Reporter Magnus Svenungsson och researcher Bertholof Brännström har gjort reportaget ”Det svarta hålet”. Foto: SVT

Läs chatten om Northland

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om Northland chattade reporter Magnus Svenungsson och researcher Bertholof Brännström med tittarna. Chatten är nu stängd, men här nedan kan du läsa hela chatten.

Mats Karlsson: Mats Karlsson Kunde ingen i ledande position dragit i handbromsen något tidigare.

Magnus Svenungsson: Jag har funderat på det , men har inget svar. Det var många chefer som lämnade Northland under åren, men ingen av dom gick ut publikt och ebrättade om varför dom lämnade Northland.

UG – Det svarta hålet

AiGbg: Denna Landshövding sitter och ljuger och polisanmäler typ NU! Han är korrupt! och gammal Sosse som fått glida iväg till nytt välbetalt jobb utan att göra ett skit!!!! Man blir fan tok förbannad och varför ställer ni han inte mycket hårdare mot väggen????? Säg nu inte att ni tycker ni gör det!!!

Magnus Svenungsson: 

Jag är aldrig nöjd med mina intervjuer, så det behöver du inte vara orolig för att jag skall hävda.  

Togge: Man blir bara så trött på dessa bortförklaringar/beklaganden för att det blev som det blev. Tänk bara på SAAB, hur dom anställda blev förda bakom ljuset i den härvan. Varför är vi så blåögda?

Bertholof Brännström: Absolut. Aktiehandel innebär också ett risktagande, och de Pajalabor vi intervjuar medger också det. I detta fall finns dock en del ganska viktiga märkligheter som vi försöker belysa. T ex varför man trodde att de extrema järnmalmspriserna skulle hålla i sig. Kalkylerna visade sig inte hålla.

Gunnar Westman: Det verkar som att samtliga media spelade med och aldrig ifrågasatte något av vad bolaget sade. Ni bidrog ju starkt till att inga varningssignaler sändes. Ni i media spelade med och lockade därmed väldigt många att tro att det var en framgångssaga. Var fanns SVT och Uppdrag granskning under hela tiden fram tills dess raset började. Var finns nu medias, SVTs och Uppdrag gransknings självkritik. 

Magnus Svenungsson: 

Lokal media ifrågasatte faktiskt en hel del, men det är inte lätt att få fäste för ifrågasättandet när alla vill åt motsatt håll. 

Uro: Vill men verkligen få igång gruvan igen med tanke på miljöproblemen gruvan har?

Bertholof Brännström: I Pajala vill nog många det. I Norrbotten också. Man behöver jobben helt enkelt. Men om man får en ny ägare som vil öppna gruva nr 2 måste denna prövas och godkännas av domstol i Sverige. Det kan bli svårt.

Pankis: Hej, Intressant reportage. Men jag undrar fortfarande varför dem gick i konkurs! Fanns det inget behov och marknad av deras produkt, fanns det inga köpare. Vad gick snett, sålde dem inget utanför Sverige?

Magnus Svenungsson: 

Kostnaderna blev aldeles för höga.

Norrlänningen: Vad händer med gruvan idag? Är det några planer/analyseringar som finns i drift just nu?

Bertholof Brännström: Konkursförvaltaren söker nya ägare med ljus och lykta. Veterligen finns fortfarande inga mer seriösa intressenter, troligen beroende på att gruvan inte skulle bli lönsam p g a järnmalmspriserna.

Mie: Det pågår utförsäljning av våra naturtillgångar och utländska gruvföretag startar med Bergsstaten och SGU som påhejande myndigheter. Jag finner det önskvärt att media bevakar detta. 

UG – Moderator: Du får gärna tipsa oss så kanske vi kan titta närmare på det. Maila oss på granskning@svt.se. Tack för att du tittade!

P-J: Hur kommer det här påverka kommande beslut om nya gruvor med tanke på ev miljöbrott som ”gått en genväg”?

Bertholof Brännström: I dag prövas varje ansökan på annat sätt, mot miljöbalken. Northlands Tapuli-gruva prövades mot en överenskommelse från 1970-talet. Det kommer aldrig att ske igen.

Patrik: Bra program, men vilken tragedi för bygden och alla investerare. Att det ens kan bli så ”kriminellt”! Vad tror man, kan det verkligen säljas, kan det ev bli så att det återuppstår? 

Magnus Svenungsson: 

Konkursförvaltaren är övertygad om att gruvan kan säljas. Jag är mer tveksam.

