Fallet Assange

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läs manus till granskningen av fallet Assange. Reporter är Petter Ljunggren, producent är Axel Gordh Humlesjö. Till vänster ser du länkat källmaterial.

Plats: London, Ecuadors ambassad

James: He should be here any minute…

UG – Fallet Assange

Reporter: Ok, thanks.

Vi väntar och väntar, men Assange dyker inte upp. Istället är det hans assistent som springer in och ut ur rummet, med olika instruktioner.

James: I think he should be ready in about...

Han förklarar att Assange kommer behöva ta en paus var tionde minut för att inte sväva ut för långt i svaren. Assange tidsuppfattning har nämligen rubbats av att vara instängd så länge. Och gardinerna måste vara fördragna. Assange är övertygad om att polisen vill störa honom genom att filma in genom fönstren. Vi är in i det sista osäkra på om han verkligen ska dyka upp.

James: What time is your flight this afternoon? This evening?

Reporter: Ten minutes past eight...

Men efter en timmes väntan kommer han till slut in i rummet.

Reporter: Thanks for taking your time. Is it ok if I start?

Julian Assange: No, I’m waiting for my coffee and my timer will come.

Vi ska ge oss in i en infekterad konflikt mellan två läger.

På ena sidan står:

Julian Assange. Australisk medborgare. Datahacker och grundare till sajten Wikileaks. Han utreds för sexbrott i Sverige men vill inte komma hit för att han är rädd för att bli utlämnad till USA. På andra sidan finns Marianne Ny. Överåklagare i Göteborg. Hon anser att Assange bara håller sig undan rättvisan. Vi ska undersöka varför den svenska utredningen inte kommit längre – efter sex år. Och granska Julian Assange påstående att han är en måltavla för USA.

Reporter. Ok, are you ready?

Julian Assange: I’m ready. Is hair fine?

Reporter: So what would happen with you if you just stepped out of the door?

Julian Assange: I would be arrested and imprisoned.

Från Collateral Murder:

Copy on the six. Bushmaster Six-Romeo.

Fucking prick.

Den här historien börjar för sex år sen, med ett scoop som skakar världen.

He´s got a weapon too.

Visselblåsarsajten Wikileaks har genom en läcka i det amerikanska försvaret fått ut en video som visar hur en amerikansk helikopter beskjuter och dödar flera personer i Bagdad 2007.

Have five to six individuals with AK47s. Request permission to engage.

Roger that.

De visar sig vara obeväpnade.

Light ‘em all up.

Come on fire!

Keep shoot’n, keep shoot’n.

Keep shoot’n.

Keep shoot’n.

Två av dom döda är journalister. Det blir det första stora avslöjandet, som på allvar utmanar USA.

Fox News, upplagt på Youtube 7 augusti 2010

Karl Rove, fd vice stabschef Vita Huset: The head of Wikileaks is not a particularly credible source in my mind. He´s a criminal and ought to be hunted down and grabbed and put on trial for what he has done here.

Men fler och mer kontroversiella avslöjanden ska komma.

Rapport 23 oktober 2010:

Claes Elfsberg: Tortyr i Irak avslöjas i nya dokument från Wikileaks som SVT har granskat.

Det är tre stora publiceringar.

75 000 dokument om USAs militära operationer i Afghanistan.

Krigsrapporterna från Irak om övergrepp mot civila.

Och Cablegate – 250 000 underrättelserapporter från amerikanska ambassader världen över – från 60-talet och framåt.

Hillary Clinton, utrikesminister USA, 29 november 2010: The United States strongly condemns the illegal disclosure of classified information.

Rapport 29 november 2010:

TV-reporter: Wikileaks, har beskrivits som en diplomatisk katastrof.

Fox News:

Newt Gingrich, fd talman, representanthuset: Julian Assange is engaged in terrorism, he should be treated as an enemy combatant.

Fox News:

Bo Dietl, säkerhetsrådgivare fd New York-polisen: Obama! If you're listening tonight, you should take this guy out, have the CIA take him out.

Offentliggörandet av amerikanska statens hemligheter gör Julian Assange till en hatad man i USA.

CBC News:

Tom Flanagan, professor, University of Calgary: Well, I think Assange should be assassinated actually, I think Obama should put out a contract and maybe use a drone or something.

Assasinating Assange, Youtube:

Candice Miller, kongressledamot, Michigan: It´s time to shut down this terrorist organisation Wikileaks, this terrorist website, Wikileaks, shut it down Attorney General Holder.

