Ur chatten: ”Blir det dålig stämning mellan TV4 och SVT nu?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om TV4:s nedläggning av sina lokala nyheter chattade reportrarna Anna Jaktén och Björn Tunbäck med er tittare. Chatten har nu stängt men går att läsa i sin helhet här nedan.

UG – Moderator: Välkomna! Om en stund loggar Anna Jaktén och Björn Tunbäck in för att chatta med er. Så fort programmet är slut startar vi chatten.

Martin : Svensk massmedia är ett hot mot demokratin. Presstödet är ett politiskt verktyg och borde avskaffas.

UG – TV4 – en lite mindre del av Sverige

Anna Jaktén: Tack för synpunkten Martin även om jag inte helt förstår hur du menar med hotet mot demokratin. Jag tycker nog att det behövs en mångfald i massmedia.

Marcus: Tv4 har väl ett speciellt tillstånd jämfört med tex Kanal5, soch sänder okodat och gratis till ALLA!? Kan det tillståndet dras in och tex ges till kanal5 eller Kanal9 eller dylikt?! För i ärlighetens namn är ju Tv4 inte mer ”public servise” än tex Kanal5 eller Tv3!

Björn Tunbäck: Hej Marcus, Du har rätt i att de som sändet från utlandet – som Kanal 5 har andra villkor. Där kan den svenska myndigheten inte säga något. TV4 och andra som sänder härifrån måste ha tillstånd med olika villkor från Myndigheten för radio och TV

Lars: Det är väl SVTs sak att sköta bevakningen av det regionala, skattefinasierat. TV4 är ju ett vinstdrivande och privatfinansierad företag. Lägg inte över ansvaret på det privata, gör ert jobb på SVT.

Anna Jaktén:

Tack för synpunkterna Lars! SVT är inte skattefinansierade och jag tycker att det behövs en mångfald. Det tror jag att de flesta håller med om. Det finns en stark tradition av privata vinstdrivande företag med starka publicistiska ambitioner och förmåga att skapa god journalistik i det här landet.

Lucie W: Ok att det finns konsekvenser då TV4 tog bort sina lokala nyhetssändingar. Men hur ställer sig SVT till att ha haft 15 minuter innan riksnyheterna och nu endast 5 minuter inkl väder?

UG – Moderator: Hej Lucie, det låter som en fråga för SVT:s ledning att besvara. Här har du hursomhelst mer information om hur SVT:s regionala sändningar ser ut nuförtiden. http://www.svt.se/kultur/nytt-regionalt-utbud-nya-sandningstider

Gunnar. : Tv nyheterna i Värmland har absolut inte blivet bättre. SVT Värmland o SR Värmland sänder bara repriser hela dagarna samma gjorde TV 4 Värmland.

Björn Tunbäck: Det var ett antal av dem vi pratade med som menade att utbudet som helhet påverkats av att TV4 Värmland försvunnit. Till exempel märkte biskopen ett mindre intresse från Svt också.

Så konkurrensen behövs. Sen får man inte glömma att det finns många tidningar i Värmland.

Aspel: Kommer det bli dålig stämning mellan tv4 och svt nu?

Anna Jaktén: Det vet jag inte. Många på TV4 var kritiska till beslutet att lägga ner de lokala nyheterna när det skedde. Jag tror att fri journalistik och yttrandefrihet är något som är självklart för anställda på TV4. Vi som jobbar inom media har makt och får tåla granskning. Det gäller även oss på SVT.

Anders Ström Stockholm: Är avtalet som Myndigheten för ... godkände med TV4 möjligt att göra hemligt eftersom vissa delar var överstrukna. Alla myndigheters dokumentation är väl öppen om inte regeringen har hemligstämplat dom

Björn Tunbäck:

Själva sändningstillståndet är inte hemligt. Det du såg med överstrykningar var brevväxlingen mellan TV4 och Myndigheten med de olika förslagen till skrivningar i villkoren. Den är också offentlig, men här strök Myndigheten stora delar med hänvisning till att det skulle kunna skada TV4 om innehållet blev känt.

ln: SVT ändrade också nyligen sina lokala program vilket hade till följd att vi som ser TV via parabol inte kan se de nya lokala programmen . T ex så kan vi i Västmanland inte se det lokala programmet. Jag tycker att SVT skulle ha säkerställt att alla kan se programen innna ändringen

UG – Moderator: Ja, jag har hört att det varit strul med den biten. Ofta handlar det om att din leverantör inte ställt om. Jag tror SVT försöker se till att alla kan se regionala sändningar. Men maila tittarservice@svt.se om dina problem så kanske du kan få bättre hjälp än här. /Fouad, moderator

Eva: Varför frågade ingen Jan S vad Aftonbladet gör för lokal journalistiken?