Per: Det var ju ett j...la liv på att Tobias Billström, ministern, försökte sko sig på aktieaffärer i Northland. Han måste ju ha gjort megaförlust, frågade ni honom, loosern, hur det känns och hur han tänkte?

Magnus Svenungsson: 

Nej vi frågade inte honom. Det var mycket kritik mot hans aktieaffär när den blev känd.

tidigare forskare på,LKAB: ingen frågade varför LKAB själv inte öppnade gruvan ,när man ägde inmutningen!.. Nej för att den var olönsam Kejsarens nya kläder 

Bertholof Brännström: Enligt LKAB var det framför allt för dyrt med transporterna till Svappavaara och Narvik som sänkte intresset. I Pajala hoppas många att LKAB nu kan ändra sig, men från LKAB har man visat kalla handen.

Ahmedo Mustafa: Jag undrar varför dom inte anmälde tidigare. SLAPP GUBBE SOM INTE GÖR SITT JOBB

Magnus Svenungsson: 

Ja, de som arbetar på miljöenheten ville anmäla långt tidigare.

Karlsson: Vad händer just nu? finns det någon ev köpare till det stackars gruvhålet? 

Bertholof Brännström: Konkursförvaltaren jobbar på det, men har ingen köpare i sikte ännu. Såvitt vi vet.

Robert: Hej engelsmannen var han den ende som ifrågasätta styrelsen? Och hur kunde styrelsen mörka och sväva på moln och undanhålla information? Dom måste ju ha vetat om att dom satt i ett sjunkande skepp?

Magnus Svenungsson: 

Nej, han var inte den ende. Det var många som ifrågasatte ledningen. Men han var väldigt tydlig.

N.N: De hade inte tillstånd alls att frakta till Narvik. Tillståndet gällde frakt via Finland. Visste ni inte detta vid granskningen?

Bertholof Brännström: Klart vi visste. Ursprungligen ville man skicka malmen via Kemi i Finland, men det visade sig krångligt och då blev det Svappavaara/Narvik. Men eftersom transporterna inte prövades av Gränsälvskommissionen fanns inte heller något hinder för en ny strategi.

tidigare forskare på,LKAB: Vad skulle mamlpriset vara för positivt kassaflöde ?

Magnus Svenungsson: 

Deras kalkyl byggde på ett pris på 137 dollar / ton. I samband med konkursen sa ledningen (om jag minns rätt) att man hade klarat sig på ett pris runt 80 dollar / ton.

SKATTEBETALARE: Hej LKABS smygfinansering i NORHTLAD nämndes ej det var märkligt!

Magnus Svenungsson: Vi hade med det i en tidigare version av reportaget, men man får inte plats med allt. LKAB:s Norrskenet satsade 150 miljoner i Northland, våren 2013, när bolaget var illa ute.  

Sami: vilka är de finansiella rådgivare som spridit aktierna och obligationerna? Dessa kan man finna ett ekokomiskt ansvar hos för ev vårdslöshet...

Bertholof Brännström: Så gott som samtliga analysföretag och rådgivare rekommenderade köp under gruvboomen. Ingen sticker ut som vi kunnat se.

Tobbe: Hur insatta i läget är ni idag? Enligt konkursförvaltaren ska det väl finnas en handfull intressenter. Eller bedömer ni inte dessa som seriösa?

Magnus Svenungsson: 

Jag vet bara  vad konkursförvaltaren säger, och han tror på en försäljning. För Pajalas skull hoppas jag verkligen att det kan bli något. Men jag är mycket tveksam.

Lasse: Nå, hur lång var intervjun med Österberg innan klipp?

Magnus Svenungsson: Jag vet iten exakt, men den är cirka 30 minuter.

P-J: Om nu allt säljs i bitar vem eller vilka pengar är det som står för återställande av marken?

Bertholof Brännström: Enligt tillståndet har Northland lagt undan pengar för detta, men eftersom gruvan verkade under så kort tid finns i dag uppskattningsvis inte ens 30 miljoner i den fonden. Gissningsvis räcke inte det, och då blir det skattebetalarna som får stå för resten. Om nu inte en ny köpare börjar bryta malmen igen och fortsätter att fylla på fonden.

Pajala kille : Som ortsbo har man funderat många gånger, när det ska falla. Varför reagerade ingen redan vid första rekonstruktion? 

Magnus Svenungsson: Jag har funderat mycket på det. Men jag tror inte att någon ville se verkligheten. 

Jens: Om gruvan säljs och styckas upp. Vem får bekosta återställningen av naturen?

