• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här konfronterar Safet Makas socialtjänsten: ”Att ni säger förlåt ger mig inte min fru och mina barn tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Safet Makas misstänktes för att ha mördat sin fru och deras tre små barn. I själva verket är han övertygad om att han kunde ha räddat dem, om han vetat vad som pågick. Familjen hade skulder och skulle vräkas från sitt hem. Socialtjänsten visste om det – men Safet Makas fick veta det först när han satt i förhör hos polisen, misstänkt för mord.

I klippet ovan kan du se mötet mellan Safet Makas och de ansvariga på socialtjänsten.

En sommardag i juli får Safet Makas ett telefonsamtal om att det brinner i hans hem. Han springer från jobbet till sin bil och åker till lägenheten i Gårdsten – utanför ser han brandkår, ambulans och polis. På gräsmattan ligger hans äldsta son och får hjärt- och lungräddning. 

Safet och sanningen

Hans fru Magdalena och deras tre barn hittas livlösa, deras liv går inte att rädda. Safet Makas misstänks först för att ha mördat dem, men polisutredningen ska visa att det var hans fru som tog livet av barnen och sig själv i ett så kallat utvidgat självmord.

Familjen skulle vräkas samma dag. Det visste inte Safet Makas när han åkte till jobbet på morgonen.

– Jag blev aldrig kontaktad av socialtjänsten. Vi hade inga problem, så det fanns ingen anledning att jag skulle misstänka att det var något som inte stämde. Hemma var allting okej, barnen var rena, det var rent hemma, maten i tid. Vad kunde jag misstänka, säger han.

“De har ju skött sig i alla år”

Uppdrag granskning begär ut socialtjänstens handlingar om familjen. Det framgår att barnen – Almir, Kamil och Vanessa – verkar ha haft det bra, hemmet är välskött. Men från våren 2016 har det kommit in fem orosanmälningar, alla handlar enbart om obetalda hyror.

När skulden stigit till nästan 90 000 kronor startas en utredning av barnens situation. När det görs ska socialtjänsten enligt lagen informera båda vårdnadshavarna, men den enda de pratar med är barnens mamma. Hon uppger att hennes make inte har någon telefon, vid ett annat tillfälle säger hon att han är utomlands.

Safet Makas berättar att han inte kände till familjens skulder. Han åkte varje dag till jobbet som kakelsättare, hans fru tog hand om hemmet och barnen. Hon hemlighöll problemen.

– Frun ordnade med ekonomi, räkenskaper. Det var hon som hade internet- och bankkontakter. De har ju skött sig i alla år. Och så är det de två sista åren som någonting har hänt, säger Bettan Byvald, trygghetssamordnade på socialtjänsten i Angered som varit i nära kontakt med Safet Makas sedan han förlorade sin familj.

Familjen skulle vräkas

Utredningen hos socialtjänsten avslutas utan åtgärder, men räkningarna betalas inte. I juni 2017 är hyresskulden uppe i över 130 000 kronor. Nu beslutas det att familjen ska vräkas, det ska ske morgonen den 20 juli. Magdalena Makas uppger till socialtjänsten att de ska flytta till en väninna i Mölndal och därefter vidare till Polen.

Inte en enda gång under den här tiden har socialtjänsten sett till att få kontakt med Safet Makas för att försäkra sig om att han fått informationen.

Samma morgon som familjen ska vräkas tar hans fru livet av sig själv och deras tre barn.

– Jag tror att hon har utvecklat en psykisk sjukdom där vräkningshotet och den stressen det medfört har varit en viktig faktor, säger Peter Andiné, överläkare på Rättsmedicinalverket och specialiserad på rättspsykiatriska undersökningar.

Fem dagar senare gör socialtjänsten i Angered en lex Sarah-anmälan av sig själva. Det konstateras att det brustit i rutinerna och att de enheter som varit inkopplade kring familjen inte samverkat. Man riktar också kritik mot att socialtjänsten aldrig haft kontakt med Safet Makas.

–  Man vet var han arbetar någonstans, man vet var arbetsplatsen finns. Det finns ingenting som tyder på att man mer aktivt försökt komma i kontakt med honom än att skicka brev hem, säger Maria Eriksson, professor i socialt arbete, efter att ha tagit del av dokumenten från socialtjänsten.

Svarar på kritiken

Safet Makas plågas av tanken att han kunde ha reglerat skulderna och räddat sin familj, om han hade vetat vad som pågick. Socialtjänsten i Angered menar att de haft ”all anledning“ att lita på uppgifterna från hans fru om att han inte haft någon telefon – men är samtidigt självkritiska.

– Jag vet att vi skulle ha prövat och försökt mycket, mycket mer än vad vi gjorde och det är en brist hos oss, säger områdeschefen Marie Sjödahl.

Det visar sig, när Uppdrag granskning tar del av dokumenten, att det finns brev som gäller familjens situation som endast skickats till Magdalena Makas.

Och trots att familjen, med tre små barn, skulle vräkas försäkrade sig socialtjänsten inte om att familjen verkligen hade någonstans att flytta. Istället litade man på mammans uppgifter.

– Då har vi fått en ytterligare brist att ta tag i, varför vi inte gjorde det. Vi utgick från att hon inte ville ha någon hjälp från socialtjänsten. Det är det enda svar jag kan ge idag, säger Marie Sjödahl.

Fallet har anmälts till Justitieombudsmannen, de ser ingen anledning att fortsätta utredningen. Inspektionen för vård och omsorg har granskat fallet, men har avslutat ärendet utan åtgärd.

Reportaget Safet och Sanningen: del 1 till 4 publicerades onsdag den 26 september 2018 och finns att se på SVT Play. I programmet har Uppdrag gransknings team följt Safet Makas försök att förstå det som hände honom och hans familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Safet och sanningen

Mer i ämnet