Anna Jaktén: Det får bli i ett annat reportage. Jan Scherman fick kritiska frågor när intervjun gjordes men det var TV4 vi pratade om i detta program, inte Aftonbladet.

Nils-Werner Claesson: Vad kunde t.ex TV4 Borås göra som inte t.ex Borås Tidning bortsett från tillstånd att sända just med tekniken DVB-T?

Björn Tunbäck: Visst kan tidningshus sända TV, vilket många också gör.

Men att det finns flera röster, flera medier som sinsemellan är lite olika som gör att läsare/lyssnare/tittare kan få en bred bild av frågor de tycker är viktiga

Fifa: När kommer Granskningsnämndens beslut ang TV4 och deras ”lokala” sändningar?

Björn Tunbäck: Granskningsnämndens beslut fattas troligen på deras nästa möte, 15 juni. De blir offentliga en vecka senare, dvs  22 juni i detta fall. Åtminstone ser det ut så idag.

lokaljournalisten.se: TV4 har aldrig gjort lokal journalistik. Lokal = inom kommungränsen. Varje kommun/kommundel behöver en lokal mediaplattform

Björn Tunbäck: Visst kan man definiera lokal på olika sätt, men TV4 talade om sina sändningar som lokala och de täckte också mindre områden än SVTs regionala nyheter.

Anders: Tur att ni intervjuade Alice Bah. Hon hade verkligen mycket att tillföra!

Anna Jaktén:

Som jag ser det hade hon kunnat hitta sätt att uttrycka sig på utan att bryta mot regler som handlar om ministerstyre. Det var ett val hon gjorde. Jag vet inte hur  hon ser på det, men något som flera insatta  sagt till oss under arbetets gång är att mediepolitiken inte riktigt är något som någon i ansvarsosition egentligen vill gå in i. Det är lätt att det blir fel, att synpunkter följs av kritik om att styra medier och vi inom media är dessutom röststarka och ibland väldigt känsliga för kritik. Flera har beskrivit mediepolitiken som en ”svarte Petter” där varken myndighet eller politiker vill eller vågar ha synpunkter.

Benny: Hur många år gäller tv4 tillstånd?

Anna Jaktén:

Sex år

Göran Persson: Är det inte kontrollmyndighetens ansvar att följa lagstiftarens regelverk?

Anna Jaktén:

Jo. Men det finns olika tolkningar och bedömningar om hur man kan och bör göra det som programmet visade.

Felix: Hade lite twitterkontakt med er! Tycker ni kan finnas en problematik i att ni inte existerar på samma villkor som TV4 men ändå går så hårt åt dem? Tycker ni att det var ett onyanserat inslag eller kunde ni också upptäcka en tydlig politisk agenda i det hela? Anser ni att det behövs det mer kontroll från staten för att få friare media?

Björn Tunbäck: Om du tittar på vilka mediegranskningar som Uppdrag granskning gjort genom åren har de handlat om Sveriges Radio, SVT, Stampen och TV4. TV4 eller någon annan skall självklart granska SVT också, för om inte medier kan granska medier – antingen för att de är konkurrenter eller för att de granskar sitt eget företag – blir det rätt tomt på mediegranskning. Vad gäller statens inflytande sade ju fd JO och PO Hans-Gunnar Axberger i programmet att det inte är inte etableringsfrihet just när det gäller TV och radio. Så har nu en gång Sveriges riksdag bestämt att det skall vara. Sen tar programmet upp hur den myndighet som skall sköta tillstånd och tillsyn ser på sin roll och sköter sin roll och använder de redskap lagstiftaren gett den.