Bertholof Brännström: Se mitt svar tidigare: Enligt tillståndet har Northland lagt undan pengar för detta, men eftersom gruvan verkade under så kort tid finns i dag uppskattningsvis inte ens 30 miljoner i den fonden. Gissningsvis räcke inte det, och då blir det skattebetalarna som får stå för resten. Om nu inte en ny köpare börjar bryta malmen igen och fortsätter att fylla på fonden. 

Steve: Svenska naturtillgångar tillhör Sverige! Hur kan utländska bolag få tillstånd att ockupera våran mark och sen dra med alla pengar. Nu får det vara nog, eller ?

Bertholof Brännström: Det är minerallagstiftningen som styr hur och under vilka villkor gruvor får startas och bedrivas i Sverige. Lagen har stort stöd i riksdagen även om det finns partier som vill skärpa kraven.

Lydia: Hur kommer det sig att Svt:s o UG’s nyligen avgående Vd Eva Hamilton har satt sig i styrelsen för LKAB efter jobbet i Svt? Är det därför ni på UG gör det här programmet, när nu LKAB är lierat med Northland? Varför gjorde ni programmet egentligen?

Magnus Svenungsson: Oj. Det var en tuff anklagelse. Eva Hamilton har inte med detta att göra över huvud taget. Varför vi gjorde programmet, är en fråga som jag bara kan se som ett misslyckande från min sida.      

tomas: Hej bra intervju som ni gör, viktiga detaljer som ni gör enast på uppdrag granskning eloge saknar dock granskning vars pengarna som lånats i vems ficka det hamnat ,de har ju hamnat nånstans men det är väl en djungel att se vem som vart vinnarna i detta förrutom vd ,andra chefer,saknar att vinnarna ställs till svars

Magnus Svenungsson: Du anar inte hur mycket jag grubblat och letat efter det. Vart hamnade pengarna? En vacker dag hoppas jag kunna berätta.  

MB: Har uppdrag granskning sett om det förelegat några ”läckor” i de ekonomiska i Northland? Dvs om det har förskingrats något?

Magnus Svenungsson: Nej, vi har inte sett något sådant penga-läckage.

Christina Hallingström: Instämmer med Norrlänningen, jag skulle också önska mig ett reportage i UG om hur det fungerar med försäljning av rättighet att bryta t.ex järnmalm i Sverige. Stämmer det att för en spottstyver säljer ut landets tillgångar? Vilka rättigheter har markägare, samer, kommuner osv?

Bertholof Brännström: Som jag skrivit tidigare är det minerallagen som styr detta. Sverige är utan tvekan ett av världens mest inbjudande och givmilda länder när det gäller utländska gruvbolags verksamhet här. Vi har låga gruvskatter, tar inte betalt för de prospekteringsresultat som gjorts historiskt, bygger vägar och järnvägar åt bolagen och har stabila regeringar. Ganska riskfritt för utländska och andra investerare, relativt sett.

Sebastian: Vad tror ni om möjligheten att få nyckelpersonerna i denna härva att bli ställda inför rätta och fällda? Kommer de personligen få stå till svars för sina förehavanden? Att stämma och döma ett dött företag ger knappast någon känsla av rättvisa... Tack för ett jättebra program!

Magnus Svenungsson: 

En kanadensisk advokat, förebereder en rättslig process mot Northlands vd och ordförande.

Jens: Har fd ledning fortfarande straffansvar? Ex miljöbrott.

Bertholof Brännström: Om de anmälningar om miljöbrott som nu gjorts leder till åtal och fällande domar, kommer Northlands tidigare ledning (läs: den som haft miljöansvaret enligt bolagets delegation) att dömas.

Fredrik: Har ni kontaktat Sydafrikanska Standard bank?, den bank i världen som kan finansiering bäst.. Jag kan inte förstå hur de kan göra en sådan missbedömming då har sådan enorm erfarenhet av finansiering av gruvor världen över. 

Magnus Svenungsson: Det har varit en utmaning i arbetet. Det är få, särksilt banker, som vill berätta om sina dåliga affärer. 

Alva: Tingsrätten beviljar rekonstruktion. Vad har dom för kompetens att bedöma realismen i ett ärende som detta? 

Magnus Svenungsson: 

Den frågan vet jag har diskuterats tidigare i samband med Saabs rekonstruktioner. Det är verkligen komplicerade frågor.

GS: Kommer ni att granska mer kring gränsälvskommissionens hantering?

