• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socialtjänsten kände till att Safet Makas familj hade problem. Några veckor efter familjetragedin anmäldes socialtjänsten till JO. Foto: Adam Ihse/TT/Bengt Löfgren/SVT

Efter familjetragedin i Gårdsten – socialtjänsten anmäldes till JO men ärendet lades ner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Safet Makas fru tog livet av sig själv och familjens tre barn – samma dag som de skulle vräkas. Socialtjänsten, som kände till familjens ekonomiska problem, anmäldes till JO. Men utredningen lades ner.

– Jag förstår att det här låter svårt att rent känslomässigt ta till sig, säger dåvarande ställföreträdande JO Cecilia Nordenfelt.

Det var i juli 2017 som en kvinna och tre barn konstaterades döda efter en lägenhetsbrand i Gårdsten i Göteborg. Brottsutredningen visade att det var Safet Makas fru som tagit livet av sig själv och familjens barn, bara några timmar innan familjen skulle vräkas.

Socialtjänsten hade sedan våren 2016 fått in fem orosanmälningar angående familjen Makas. Kommunikationen med familjen sköttes genom Safet Makas fru, som hemlighöll vräkningen, skulderna och utredningarna från honom.

Safet och sanningen

Anmäldes av privatperson

Några veckor efter händelsen anmälde en privatperson socialtjänsten till JO, som har i uppdrag att granska att svenska myndigheter följer gällande lagar.

I anmälan står det att “tre barn omkom till följd av moderns desperata beteende” och att händelsen borde ha kunnat undvikas om socialtjänsten reagerat i tid.

Vidare skriver anmälaren att det kan antas att socialtjänsten brutit mot bland annat socialtjänstlagen och barnkonventionen. Till anmälan har anmälaren bifogat tidningsuppgifter om att socialtjänsten haft en långvarig kontakt med familjen.

Drygt ett halvår efter att JO tog emot anmälan lades utredningen ner.

”Handlar om att fördela utredningsresurser”

I ett beslut som JO fattat den 13 december 2017 står det att man inte sett någon anledning att ta ärendet vidare: “Vissa handlingar har hämtats in från socialtjänsten. Det som har kommit fram ger mig inte anledning att fortsätta utredningen. Ärendet avslutas”.

Beslutet har undertecknats av dåvarande ställföreträdande JO Cecilia Nordenfelt, tidigare chefs-JO. Hon säger att en orsak till nedläggningsbeslutet var att ärendet, genom lex Sarah-anmälan, utreddes på annat håll:

– Det handlar om att fördela utdelningsresurser. Görs en lex Sarah-utredning så gör inte JO en utredning till, säger hon.

– Jag förstår att det här låter svårt att rent känslomässigt ta till sig men JO:s resurser liksom alla andras resurser är begränsade. Och vi brukar inte utreda sådant där det pågår utredningar redan.

Reportaget Safet och Sanningen: del 1 till 4 publicerades onsdag den 26 september 2018 och finns att se på SVT Play. I programmet har Uppdrag gransknings team följt Safet Makas försök att förstå det som hände honom och hans familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Safet och sanningen

Mer i ämnet