Anders Ström, Spånga: Ävtalet som Myndigheten för ... visades för er innhöll överstrykningar. Inte kan väl ett sådant avtal vara hemligt och vem, om så är fallet att det kan vara hemligt, beslutar om hemlighetstämpeln ??

Björn Tunbäck: Hej, se på ett tidigare svar. Vi överklagade hemligstämpeln, vilket man har rätt till. Kammarrätten höll med Myndigheten

LN: När nedläggningsbeskedet kom var flera politiker tydliga med kritik mot TV4, som ni ju också delvis redovisade i programmet. Flera uttalade sig om ”hotet mot demokratin”. Var ni i kontakt med politiker nu? Är frågan död politiskt?

Anna Jaktén:

Vi har pratat med ganska många politiker både på riksnivå, lokalt och regionalt. Men som vi sa i programmet så tystnade frågan relativt snabbt. Det finns en ny motion om reklamtiderna som inte är avgjord. Mediepolitik generellt har varit en relativt liten politisk fråga, men senaste året har det sakta börjat diskuteras mer. Det är ju en bredare demokratifråga – vad får vi som bor i det här landet veta om samhället och vem tar över informationsansvaret om alltfärre medborgare tar del av mediebolagens nyheter i tidning/radio/tv/nätet?

BOH: Vi i norr verkar ha dålig förbindelse med Stockholms redaktionen på UG, jag har aldrig fått igenom någon fråga/kommentar i eran chatt!

UG – Moderator: Hej! Det är många som ställer frågor. Anna och Björn svarar så snabbt de hinner. Håll ut, och skicka din fråga igen om du inte fått svar ännu. Ps: Uppdrag gransknings redaktion finns i Göteborg.

Vitalisten: Är Myndigheten för Radio och TV bakbundna?

Anna Jaktén: Det finns olika åsikter om det som du hörde i programmet. Hur främjas yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet för medborgarna bäst? Genom att ställa krav på företagen eller genom att inte göra det? Det finns ett antal innehållsvillkor som kan ställas och myndigheten kan formellt säga nej till tillstånd. I så fall kan medieföretaget överklaga beslutet. Myndigheten får inte ställa krav som medieföretaget säger nej till. Men som sagt, myndigheten kan också säga nej.

BOH: I programmet tar ni Värmland som exempel men kolla hur vi har det i Norrland där SVT har regionala utsändningar där dessa flyttats från Sundsvall och Örnsköldsvik och hamnat i Umeå och samtliga tidningar styrs av Mittmedia. Demokratin försämras mer och mer.

Björn Tunbäck: Hej,

Vi hade självklart kunnat välja ett annat område också. Fö var det politiker i Västerbotten bla som protesterade mot TV4-nedläggningen förra året.

Omorganisationen inom Svts regionala nyheter har företagledningen motiverat med att det funnits områden med stora invånartal,som Södertälje, där man inte haft egna sändningar och att fokus därfölr har förskjutits dit.  Också det har ju fått kritik, fö.

Media har en viktig roll i en demokrati. Ett tecken på att de folkvalda anser det är att medier tom fått en egen grundlag till skydd. Och just diskussionen/oron för vad som händer med lokaljournalistiken är ett tungt skäl till att vi gjort dessa reportage.

Vitalisten: Ni kanske borde granska Myndighet för Radio och TV eller...?

Björn Tunbäck: Detta var i alla fall en start. Det kan finnas anledning att återkomma.

Kom gärna med tips om du vill: bjorn.tunback@svt.se

Lars J: Hur mycket betyder finansieringen? Skulle man från statens sida ha ställt högre krav på TV4 om dom inte själva ordnade med sin finansiering utan fick statligt stöd genom ett ett ”TV-stöd” motsvarande presstödet.

Anna Jaktén:

Svår fråga, det är ju inte så idag. Presstödet har krav på egenproducerat material. Som kulturministern sa så utreder de mediefrågorna nu.

Stig Fölhammar: Varför gjorde ni ingen intervju med Peter Eriksson som var ordförande i KU när det begav sig? Varför inte med de Centerpartister (Annie Lööf och Eskil Eskilsson) som satt i Alliansregeringen när det begav sig.