Bertholof Brännström: Gränsälvskommissionens hantering i fallet Northland är unikt. Det har aldrig skett tidigare och kommer aldrig mer att ske att GÄK får pröva en gruva. Tror inte att vi kommer särskilt mycket längre än vi gjorde i detta program, tyvärr.

BP: I början av programmet kände VD att malm produktionen var såld för 5-7år framöver. Stämde det och i så fall till vilket pris

Magnus Svenungsson: Ja, i början var efterfrågan stor på järnmalm, men sedan sjönk priset, ner mot mer normala nivåer.

Johan: Sökte ni Jonas Lundström för intervju inför programmet? Om så är fallet, varför inte med?

Magnus Svenungsson: Det är många som skulle kunnat vara med i programmet, vi gjorde ett val.

Helle: Hur mår miljön och grundvattnet nu i området och dess närmiljö? Påverkas dricksvatten och djurlivet negativt?

Bertholof Brännström: En gruva får effekter på miljön långt efter att brytningen upphört. Det gäller särskilt svavelkismalm som det delvis handlar om i Kaunisvaara. Tidigare har man sett att förhöjda halter av vissa tungmetaller läckt ut i vattendragen intill gruvan, dock inte i alarmerande nivåer. Grundvattnet är fortfarande extremt lågt runt dagbrottet. Klart negativt för flora och fauna.

Erik F: Det talas om en läcka. Har det kommit fram vem detta var?

Magnus Svenungsson: Karl-Axel Waplan säger till mig att det var en bankkontakt som hörde av sig till honom och sa att en investerare i England kontaktat denen bankman och undrat hur det stod till med Northland eftersom bolaget sökte finansiärer, trots att bolaget gick bra.

johan: FD vd:n i Northland , som hade 6 miljoner i fallskärm, sitter och säger att han/ de följde rekommendationer , analyser och typ litade på sina rådgivare. Vad gör då en VD? Vad står han för , drivs han bara av personer i periferin ? Vilka är det som kan vara rådgivare och kan de ställas inför rätta ?

Magnus Svenungsson: Bra fråga.

Kent: Hur långt förordnande har landshövdingen? Han borde i varje fall inte få en förlängning

Bertholof Brännström: Landshövdingar har sexåriga förordnanden. Österberg har ca 4 år kvar.

uf: Granskade ni Pajala Kommuns agerande gällande Northland? Enda som sas var att dom tyckte att dom hade haft lite ”bråttom” och genat lite i kurvorna??? 

Magnus Svenungsson: Jag ställde många frågor om det till både fd och nuvarande kommunalråd. Kommunen har ett stort ansvar för att ha varit med och marknadsfört detta.

Marie 66: Tack gode Gud för UG utan er står vi oss slätt och då skulle det nog vara ännu värre.!

Magnus Svenungsson: Tror du det! Ännu värre?

nyfiken: Lkab:s finansiering genom Norrskenet känns märklig. En order från ägaren(regeringen) känns det som eller?

Magnus Svenungsson: Jag vet inte, men försökte faktiskt reda ut det utan framgång.

MB: Tack för ett bra program! Ser fram emot många fler intressanta Uppdrag granskning framöver.

Magnus Svenungsson: Tack!

Trafikant: Om ingen köper gruvan, hur ska marken återställas för kommande generationer? Är det någon som vet hur stor påverkan rovdriften egentligen har på naturen? Uttorkade myrar, 16 meter sänkt grundvattennivå, järnmalmdammet som spritts ut över enorma markområden och vattendrag längs transportvägen.

Bertholof Brännström: Själva dagbrottet kommer att täckas, magasin måste bevakas så att inga eller så lite giftiga ämnen som möjligt läcker ut i omgivningen. Ingen vet i dag hur mycket en återställning skulle kosta.

Lennart: VD och ekonomichef måste långt tidigare känt till att pengarna skulle ta slut annars var de helt inkompetenta. Ställdes den frågan till VD ? Sökte ni den kvinnliga ekonomichefen ?

Magnus Svenungsson: 

Ja, men Karl-Axel Waplan vägrar att svara på den frågan eftersom han hotas av en rättsprocess i Kanada.  

Sörlänning: Kollade ni hur och vad som händer med renskötarna som sålde sin mark till Northland och kommer nu inte få pengarna dom blev lovade för att kunna bedriva sin renskötsel?

Bertholof Brännström: Samebyn skrev under ett kompensationsavtal som skulle ge viss ekonomisk ersättning för det intrång Northland och gruvan innebar. Precis som andra fordringsägare står samebyn nu inför faktum: motparten har konkursat och det ser mörkt ut när det gäller ersättningen. 

