Ett kollage med en hand som håller en mobiltelefon där övervakningskameror syns. Till höger syns Karl Melin, presschef på SÄPO.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar Uppdrag granskning över materialet till Säpos presschef: ”Vi kommer att ta hand om det”. Foto: Forbidden stories/SVT

Avslöjar: Sveriges ambassad i Kongo-Kinshasa måltavla för spioneri

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rwanda har använt ett ökänt spionverktyg för att avlyssna politiska motståndare till regimen, kan Uppdrag granskning avslöja genom ett internationellt journalistsamarbete. Sveriges ambassad i grannlandet Kongo-Kinshasa har valts ut som måltavla för spioneri.

– Detta är oerhört allvarligt, säger en analytiker på Säpo.

Sommaren 2021 avslöjade journalistnätverket Forbidden stories en avlyssningsskandal när det israeliska övervakningsföretaget NSO:s interna hemligheter läckte ut.

Aktivister, journalister och politiker hade övervakats via Pegasus, ett spionprogram som tillåter statliga underrättelsetjänster att infiltrera mobiltelefoner på distans och i smyg.

Nu kan nätverket avslöja fler måltavlor för spionaget, den här gången i Rwanda. Det handlar om ministrar i den egna regeringen, företagsledare och oppositionella.

Men också: Sveriges ambassad i Kongo-Kinshasa.

”Känslig kommunikation”

I april 2018 lades ett telefonnummer som tillhör svenska Utrikesdepartementet till på Rwandas lista över måltavlor. SVT har inte kunnat undersöka telefonen, men ställt frågor till Säpo om det aktuella telefonnumret.

Karl Melin är presschef på Säpo som ansvarar för ambassadens skydd. Han vill inte kommentera men säger att ärendet ska utredas vidare.

En mångårig medarbetare på myndigheten, som uttalar sig mot löfte om anonymitet säger:

– Detta är oerhört allvarligt. Det handlar om en främmande makt som velat avlyssna känslig kommunikation. Tidigare har vi sett hur den rwandiska regimen ägnat sig åt omfattande flyktingspionage för att kartlägga politiska motståndare och den här typen av avlyssningsmjukvara har uppenbarligen varit en viktig del där.

Haft kontrakt

Rwandas regim förnekar att de använder Pegasus. Men flera israeliska underrättelsekällor bekräftar för Forbidden Stories att landet haft ett kontrakt med NSO fram till 2021.

Flera telefoner på listan över måltavlor i Rwanda har undersökts och bekräftats som infekterade.

I ett mejl skriver NSO Group, som säljer Pegasus, att teknologin ”endast säljs till granskade underrättelse- och brottsbekämpande myndigheter” för användning i ”att förhindra brott och terroristattacker.” De tillägger att företaget inte haft aktiva kunder i Rwanda sen 2021.

DETTA ÄR: Rwanda Classified

Rwanda Classified är ett internationellt grävprojekt av Forbidden Stories, ett konsortium med journalister från hela världen däribland Le Monde, Der Spiegel, The Guardian och SVT.

Rwanda Classified har fokus på brott mot pressfriheten och mänskliga rättigheter av regimen i Rwanda och avslöjar hur mord, kidnappningar och avlyssning används av landets underrättelsetjänst för att tysta kritiker mot regeringen.

Rwanda rankas på 144:e plats i Reportrar utan gränsers World Press Freedom Index.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.