Björn Tunbäck: Det fanns faktiskt en kort intervjustump med Peter Eriksson och två av hans kollegor från KU med i reportaget och vi pratade även med flera av deras kollegor. Men i reportaget lade vi tonvikten på myndigheten och TV4s agerande. Men man kan hoppas att det blir en mediepolitisk debatt kring både denna fråga och om lokaljournalistiken generellt. Det behövs.

Göran Persson: Det nämndes även barnprogram. När sänder TV4 barnprogram?

Anna Jaktén:

Tyvärr, jag vet faktiskt inte. Mina kids är för stora :) Skriv till TV4 och fråga.

Lars J: Björn Tunbäck Du skriver att: ”Själva sändningstillståndet är inte hemligt. Det du såg med överstrykningar var brevväxlingen mellan TV4 och Myndigheten med de olika förslagen till skrivningar i villkoren. Den är också offentlig, men här strök Myndigheten stora delar med hänvisning till att det skulle kunna skada TV4 om innehållet blev känt”. Men är det inte märkligt att myndigheten kan göra det. Och då tänker jag i första hand att det är oetiskt mot TV4s konkurrenter.

Björn Tunbäck: Myndigheter har rätt att hemlighålla sådant man anser kan leda till skada för en person eller som i det här fallet ett företag.Även om dokumentet i grunden är offentligt. Vi överklagade beslutet och domstolen gick alltså på myndighetens linje

Per: Kommer ni göra ett ”Vad hände sen reportage”?

Anna Jaktén: Det här var ju på sätt och vis ett ”vad hände sen”.... Men det är inte osannolikt. Har du tips om fler mediegranskningar eller annat, maila mig gärna på anna.jakten@svt.se

Vilhelm: Problemet är inte TV4 En ointressant kanal som sänder 99% skräp. Problemet är SVT som sänder så mycket trams i lokalkanaler. Iallafall i Småland där så stor del upptas av bagateller som liknar kvällspress.

Björn Tunbäck: Det är inte alla som håller med dig, som du kanske märkte i reportaget. Sedan pratade vi självfallet också med personer som inte saknade de lokala TV4-nyheterna alls.

Det är synd att du tycker så. Du får väl kontakta din regionala redaktion och komma med synpunkter och tips om vad du vill se.

Göran Persson: Jag saknade Lennart Ekdal i programmet. Inte speciellt för lokal-tv:s skull utan för hans synpunkter på Bonniers inställning till journalistik överhuvudtaget.

Anna Jaktén:

Vi hade faktiskt en liten snutt Lennart E från ett nyhetsinslag i vårt inslag i ett tidigt skede, men det fick tyvärr stryka på foten då vi behövde korta.

Louise: Hej! Tack för ett bra program! Jag bor i Värmland och kan berätta att TV4 många gånger inte ens sänder regionalt väder!! Vissa dagar, på tider då de flesta är på jobbet, visar de vädret över Stockholmsområdet!! Vi som bor ute i landet känner oss ofta åsidosatta och förväntas tydligen bara acceptera att det ena efter det andra försämras eller läggs ner! Det är jättebra att ni granskar och lyfter fram det här! Vill även passa på att tacka de som gjorde de idag nedlagda lokala sändningarna en stor eloge! Ni är saknade!

Anna Jaktén:

Tack för brevet och dina synpunkter!

Fredrik: Enligt moderatorn skall man försöka igen: Jag tycker att det inte framgick i reportaget att sändningstillstånd behöver man endast för att sända i marknätet. Så länge man sänder via kabel/satellit/IP osv i Sverige behöver man bara anmäla verksamheten till Myndigheten för Radio & TV. Det enda politikerna kan göra är att utestänga TV4 från marknätet, inte stänga ned verksamheten, eller hur?

Björn Tunbäck: Visst Myndigheten har bara makt över sådant som sänds via marknätet och över bolag som verkar från Sverige. I samband med att TV4 var i konstitutionsutskottet nämndes också det på sikt kunde bli omöjligt att verka i Sverige om reklamreglerna blev hårdare här än i andra länder

UG – Moderator: Vi håller chatten öppen i 30 minuter till. Fortsätt gärna ställa frågor. Om du inte fått svar ännu, fråga igen.

