I stället tvingade de parterna att förhandla i tre dagar med start i dag, onsdag. Om de inte kommer överens och strejken därmed fortsätter är det upp till den nationella arbetsdomstolen att avgöra frågan den 28 oktober. 

Kräver höjd minimilön

Facket kräver att minimilönen höjs till 8 500 rand, cirka 5 000 kronor, i månaden. I dag ligger lönerna på lite mindre än hälften av detta. Robertson Winery å sin sida har sagt att de kan tänka sig att gå med löneökningar på runt åtta procent.   

UG – Bittra druvor

– Redan innan strejken drog igång hade CSAAWU kommit med bud som var lägre än kravet på 8500 i minimilön men som ändå var en radikal höjning. Men det godtogs inte av Robertson. Så när facket nu gick ut i strejk gör de det utifrån kvar sina ursprungliga krav, säger Dick Forslund, doktor i företagsekonomi som jobbar för den sydafrikanska organisationen Alternative Information and Development Centre. 

Vita tjänar mer än svarta

Dick Forslund har skrivit en rapport om förhållandena på Robertson Winery och i den konstaterar han bland annat att en vit anställd som jobbar där tjänar ungefär fyra gånger så mycket som en svart person som har samma kompetens. Han skriver också att det är så det ser ut inom en stor del av arbetsmarknaden i Sydafrika. Och Robertson Winery ingår i en mäktig koalition av vinexportörer och farmare som inte vill släppa sina krav eftersom det kan komma att få stora konsekvenser. 

– Robertson har ett tryck på sig från andra arbetsgivare att inte ge sig eftersom det kan påverka livsmedelsföretagen i hela den här regionen, säger Dick Forslund. 

Överenskommelse möjlig

Enligt Dick Forslund fick CSAAWU nyligen igenom löneökningar på 15 procent på en ostfabrik i närheten av Robertsons vingårdar. De hade året innan avstått från att kräva löneökningar på grund av att företagets drabbats av en brand. Dick Forslund menar att det pekar på att det är långt ifrån omöjligt att fack och arbetsgivare kommer överens.  

– Det är inga idioter som finns i den här fackföreningsledningen och eftersom jag följer konversationerna mellan ledningen och medlemmarna ser jag att de hela tiden uppmanar arbetarna att behålla lugnet, säger Dick Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bittra druvor

Mer i ämnet