Niklas: Jag lider med Pajalaborna och övriga i glesbygdsnorrland. En reflektion är att miljötillstånd vad gäller gruvbrytning, skogsavverkningar m.m. som i hög grad rör norrland alltid behandlas i slutet av processen. Med vad det innebär i form av press utifrån osv. En annan är att mineralskatten i Sverige är rekordlåg, 0,02%, vilket gör att allt prat om att ”det är bra för Sverige” ekar väldigt ihåligt.

Magnus Svenungsson: Det blir alltid komplicerat när miljö ställs mot arbetstillfällen. Jag har under det här arbetet insett hur svårt det är.  

anders: Kikar ni något på miljöproblem i andra gruvor som nu är i drift LKAB Aitik, rönnbäcksgruvan, dragon mining? Det har ju bland annat varit stora utsläpp i några av dessa där det synligt synts i älvarna och bäckarna i närheten ett skum.

Magnus Svenungsson: 

Nej, men vi har förstått att detta är ett stort problem och vi kanske fortsätter och går vidare med den frågan.

Torulf Jönsson, Lund: Hur kan rättsprocessen hamna i Kanada? 

Magnus Svenungsson: Northland var börsnoterat i Kanada och Norge.

UG – Moderator: Vad kul att ni är så många som är med oss ikväll. Magnus och Bertholof svarar på så många frågor som möjligt. Har du inte fått svar på din fråga ännu? Ställ den gärna igen. Vi fortsätter i knappt 30 minuter till.

Ung hoppfull Norrbottning: Tack för att ni tar upp såna här viktig samhällsfrågor som i slutändan rör oss alla här i norrbotten varesig vi vill det eller inte. Om 20-50 år kommer vi fortfarande prata om detta, i byarna runt omkring. Och folk som har med saken kommer så småningom dö bort och om 100 år kommer det fortfarande ha lagt spår. Om inte i allra högsta grad i självaste naturen runt omkring gruvan. Det måste ske en förändring som kan hindra att detta inträffar. Det påverkar så många och ytterst personligt för dem i pajala kommun. Fortsätt granska, ifrågasätta och detta kommer leda till förändring. För all förändring har möjligheten till bättre förändring. Ni/vi ger aldrig upp om att få fram sanningen och göra vårat land till ett bättre land. Må dem ansvariga lida mest. Tack än en gång, jag vet att detta ligger nära hjärtat för många i trakten. 

Magnus Svenungsson: Ja, Mikael Niemi berättar för mig om andra som också sökt lyckan efter järnmalm i Pajala, många 100 år tidigare än Northland. Han säger att det vilar en förbannelse över järnmalmet. 

Alva: Om det visar sig att Miljöenhetens farhågor var rejält berättigade, kan landshövdingen då ges ansvar för att han tog över ärendet. Särskilt alarmerande tycker jag det var när generalisten tog specialistens jobb i fråga om korrekta bedömningar och värderingar av långsiktiga miljökonsekvenser.

Bertholof Brännström: Länsledningens övertagande av beslutsordningen kring Northland är såvitt vi vet unikt i Sverige. Miljöjurister vi pratat med säger detsamma. Självklart finns en risk för sammanblandning av den roll som länsstyrelsens ledning har när det gäller att skapa utveckling och arbetstillfällen, och den miljöprövande delen som kan försvåra för företag att utvecklas.

Anders Blom: Vad har ni granskat? Blev förvånad över att ni just inte granskat något alls. Typ sämsta uppdrag granskning någonsin. Pinsamt dåligt. Aftonbladet journalistik.

Magnus Svenungsson: Oj, den var hård.

Johnny: Kan inte LKAB få överta gruvan för 1 kr och börja bryta malm. Det borde väl gå att få igång gruvan då?

Bertholof Brännström: LKAB säger att man inte har något intresse av gruvan i Kaunisvaara. I dagsläget är järnmalmspriset så lågt att inte ens den statliga jätten går särskilt bra. Hur det blir i framtiden är en annan sak, som inte går att spekulera om i dag.

Patrik: Hej, Jag tycker att det var riktigt intressant, men tyvärr förtas ibland allvaret av onödigt dramaturgisk klippning och musik. Har ni funderat över att det lätt blir ”onda” mot ”goda”? T ex när fallskärmen kommer på tal zoomas Breitlingklockan in. Jag tycker det förstör och liksom blir sensationslystet. Tankar?