Morgan: Tack, för ett intressant program! Vill först bara säga att era rubriker som t.ex. då dagens ”TV4 – en mindre del av Sverige”, är fantasifulla. Fråga: Vet ni något om hur ”nyhetsklimatet” ser ut i jämförbara länder? – Skulle vara intressant att veta om det finns kreativa lösningar utomlands för att utvecklas i denna digitala tidsålder, och även veta mer om det finns goda exempel på regional nyhetsbevakning. – Rent generellt gällande många av de saker som ni tar upp i era program så tänker jag ofta när jag ser dem att det är just intressant att få veta om det utomlands kan finnas ”bra, intressanta och kreativa lösningar”, på ”svenska problem”. Principiellt tycker jag nämligen att om man pekar på ett problem, så bör man även peka på förslag på lösningar. Åtminstone så försöker jag leva efter den principen själva.. Ha det bra! – Trevlig sommar!

Björn Tunbäck: Du har rätt i att det ofta är intressant att jämföra med hur det är på andra ställen. Det gjorde min kollega och jag också i serien om arbetsvillkor för unga, #minavillkor i höstas.

Samtidigt är detta en fråga som rör svensk mediepolitik där det kan finnas redskap och regler här att diskutera

Gunnar: Jag har svårt för UG !!

Björn Tunbäck: Synd att du tycker så. Men du är i alla fall med i chatten.

Garre: Det finns ytterligare ett perspektiv som borde belysas. Förutom naturliga nyheter som grova brott mm så speglas ofta urvalet från de regionala sändningarna till nationell nivå av ett Stureplansperspektiv byggt på gamla fördomar om hur dalmasar, värmlänningar, norrlänningar med flera är. Inslagen är ofta mer pittoreska än nyhetsförmedlande.

Anna Jaktén: Tack för dina synpunkter. Det finns delar i studenternas analys av TV4s nyheter före och efter nedläggningen som är positiva för TV4. Om jag minns rätt hade just korta nyheter om brott blivit färre sedan nedläggningen. Som jag ser det finns det alltid risker med att som reporter hälsa på i en ort, det kan bli lite exotiskt och fånigt. Det kan säkert många medieföretag göra sig skyldiga till, nog jag också ibland, inte bra.

Per Agne Eklund: Tack för ett viktigt program.Vad var det för lagändring 2008 som lämnade fältet fritt för en uppluckring av tv4 skyldighet att sända lokala nyheter ? Får myndigheter var hur passiva som helst,kan man undra?tack igen för er kamp för det offentliga samtalet.

Björn Tunbäck: Det viktigaste som skedde med förändringarna 2008 var att det inte längre var regeringen utan Myndigheten för radio och TV som tog över beslut om tillstånd och förhandlingar om villkor. Det är Radio- och TV-lagen som reglerar detta.

Johan: Något som kunde varit intressant hade varit om ni kollat om hur mycket norsk tv visar om exempelvis Värmland.. Här i norra bohuslän så är nämligen det bästa sättet att få lokala nyheter att kolla på norska lokalnyheter då deras lokala nyheter är mer lokala än exempelvis svts västnytt är

Björn Tunbäck: Det är intressant att du säger så. Vi intervjuade faktiskt en man i Värmland som slutat titta på TV4 (utom travet) när lokalnyheterna försvann. Han kollade istället norska NRK och deras lokala sädningar från andra sidan gränsen. Så du är inte ensam. Fast han tittade också på SVTs Värmlandsnytt

Emil: Vad ska vi med myndigheten för radio och tv till om de inte anser att de har rätt att ställa krav som mediebolagen ej går med på?

Anna Jaktén:

Vi har slitit lite med den frågan också just när det gäller tillstånden... Och har i ärlighetens namn mött en del skratt när vi frågat, det finns de som undrat samma sak. Men de kan alltså säga nej, även om de inte gjort det här. De kan välja bland ansökande företag och de kan ställa krav när det gäller ekonomi, teknik etc. Dock inte villkor som rör innehåll (alltså tex om att de ska göra nyheter, sport).

