• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Eddie Wagerlands mamma: ”Jag kunde aldrig tänka mig att pappan kunde göra det här”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Eddie Wagerland dog, bara sju månader gammal. Hans mamma berättar för Uppdrag granskning om vad som hände – om hur hon en dag fick ett telefonsamtal från sin dåvarande sambo, som berättade att Eddie hade slutat andas.

När Eddie Wagerland var drygt en månad gammal kom han in till sjukhuset med ett brutet lårben, en läkare bedömde att han blivit misshandlad. En förundersökning inleddes och socialtjänsten startade en utredning. Men åklagaren kunde inte utesluta att skadan uppkommit genom en olycka, så förundersökningen lades ner.

Sju veckor efter att även socialtjänsten lagt ner sin utredning dog Eddie, på grund av skador i huvudet. Hans pappa dömdes för grov misshandel och vållande till annans död.

För barnens bästa

– Jag kunde aldrig tänka mig att pappan kunde göra det här med mening, säger Eddies mamma Rebecca Wagerland.

Med förhoppningen om att kunskapen om Eddie ska skydda andra barn väljer Rebecca nu att berätta om vad som hände när hon förlorade sin son. Hör henne i klippet ovanför.

Chefen för socialtjänsten i Götene, Eva Thimfors, vill inte kommentera utredningen kring Eddie. Här svarar hon på varför man inte gjorde någon Lex Sarah-anmälan efter hans död.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat fall där barn farit illa trots rop på hjälp, varningssignaler och kunskap hos Socialtjänsten. Reportaget För barnens bästa sänds i SVT1 och på SVT Play onsdagen den 9 januari 2019.  

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet