Läkarens danska legitimation drogs in efter att han gett en patient en spruta i bröstbenet och stuckit så illa att han punkterat ena lungan. Foto: DR

Avstängd läkare fortsatte jobba i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För att skydda patienter från vårdpersonal som misskött sig finns ett nordiskt samarbete. Trots det har läkare och sjuksköterskor som agerat felaktigt i våra grannländer kunnat fortsätta jobba i Sverige – i många fall utan konsekvenser.

När en läkare eller sjuksköterska missköter sig så illa att deras ursprungliga legitimation dras in ska legitimationerna de i stort sett fått på köpet i andra länder, också återkallas. Genom det nordiska samarbetet fick IVO förra året underrättelser om 63 läkare och sjuksköterskor i Norge, Danmark och Finland. Det handlar om personer som också har svensk legitimation och som begått så allvarliga misstag att de antingen fått anmärkningar, varningar eller sina legitimationer indragna.                             

Uppdrag gransknings kartläggning visar att underrättelserna knappt får några konsekvenser i Sverige. Av de 63 fall som rapporterades förra året är det hittills bara fyra fall där också den svenska legitimationen påverkats.

UG – Legitimerad II

Stoppad i Danmark

En av de 63 underrättelserna handlar om en läkare som under 20 år arbetat i både Danmark, Norge och Sverige. I varje land har han anmälts för felbehandlingar av patienter. Förra året drogs läkarens danska ursprungslegitimation in efter att han gett en patient en spruta vid bröstbenet, och stuckit så illa att ena lungan punkterades.

I en dansk tv-intervju säger läkaren att han känner sig förföljd av tillsynsmyndigheterna.

Det är Sundhedsstyrelsen, hela läkarsystemet i Skandinavien. Det är en systematisk förföljelse av oliktänkande i Skandinavien. Både Norge, Danmark och Sverige.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder att jag inte kan känna mig trygg att jobba här, så jag överväger att flytta till Tyskland för att kunna jobba under trygga omständigheter, säger läkaren.

Jobbar vidare i Sverige

Trots att Sverige får underrättelsen från Danmark om den indragna legitimationen dröjer beslutet om att återkalla läkarens svenska legitimation i över ett halvår. Detta för att också Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ska säga sitt. Under tiden arbetar mannen vidare som legitimerad läkare på en mottagning i Sverige.

– När HSAN får in en anmälan så är det första man gör att delge den anmälda personen så att den får tillfälle att svara. Och det kan ibland ta ganska lång tid att delge någon som kanske inte är så intresserad av att lösa ut någon försändelse från HSAN, säger Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Till slut dras läkarens svenska legitimation in. Men då har han redan med hjälp av svenska Socialstyrelsen fått en tysk läkarlegitimation. Det innebär att han idag fortfarande kan arbeta som legitimerad läkare, inte i Danmark eller Sverige – men i Tyskland.

Ingen åtgärd

Ett annat fall rör en 62-årig läkare som misskött sig så allvarligt att hans ursprungslegitimation dragits in temporärt i Danmark. Oavsett var han bor eller arbetar så ska han inte ha kvar sin svenska legitimation, när hans danska ursprungslegitimation dragits in. Men IVO avslutar ärendet utan åtgärd och det står nu mannen fritt att åka över bron till Sverige för att fortsätta arbeta som legitimerad läkare.

– Den information jag har i ärendet är att vi inte fastställt att han var folkbokförd i Sverige, säger Thomas Mehralizade, avdelningschef IVO.

Då gäller det alltså bara att vänta med att börja jobba i Sverige tills ni har gjort er utredning och avslutat den?

– Det du exemplifierar är att vi har fått en underrättelse, vi fastställer att personen i så fall skulle vara yrkesverksam i Sverige, och kan vi inte göra det så är det ett skäl för att vi avslutar de här ärendena, säger Thomas Mehralizade.

IVO inför nya rutiner

Uppdrag gransknings kartläggning visar att IVO inte ens öppnat utredningar i knappt hälften av de 63 fallen. Bland annat med motivationen att de inte kunnat fastslå att vårdpersonalen jobbar i Sverige. Men nu ska IVO ändra sina rutiner.

Vi har ju blivit uppmärksammade på att vi behöver förbättra och göra en översyn kring våra handläggningsrutiner. Vi har tagit fram en helt ny rutin som beslutades i förra veckan där vi säkerställer att alla ärenden som kommer in som underrättelser innebär att vi öppnar ett ärende, säger Thomas Mehralizade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad II

Mer i ämnet