Tommy: Jag minns när lokalfyran började sända för drygt 20 år sen ,vilken närhet till de lokala de blev här i Jämtland. Så bra att de tas upp i ert program. Man förstår inte så mycket när allt bara läggs ner, men nu förstår jag mera .Kan de bli så om granskningsnämnden tycker att TV4 gjort fel , att dom måste sända lokalt igen?

Björn Tunbäck: Det vet jag inte. Men det är svårt att tro, trots allt, eftersom det var en mycket stor organisation, med lokaler, utrustning och kring 150 personer som monterades ner. Och först måste vi se vad Granskningsnämnden kommer fram till. En annan aspekt av detta är ifall någon konkurrent backade från eventuella planer i ett tidigare skede eftersom de trodde att det etablerade TV4-nätet skulle finnas kvar.

fd kansliråd: Tack för bra program. När det gäller frågor till stadsråd, kan ett bra underlag ibland kanske vara att ställa frågor utifrån regleringsbrev och ev. regeringsuppdrag till myndigheten i fråga. Kunde vara intressant att veta vad som står i t.ex. instruktionen från regeringen till myndigheten, och att ni också ställer frågor utifrån de exakta formuleringar som finns där. Om myndigheten vid tillståndsgivningen ställde krav som TV4 ogillade, hade TV4 kunnat överklaga beslutet och sedan hade frågan/tolkningen blivit prövat. Intressant även för myndigheten som föreföll osäker på sin roll och sitt uppdrag.

Björn Tunbäck: Det har du helt rätt i, tack. Och det blir också intressant att se vad som kanske står där i framtiden.

Lennart: Under hela programmet saknar jag att man definierar ordet ”regional” och utifrån den definitionen sedan plockar in vad som då krävs för att upprätthålla definitionen av ”regional”.

Anna Jaktén:

Jag förstår inte riktigt vad du tycker är oklart. Är det hur stora regionerna är? Det är inte reglerat.

Vi saknade också en definition av regionala program i början i den bemärkelsen om det måste vara regionalt producerat eller vad det betydde. Efterhand fick vi definitionen att det betyder regionalt ”nedbrutet”, alltså att olika program sänds i olika regioner. Inte var det är producerat.

Vesa : Tv4 har enlig Ug ”lokala” väderpresentationer...eller missuppfattade jag något för inte har dom det för jag bor i Norrköping & får se det lokala vädret över Stockholm varje dag men inget lokalt väder över Norrköping på samma sätt som Östnytt visar...så inte håller TV4 något av vad föreskrifterna säger om jag förstått det hela rätt

Björn Tunbäck: TV4 uppger i sitt brev till Myndigheten att de har regionala vädersändningar över tio olika områden i Sverige. De sänds alla från Stockholm. Men vilken av deras regioner just Norrköping lagts i vet jag inte.

Per Agne Eklund: Vad var det som hände 2008 (som nämns i programmet).Blev det då fritt fram för TV4 att slopa den lokala bevakningen? Tack för ert demokratiinlägg !

Björn Tunbäck: Tack. Det finns ett tidigare svar på temat

Nils-Werner Claesson: Hur ofta har ni i yrkesutövningen stött på ”svärtning” el. redigering förutom dokument som är hemliga med hänvisning till rikets säkerhet?

Björn Tunbäck: Det händer inte minst när det gäller handlingar i känsliga ärenden som rör enskilda personer

KenjaViking: Lokaltv är ointressant för TV4. Det är i Stocholm, Göteborg och Malmö dom stora reklampengarna finns. Glöm bort att TV4 bryr sig om det som finns utanför dessa orter. Att dom tvingas göra ”lokaltv” är bara för att behålla tillståndet. Jag hoppas att tillståndsmyndigheten också ser detta faktum och drar in det. :)

Anna Jaktén: Vi har fått andra uppgifter, nämligen att den lokala reklamen har varit lönsam, rentav ofta mer lönsam för TV4 än riksreklam. men det är inget som vi tittat vidare på.

Garre: Varför frågade ni inte myndighetschefen vilka de viktiga frågorna var som gjorde att de inte hade tid att granska TV4?