Under sommaren 2010 inleder amerikanska FBI en utredning om Wikileaks-läckan.

29 juli 2010:

Robert Gates, försvarsminister: The battlefield consequences of the release of these documents are potentially severe and dangerous. This department is conducting a thorough and aggressive investigation to determine how this leak occurred, to identify the person or persons responsible.

Julian Assange är jagad av världens mäktigaste land. Det är då han kommer till Sverige för att söka skydd för Wikileaks.

Johannes Wahlström, journalist: Assange är vid den här tidpunkten så klart i hetluften. Han kan inte gå ut ur sitt rum utan att det kommer hundratals med journalister och människor som vill se honom och fråga och allt vad det nu är.

Journalisten Johannes Wahlström arbetade nära Julian Assange när han stod på topp i augusti 2010.

Johannes Wahlström: Han insåg inte, vid den här tidpunkten, att han hade blivit en människa som alla kände igen. När vi passerade här så stannade ju människor på gatan och pekade ”det här är Julian Assange”.

Han håller ett föredrag här inne i LO-borgen. Men det egentliga skälet för Assange att komma till Sverige är ett annat.

Johannes Wahlström: Hösten 2010 så var några av Sveriges främsta publicister, diplomater, näringslivstoppar engagerade i att skapa den här svenska strukturen som skulle bli Wikileaks.

Reporter: Och det vet du för att du såg det på nära hand så att säga, eller nära håll?

Johannes Wahlström: Jag vet det för att jag var en av de som var med och skapade den strukturen.

Julian Assange vill skapa en säker bas för Wikileaks i Sverige. En av de som vill hjälpa honom är Aftonbladets dåvarande chefredaktör.

Jan Helin, programdirektör SVT: Den här är från när jag har träffat Assange i Sverige, därför att jag lyckades till slut få kontakt med honom då, och i akt och mening egentligen att bli den svenska partner som kunde publicera framtida Wikileakshistorier. Och i det läget så gör jag en deal med honom om att bli kolumnist i Aftonbladet, skriva i Aftonbladet.

Reporter: Det finns en annan tanke med att anställa honom?

Jan Helin: Det finns en annan tanke. Det är att han ska kunna bilda bolag i Sverige och ha servern i Sverige.

Assange plan är att bilda ett mediebolag och använda Sveriges starka tryckfrihetslagar som skydd för de kommande publiceringarna.

Jan Helin: I den händelse det hade blivit ett bolag så behöver den en styrelse och jag var tillfrågad om jag ville ta plats i den styrelsen.

Styrelsen för Wikileaks är i princip klar. Men då ändras allt.

Ur Rapport 21 augusti 2010:

TV-reporter: Det var sent igår kväll som den australiensiske journalisten och internetaktivisten Julian Assange anhölls i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Johannes Wahlström: På en dag så förvandlades Assange och Wikileaks från att ha varit det här fantastiska som alla ville vara med om, till att ha blivit någonting smutsigt.

Reporter: Och vad fick det för effekter?

Jan Helin: Att allt det här frös ju till is på en sekund.

Under tiden i Stockholm har Julian Assange sex med två kvinnor.

Två separata relationer som börjar frivilligt men där kvinnorna nu tillsammans går till polisen och anmäler honom för sexuella övergrepp, våldtäkt i ena fallet, ofredande i det andra.

Russia Today, 21 augusti 2010:

Nyhetsuppläsare: Swedish authorities has issued an arrest warrant for Wikileaks founder Julian Assange.

Al jazeera: Bilder

Delar av utredningen med förhör läcker ut. Våldtäktsanklagelsen gäller en av kvinnorna. Det framgår av förhöret att de har samlag frivilligt under natten. Hon är noga med att han ska ha kondom, förklarar hon. På morgonen vaknar hon av att han har samlag med henne igen. Hon är orolig för HIV och frågar om han har kondom. Han svarar att det har han inte. Hon känner att det är för sent att stoppa honom. Enligt polisanmälan sker samlaget mot hennes vilja och händelsen rubriceras som våldtäkt.

Samma dag som anmälan, den 20 augusti 2010, anhålls Julian Assange i sin frånvaro av jouråklagaren.

Det är nu konflikten mellan Julian Assange och det svenska rättssystemet börjar, en kamp som efter sex år fortfarande inte är över. Och för att förstå vad som lett fram till dagens situation måste man veta vad som händer de första 50 dagarna.

