Det är först när Uppdrag gransknings redaktion begär ut handlingar från länsstyrelsen som myndigheten plötsligt går ut med att man har polisanmält Northland för miljöbrott. Foto: SVT/Montage

Miljöbrott anmäldes inte direkt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Grundvattnet sjönk 16 meter. En skyddad myr torkade ut. Men trots Northlands misstänkta miljöbrott dröjde länsstyrelsen över ett år med att anmäla.

I Northlands miljökonsekvensbeskrivning som företaget lämnade in inför etableringen av gruvan skrev man att grundvattnet förväntades sjunka med några decimeter. Istället har det nu sjunkit med 16 meter. Och blötmyren intill, som är klassad med högsta skyddsvärde, har torkat ut.

– Ja, det är klart att det är allvarligt så till vida att det är en stor skillnad jämfört med vad man har uppgett i miljökonsekvensutredningen, säger David Berggård, miljöingenjör på Länsstyrelsen i Norrbotten.

UG – Det svarta hålet

Men trots att länsstyrelsen upptäcker att vattnet börjat sjunka redan 2013 så anmäls det inte då. Istället är det när Uppdrag granskning kontaktar länsstyrelsen i januari 2015 som saker börjar hända. När redaktionen begär ut handlingar så går myndigheten plötsligt ut med att man polisanmält Northland för miljöbrott. Samtidigt anmäls en otillåten klarningsdamm som ligger utanför det område som Northland fått tillstånd att använda.

Reporter: Varför anmäler ni inte det här redan då?

– Vi har haft uppe och informerat om den här frågan i olika sammanhang och vi har helt enkelt lyft frågan uppåt till länsledningen, säger David Berggård.

Lämnade över till landshövdingen

Men det visar sig att landshövdingen på länsstyrelsen valt att lyfta över ärendet till sitt eget bord. Och där blev miljöbrottsmisstankarna liggande, trots att länsstyrelsen är skyldig att anmäla misstänkta miljöbrott. Landshövdingen Sven-Erik Österberg anser att länsstyrelsen gjort rätt och att man följt lagen.

– Man kan alltid diskutera när man ska anmäla och hur man ska göra. Det finns ju ingen absolut tidsfaktor på det här, säger han.

Men det sänkta grundvattnet är inte det enda fallet. Lennart Forsberg bor utmed Malmbanan där Northlands vagnar körde förbi lastade med järnmalm. Vagnarna körde utan lock, och eftersom järnmalmen var finmald så dammade den ned längs med rälsen, något som fått Lennart Forsberg att reagera.

– Vi brukar plocka lingon och blåbär här på gården på hösten. Men det har jag inte vågat göra de sista åren.

Polisanmäldes sent

Lennart Forsberg berättar att Northland känt till hans fall sedan februari 2013, men inte heller det anmäldes. När Uppdrag granskning intervjuar landshövdingen berättar han att en polisanmälan av Northlands smutsiga transporter har gjorts alldeles före intervjun.

Reporter: Varför anmälde ni inte det här redan då?

– Det har varit en hantering under resans gång, säger Sven-Erik Österberg.

Lennart Forsberg är besviken över att ärendet tagit en sådan lång tid.

Reporter: – Varför tror du inte att de gjort något då?

– Det har ju varit en helig ko det här tycker jag. Det här med gruvan. Det är inget fel att det skapas arbetstillfällen men man får inte lägga miljön åt sidan på det här viset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det svarta hålet

Mer i ämnet