Björn Tunbäck: Jodå. De hade bland annat arbetat med en genomgång av Public service,om jag inte minns fel. Dessutom bereder den enheten ärenden där enskilda program anmälts och som skall upp i Granskningsnämnden

Annika : Bra att det lyfts upp, tack för det! Hur ser ni på SVT:s egen regionala nyhetsverksamhet? När tv4 lade ner blev ju SVT:s regionala ännu viktigare. Satsningarna som #ettsverige med granskning av tex bredband är mycket bra, men är det långsiktiga satsningar? Det är ju en sak att storsatsa tillfälligt för att ”vinna debatten” men en annan sak att sätta av resurser så att lokala frågor/glesbygds/landsbygds/norrlands/etc-frågor lyfts upp löpande, konsekvent och långsiktigt.

Anna Jaktén: Tack för brevet och synpunkterna! I det här jobbet har vi fokuserat på TV4, men det är inte osannolikt att nästa granskning handlar om SVT. Skicka gärna vidare tips till anna.jakten@svt.se

Tommy: Tycker också de är jättebra att ni gjorde detta program, de kan behöva komma upp till ytan och granskas. Saknar också lokalfyran även fast SVT gör bra lokala program.

Anna Jaktén:

Tack Tommy

Pelle Svenson: Hej, har aldrig upplevt ett UG som varit så tandlöst. Bra analys av problematiken men uppföljningen mot både TV4, myndigheten och Alice Bah var väldigt svag. Alice Bah svarade inte alls på det som frågan gällde men ändå släppte man det med det meningslösa politikersvar man fick, dåligt UG, kan inte minnas svagare reporterinsats från er sida tyvärr... Får en känsla av att ni inte riktigt vågar gå på ”kollegor”. Till sist, keep up the good work, ni är ändå det bästa programmet på tablån...

Björn Tunbäck: Tack för din sista rad – och för att du skriver.

Men det är synd att du tycker att det är tandlöst. Samtidigt var det de svar vi fick både från myndigheten, TV4 och ministern. Vi kom inte längre. Och det kanske säger något om tempeeraturen i mediepolitiken.

Vitalisten: SVT och SR har ett samhällsansvar. Gäller det inte TV4?

Björn Tunbäck: Alla medier har ett stort ansvar i en demokrati. Och har på samma sätt ett eget val i vad de vill göra med det.

AB: Hej bra att ni lyfter nedläggningen av tv4 lokala program. Många bra inslag med närhet. Saknade och saknar fortfarande bevakning vilka stora skillnader som finns vid myndigheter inom landet. Här ett förslag på vad det lokala skulle kunna granska och delge allmänheten samt bidra till att göra landets myndigheter mer likvärdiga. Har länge önskat en granskning av hur myndigheter idag väljer att inte tillämpa lagar som finns i lagtext. Försäkringskassan verkar tillämpa någon form av inre praxis vid olika bedömningar. Får ni inte granska Försäkringskassan och hur det gått för alla utförsäkrade i det experiment Alliansen skapade. Alla finns inte på sociala medier men lokalfyran var ständigt närvarande.Varför får människor mer seriös utredning när de vänder sig till media? Även det tål att granskas.

Björn Tunbäck: Tack för tipsen.

Eliza: Man blir häpen hur myndigheter frånsäger sig allt ansvar och skyller på varandra.. Stå på er! Ni behövs verkligen

Björn Tunbäck: Tack för dina synpunkter och för att du tittat

UG – Moderator: Björn och Anna hinner svara på ytterligare några frågor de sista tio minuterna. Fråga på!

Licensbetalare: Graden av vinklat program har jag aldrig sett. Uppbyggt på fel grunder och drivet av en avdankad bitter VD. Sakfrågan är väl om samma regler skall gälla för TV4 som för andra kommersiella kanaler vilket är solklart. Lätta att stå upp för lokala nyheter om man som SVT får 8MDR på kontot varje år

Anna Jaktén:

Tack för synpunkterna. Jag tycker att vi som journalister har rätt att granska media. Inte minst eftersom inte så många andra gör det riktat mot en publik av tittare/läsare/lyssnare (alltså inte bara i press riktat till journalister). Tycker nog också att en fd vd har rätt att ha synpunkter. Det är väl bra med yttrandefrihet? Jag vet inte riktigt hur du menar med samma regler, men jag antar att du menar gentemot de tv-kanaler som är placerade utomlands? Det finns olika regelverk inom Europa inom massor av områden, t ex skatter etc. Det rör inte bara medier.