Chefsåklagare Eva Finné ändrar först beslutet om att anhålla Assange.

Claes Elfsberg: Först anhölls han för våldtäkt av en svensk åklagare men alldeles nyss så hävde chefsåklagaren det beslutet, eftersom det inte finns anledning att misstänka att han begått våldtäkt.

Våldtäktsmisstanken verkar vara ur världen för Assange.

Ur Rapport 25 augusti 2010:

Leif Silbersky: Han är glad, väldigt glad, att det här är avskrivet. Men samtidigt väldigt arg.

Men misstanken om ofredande mot den andra kvinnan kvarstår. Enligt den anmälan har Julian Assange avsiktligen haft sönder kondomen och därefter visat hänsynslöst beteende genom att få utlösning i målsägande mot hennes vilja. Assange som fortfarande är i Sverige infinner sig till förhör med sin dåvarande advokat – och nekar till anklagelsen om ofredande. Men då vänder historien igen.

Ur Aktuellt 23 augusti 2010:

Claes Borgström: Jag är både besviken men framförallt är jag kritisk mot beslutet att i det ena fallet helt lägga ner förundersökningen.

Kvinnornas ombud Claes Borgström har överklagat beslutet om att lägga ned våldtäktsutredningen. Och det är nu den andra huvudpersonen i den här rättsprocessen kommer in i bilden – överåklagare Marianne Ny.

Ur Rapport 1 september 2010:

Marianne Ny: Jag har beslutat att ta upp den förundersökning som lades ned den 25 augusti för våldtäkt. Vi kunde också se att det fanns ett antal utredningsåtgärder som inte var vidtagna som vi anser borde ha vidtagits. Så det är skälet.

Hela historien om Julian Assange på ambassaden och den svenska utredningen som inte kommer någon vart kunde här ha tagit en helt annan vändning. Om åklagaren hade förhört Assange när han fortfarande var i Sverige hade utredningen antingen lagts ner eller så hade hon kunnat väcka åtal. Men åklagaren hävdar att Assange inte gick att få tag i trots många försök.

Julian Assange: I stayed in Sweden for five weeks, with the extremely difficult and busy time, where the Pentagon War Room, they called it, and 120 people in it where there was all sorts of savage attacks, by the US Department of Justice, the FBI, in relation to our publications.

Vi har kartlagt händelseförloppet som lett fram till dagens situation.

Björn Hurtig, advokat: Ja, jag tycker inte det är klokt alltså och jag kikar här på... Jag började, jag skriver till henne, du vet, jag får uppdraget precis i början på september, den 8:e så har jag mitt första samtal med henne, presenterar mig frågar om förhör och så vidare, alltså redan där frågar jag om förhör.

Björn Hurtig var tidigare Assange advokat. Han går igenom sina anteckningar om hur han jobbade med fallet.

Till att börja med var Assange kvar i Sverige en månad efter att Marianne Ny öppnat utredningen igen. Och han får veta att det inte finns något hinder om han vill lämna Sverige.

Björn Hurtig: Jag vill veta finns det tvångsåtgärder riktade mot honom, och är han fri att lämna Sverige. Och då säger hon, återkommer hon och säger: ”Ja, han får lämna Sverige”.

När åklagaren väl vill hålla förhör med honom så är han fortfarande kvar i Sverige men advokat Björn Hurtig säger att han inte får tag i honom.

Reporter: Är det så att han står till förfogande eller är det att han håller sig undan? Vad är det som händer under den här perioden?

Björn Hurtig: Jag ringer honom vet jag den 22:e eller 23:e i nionde kanske båda dagarna. Jag fick inte tag på honom men sedan har jag inga mer anteckningar om att jag pratat med honom innan den 29:e. Så i såna fall är det jag som inte sökt honom. Han har inte, mig veterligen, försökt att hålla sig undan. Han har hela tiden varit beredd att inställa sig till förhör, bara det som sagt fungerar även med hans almanacka.

Julian Assange arbetar under oktober i London – med Wikileaks nästa stora publicering. Men han är beredd att komma tillbaka till Sverige, enligt Björn Hurtig. Assange föreslår en helg i oktober. Men det är svårt att få till för åklagaren.

Björn Hurtig: ”Ok” säger hon men veckan där efter, då tycker jag att vi kan hålla den 14:e. Det ska fungera. Och jag garanterar att han inte grips när han anländer till Sverige.