Magnus Svenungsson: 

Ja, vi diskuterar det en hel del. Musik och klippningar är svåra val, men vi försöker att göra det rättvist och juste.

Karin: Det som gör mig förbannad är hur ledningen sett till att sko sig på gruvan med höga löner och ändrade sina anställningsavtal till ännu förmånligare när företaget samtidigt var i besparingsläge och under rekonstruktion. Till arbetstagarna informerade man att det var kritiskt ekonomiskt läge. Detta saknade jag i programmet...?

Magnus Svenungsson:

Ja, det hade jag också gärna berättat mer om.

Henrik: Varför intervjuade ni inte dåvarande kommunalråd Kurt Wennberg?

Magnus Svenungsson: Vi kan inte intervjua alla. Jag tyckte att det räckte med Niska och Rantakyrö. 

Pekka: Stötte ni på något misstänkt jäv mellan kommun och gruva? 

Bertholof Brännström: En avfolkningskommun som Pajala har förstås allt att vinna på att en gruva kommer till stånd. Kommunledningen där har säkert jobbat hårt för att projektet ska bli verklighet. Man har dessutom inget ansvar som miljöprövande myndighet eller så. Så jäv? Nja,,,

Frågande: Saknade nån bild på Rantakyrö i full Northland mundering. Varför ingen fråga kring hans insats i kommunen och bolaget? Vore intressant att veta om hans tid på dubbla stolar.

Magnus Svenungsson: Ja, jag hade med den delen också i min planering. Dock ingen bild på Rantakyrö i Northöand-dress. Men han fick frågor om sina olika roller, men vi fick inte plats med allt.

petriman: tror ni att aktieägarna får tillbaka nånting?

Magnus Svenungsson: Nej.

Thomas: Skapade ledningen en förlust genom att välja en kostsam logistiklösning med avsikt att skapa tillfälle för ett finansbolag att ta över aktiemajoriteten?!

Magnus Svenungsson: Jag vet inte.

jesper: Om några veckor så börjar snösmältningen vilket gör mig väldigt orolig.Vem tar ansvar för att inte Muonioälven förorenas av gruvan nu när pengarna är slut.

Bertholof Brännström: Nu drivs verksamheten av konkursförvaltaren som rimligtvis har det formella ansvaret, fram till dess att bolaget likvideras eller säljs till någon som vill öppna gruvan igen. Din oro är gisningsvis fullt rimlig, det har redan varit problem med för låga vallar och läckage från magasinet.

Björn Wahlberg Östersund: Borde det inte vara lönsamt för svenska staten att via LKAB köpa konkursboet. En satsning på 14 miljarder kanske kan fås för 3 miljarder? Eller skall vi skänka bort en sådan möjlighet till utländska nära Northland Resourses stående ekonomiska intressen?

Magnus Svenungsson: Jag har frågat LKAB, men dom säger nej, vilket jag också skulle svarat om en reporter frågat. Men LKAB säger att dom har full  sina projekt. I Pajala vet jag däremot att många drömmer om att just LKAB ska ta över.

Patrik: Jag saknar uppgifter om hur fel kalkylerna slog när det gäller kostnaderna. Hur mycket dyrare blev produktionen jämfört med kalkylerna? Eller berodde hela räknemissen på sjunkande malmpris?

Magnus Svenungsson: Det är svårt att svara på. En del hänvisar till extermt dyra kontakt med leverentörer. Andra hävdar att transporterna via Narvik blev dödsstöten. Ledningen själv hänvisar till sjunkande malmpriser. Jag har inget svar. 

Vilma: Hur kommer det sig att Trafikverket expropierar mark och bygger om väg 395 för att Northland ska kunna transportera sin malm till Narvik. De har inte tillstånd att transportera på den vägen!! Hur mycket har Trafikverket satsat på detta privata företag?

Bertholof Brännström: Alliansregeringen beslutade att underlätta för gruvprojektet i Pajala genom att satsa upp till 1,3 miljarder på en upprustad och bärkraftig väg mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Det är inte unikt eller ovanligt att staten satsar på infrastruktur kring större industriprojekt – t ex hamnar, järnvägar eller vägar. I dag är arbetet med vägen stoppat tills vidare.

Vilma: Harry Rantakyrö, var inte han personalchef i Northland?

Magnus Svenungsson: 

Han säger till mig att han var ansvarig för personalrekryteringar till Northland, inte personalchef.

SKATTEBETALARE: Hej jag tycker erat repotage var väldigt informtivt och sakligt sen kan man inte få med alt på en timme, Ett av dom bättre reportage jag har sett!