Lars J: Er förre chef på SVT Eva Hamilton fick en gång frågan om vad Melodifestivalen kostade. Hon ville inte svara på det. Ett uppslag är att ni på UG granskar hur de anslag som SVT får allokeras på olika typer av program. Det skulle initiera en debatt om hur public service kan bli bättre

Anna Jaktén:

Tack för tipset. Just meloifestivalen har berörts i en UG-granskning om Christer Björkman. Maila gärna tips

Marie F: Hej! Äntligen börjar någon att titta på det här med media bevakningen utanför Stockholm. Mycket bra gjort!! Vad anser du/ni att man kan göra för att öka bevakningen utanför Stockholm? Vi utanför vill ju också ha granskningar av kommunen, regioner mm och det är viktigt att det fungerar för demokratin precis som det pratas om i reportaget. Så vad anser du/ni behöver göras för att.ndra trenden?

Björn Tunbäck: Tack för de orden. Det finns en tendens att de stora medieägarna pekar på hur konkurrensen från Google, Facebook mfl gör att de fått det svårt. Det är också helt riktigt att annonspengarna som de svenska tidningarna under decennier kunde luta sig mot tämligen tryggt tar andra vägar. Men samtidigt handlar det också om mediernas och deras ägares eget ansvar, vilka val de gör och hur bra de anpassar sig till nya förhållanden

Vitalisten: Är SVT hårdare hållen än övriga kanalen?

Björn Tunbäck: Regleringarna av SVT – och SR och UR – är betydligt mer detaljerade än de som gäller för andra programbolag.

Agneta.: Underbara människor på Ug, TACK för som jag ser det,världens bästa program!

Björn Tunbäck: Tack!

Dani: Varför ser vi inte fler samarbeten mellan nationella och lokala mediahus? Till exempel att TV4 använder sig av Nya Wermlands Tidningen eller Värmlands Folkblad för att hämta lokala nyheter härifrån Värmland? Stötte ni på den frågeställningen under ert arbete? Varför ska det hellre köpas upp än kompletteras för att stärka produkten?

Björn Tunbäck: Vi skickar de förslagen vidare till mediehusen

BOH: Kan ni anställa fler på UG så kan vi istället lägga ner myndigheter? När man ser en lång korridor med kontor bakom den intervjuade personen på myndigheten för radio & tv förstår man hur mycket skatte-/licenspengar som går åt för att finansiera en myndighet som inte gör vad den ska. Tacka för det när alla dessa generaldirektörer vill att alla ska samlas i STOCKHOLM.

Björn Tunbäck: Tack för synpunkterna. Vi blir gärna fler.

Men nog behövs det myndigheter också.

Ola L: Det är bra att ni tar upp problemet med det lokala redaktionella som sänds. Men något ni borde granska är den koloss till media som Mittmedia är idag. Som väljer att köpa upp tidningar för att sedan slå ihop redaktionerna och lägga ner de små. En tidning i ett område är inte mångfald. Och de sitter på makten att välja vad som skrivs. Det går inte längre att tipsa. Faller det inte in i den enda skrift som finns, publiceras det inte. Är detta ok enligt svensk lag?

Anna Jaktén:

Tack för brevet Ola. Det som kan vara problemet är konkurrenslag etc. Men det är många platser i landet där det bara finns en tidning tyvärr. Maila oss gärna med tips

UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr stänga chatten. Tack till er som var med oss. Från och med nästa vecka sänder vi sex program där vi undersöker vad som hänt efter att våra mest uppmärksammade reportage sänts. Missa inte det.

... och Glad sommar!

Anna Jaktén: Stort tack för alla frågor och synpunkter! Maila gärna tips på anna.jakten@svt.se. Önskar en fin sommar!

Björn Tunbäck: Tack för ikväll och trevlig sommar.

Har ni idéer inför hösten, så skriv gärna till bjorn.tunback@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – TV4 – en lite mindre del av Sverige

Mer i ämnet