Bertholof Brännström: Tack. Roligt att höra.

Pajala kille : Ekonomichefen kaijser fick väl också ganska bra med pengar när hon slutade. Intervjuade ni henne något? 

Magnus Svenungsson: Jag har inte intervjuat henne, bara kontrollerat en del uppgifter, med henne. 

Undrare: Programmet belyste inte det viktigaste hur själva anläggningsbygge pågick att entreprenörer jobbade på löpande räkning och totalt avsaknandet av finansiell kontroll.

Magnus Svenungsson: Ja, det är enligt en del, anledningen till att Northland gick omkull.

Lotta: Satsade inte LKAB pengar? Har ni koll på hur mycket det var?

Magnus Svenungsson: Jo, genom Norrskenet.

orolig: Jag har uppgifter om att järnmalmen är kraftigt sulfidförande. Det finns alltså risk för läckage av surt vatten och tungmetaller till Torneälv. Om det inte finns pengar att hålla slamdammarna under vatten och återställa brytningsområdet föreligger stor risk att vi får ett nytt Blaiken

Bertholof Brännström: Den risken finns. Redan tidigare har Havs och Vattenmyndigheten kritiserat Northland för läckage av kadmium, kobolt, fosfor mm i vattendragen intill gruvan. Blaiken i Södra Lappland är ett förskräckande exempel som kommer att kosta skattebetalarna flera hundra miljoner kronor. Hur det blir i Pajala återstår att se.

Lars Hägglund: Om den gamla ledningen döms för miljöbrott ! Hur mycket pengar kan miljön få ut av det? För dom kan ju inte ha så djupa fickor efter dyket.

Magnus Svenungsson: 

Som jag förstår det så är ledningen ansvarig för misstänkta miljölbrott, men hur man ska verkställa en sådan evetuell dom, har jag ingen aning om.

Morten methi oslo: Etat reportasjesjef vitsar måndag forlorare bland bolagets investorer. Finns det vinnare?

Magnus Svenungsson: Ja det finns vinnare. Särsklt inom aktievärlden, där många proffs köpte och sålde aktier under våren 2013 när kursen varierade kraftigt.  

Funderaren: Hittad ni bara en person i pajala som var kritisk till projektet hela tiden? 

Magnus Svenungsson: Ja.

Alva: För att lasta EN stor malmbåt i Narvik med Northlandmalm, krävs att 3000 lastbilar med släp kör ToR mellan Pajala och Svappavaara. Är det ingen mer än jag som starkt ifrågasätter en sån vansinnig miljöbelstning med alla dessa dieselutsläpp!

Bertholof Brännström: Gissningsvis är du inte ensam om ifrågasättandet, Alva. Men när alternativet finska Kemi tidigt försvann återstod bara Narvik. Och eftersom det var 15 milj till järnvägen i Svappavaara återstod bara lastbilstransport den biten.

Karina Sundkvist: Handlar inte LKABs ovilja att ta över också om transporterna förutom malmpriset? Det behövdes många omlastningar av Northlands malm både i Pajala och Narvik. Sånt är dyrt jämfört med lösningen i Kiruna och Koskullskulle.

Magnus Svenungsson: Jo. Pajalas läge är en stort orsak till att ingen tidigare brutit malmen. Transporterna är en dyr kostnad. 

Bengt Göran Jarefors: Varför fanns inte folksams ordförande Anders Sundström med i programmet?

Magnus Svenungsson: En intressant sak, som inte heller fick plats.

Q: Har ni granskat nånting längre ner i ledet ? Vad som sägs, har okunskap i många led förekommit , vilket lär ha kostat onödiga slantar. 

Bertholof Brännström: Vi har koncentrerat oss på dem som satt i beslutsfattande positioner. 

Kurt: Jag hade aktier i Northland och följde utvecklingen rätt noga, men med begränsad insyn. Efter en nyemission så förklarade Waplan att pengarna för hela ramp-up-perioden var säkrade efter en nyemission. Mindre än 2 månader senare uppenbarades att man behövde 350 milj usd!!! Jag anser att Waplan lurade oss alla då och undrar varför han inte sitter i fängelse! Det är orimligt att tänka sig att ledningen inte hade någon kol på kostnaderna. Hur mycket kan man tro att dom skott sig själva under resans gång.

Magnus Svenungsson: Det är just det skedet som får Paul Silver att reagera vid telefonmötet.  

Björn Wahlberg Östersund: Borde det inte på sikt vara lönsamt för Svenska staten att via LKAB köpa konkursboet, satsade 14 miljarder kan kanske fås för 3 miljarder?

Magnus Svenungsson: Jag har hört ännu lägre belopp för att köpa konkursbooet.

lars – Ivar : Hela projektet faller på transportkostnaden till kund ? Tyvärr lyckades ni inte reda ut detta i programmet ? Som skulle visat att detta är bedrägeri från början? 

Bertholof Brännström: Du har helt rätt i att transportkostnaderna är centrala för lönsamhet eller inte. Tåkigt att du inte tyckte vi lyckades reda ut detta.

Michael: Norrskenet och Lkab satsade pengar, men var inte LKAB, Folksam och PEAB tillsammans med och satsade ca 350miljoner dollar 

Magnus Svenungsson: Jo det var via Norrskenet. LKAB, Peab, Folksam och Metso satsade cirka 150 miljoner SEK var.

Saj: Ser att landshövdingen vägrar lämna ut sin e-post om bolaget.(svd) 

Magnus Svenungsson: Ja, jag har sett det. SvD har gjort en bra granskning av Northland.

Vilma: Men hur är det möjligt att transportera all denna järnmalm på allmän väg, utan transporttillstånd??

Bertholof Brännström: Transporterna prövades aldrig av Gränsälvskommissionen som var den myndighet som prövade och gav Northland tillstånd. Hade miljöbalken legat som grund för prövningen hade absolut transporterna harit en viktig del av prövningen.

Morten methi oslo: Tror ni utvalde aktionærer blev innformerat om bolagets dramatiske situasjon i et tidligst skjede slik at dom kunde selja sina aktier innan kollapsen,møyligtvis til pajalas innvånare?

Magnus Svenungsson: Eftersom Northlands aktiehandle var registrerad på börsen i Oslo, kan vi inte se detta. Oslobörsen har inga offentliga uppgiftger på aktieägare. Det är uppgifter som vi gärna hade kontrollerat.

tidigare forskare på,LKAB: Ni missade utredning på transport kostnaden till kund ? Därför faller hela projektet som ni inte lyckades visa i programmet ?

Magnus Svenungsson: Från början var det tänkt att malmen skulle fraktas till Finsk hamn och när inte finska staten ville rusta upp järnvägen dit, valde Northland Narvik istället. Transporterna blev en dyr historia för bolaget.

Temkin: Exakt vad i kalkylen sprack, förutom malmpriset?

Bertholof Brännström: Hela kalkylen byggde på väldigt höga järnmalmspriser. Samtidigt ökade kostnaderna får t ex transporterna dramatiskt när man beslutade köra bil till Svappavaara. Även andra kostnader drog iväg mer än man räknat med. Men malmprisraset är en nyckelfaktor.

Fd aktieägare: Har ni hört något om hur stämningen går mot bedragarna?

Magnus Svenungsson: Nej. Inte mer än att advokat Foreman, jobbar på ärendet.

Vilma: Går det inte att anmäla Gränsälvskommissionen till någon instans? De har ju uppenbarligen tagit beslut de inte har mandat att ta.

Bertholof Brännström: När beslutet fattades, 2010, hade GÄK mandatet. Det har man inte i dag.

Johan: Uppenbart varför LKAB, Metso och Peab gick in för att försöka rädda Northland, men varför Folksam?

Magnus Svenungsson: Bra fråga. En del hävdar att det beror på Anders Sundströms norrländska hjärta. Jag vet inte.

Dumper: Intressant program. Jag hade dock gärna sett att ni granskat och utrett mer samt skildrat mindre av hur vanligt folk drabbas.

Magnus Svenungsson: Ja, det är en konst att hitta rätt balans.  

UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten. Tack för alla era frågor. Uppdrag granskning är tillbaka om två veckor.

Lars Hägglund: Borde inte bolag som håller på med verksamheter som gräver sönder vår natur ha en återställningsfond klar för att vid konkurser kunna återställa till 100% vad man förstört?

Bertholof Brännström: Det finns ganska avancerade avtal för återställningsfonder, som bl a bygger på att man successivt lägger undan pengar. När ett bolag som i Northlands fall så snabbt konkursar faller modellen.

Karin: Jag förstår att man måste gallra när det är endast ett 1 Tim program men hoppas på ett nytt program framöver,granskningar som dessa behövs. Bra jobbat!

Bertholof Brännström: Tack Karin. Och tack alla andra tittare för era frågor och synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det svarta hålet

Mer i ämnet