Assange uppfattar att han har ett löfte om att inte gripas, utan att han kan komma till förhöret som en fri man. Diskussionerna om tiden för förhör fortsätter. Då inträffar något avgörande. Just vid den här tiden är Assange inbokad som talare på ett seminarium om Afghanistan – i Stockholm. Men han har bokat av och är fortfarande kvar i London. Svenska polisen vet inte om det utan står och väntar på att gripa honom.

Assange betraktar händelsen som en bakhåll, och den ökar hans rädsla för att bli överlämnad till USA. Det blir en definitiv vändpunkt. Efter det vill han inte komma till Sverige. Och han häktas i sin frånvaro den 18 november och åklagaren utfärdar senare en europeisk arresteringsorder.

Ur Rapport 7 december 2010:

TV reporter: Så dök Julian Assange i förmiddags upp frivilligt på en polisstation i London.

Ur Aktuellt 7 december 2010:

Marianne Ny: Det är naturligtvis bra att den här saken får sin lösning. Det innebär att utredningen nu kan gå vidare, utgår jag ifrån.

Men inte heller nu blir det något förhör istället blir det början på en lång juridisk strid som 2012 slutar med att Assange flyr in på Ecuadors ambassad i London, där han får asyl.

Ur Rapport 19 juni 2012:

TV reporter: Att han nu söker asyl i Ecuador kan tyckas märkligt, men Ecuador är ett av de länder i Latinamerika som är mycket kritiskt mot USA.

Reporter: Det är ju en våldtäkt som det handlar om idag, har hon inte gjort vad hon ska för att komma till botten med detta? Höra den misstänkte?

Björn Hurtig: Jo, nej, det tycker jag inte, definitivt inte. Jag kan förstå att hon kan ha kvar sin, låt säga att vi kan acceptera att hon kan ha kvar att han anhålls i sin frånvaro, och att han till och med häktas i sin frånvaro. Det är ju på flyktfaran han är häktad, han är inte här. Men jag tycker banne mig att hon haft en skyldighet att åka över och prata med honom. Håll ditt första förhör nu så vi kan komma vidare i utredningen.

Om detta och mycket annat i det här fallet vill jag fråga åklagaren Marianne Ny.

Telefon med Marianne Ny, överåklagare: Jag är ledsen men jag kan inte gå dig till mötes när det gäller frågan om en intervju.

Hon ger i princip bara intervjuer i samband med presskonferenser, Och det är inte läge – just nu, förklarar hon. Assange har erbjudit sig att bli hörd på videolänk eller telefon. Det är en metod som lagen tillåter. Men åklagaren säger att han måste vara fysiskt närvarande. Assange har då erbjudit åklagaren att komma till England, redan i början av 2011 när han sitter i husarrest.

DOKUMENT: Åklagarens tjänsteanteckning från 2011-02-14.

Men Marianne Ny svarar redan nästa dag att det av utredningstekniska skäl inte är aktuellt. Och efter sex års tid har fortfarande inte anklagelserna blivit utredda.

Reporter: The serious allegations against you, what do you say about them? What do you answer to them?

Julian Assange: Well, the question is how serious they are, the reality is the, the reality is that they have already been looked at. I haven't been charged, it shouldn't even been public it’s a preliminary investigation. It’s, it has been a serious exploitation, of the good sentiment that people have to protect women's rights.

Reporter: The allegation formally is rape. That’s serious...

Julian Assange: Well, if there is a European arrest warrant, with a box on it that that's ticked with that offence, yeah that is something serious. It’s a serious attack on the reputation. But the case itself is not serious.

Julian Assange undviker att svara på frågor om sin egen roll. Men han nekar till anklagelsen om våldtäkt och hävdar att han är villig att svara på frågor inför åklagaren.

Reporter: And when it comes to your own behavior, is there any regrets regarding your relationship to the women?

Julian Assange: You are asking me to get into details of the case, the proper place for that is in a formal statement to the Swedish prosecutor. That’s a formal statement, that’s something that she has avoided, for six years. And I don't think the proper place is on Swedish TV.

Ecuador erbjuder redan från början åklagaren att hålla förhör på ambassaden.

Men för både åklagaren och svenska regeringen tycks det bara finnas en väg framåt – att Assange kommer till Sverige. Åklagaren anser att hans rädsla för en utlämning till USA om han fördes till Sverige är långsökt. Varför skulle USA vänta sedan 2010 för att begära honom utlämnad från Sverige istället för Storbritannien?

Ricardo Patino, utrikesminister Ecuador:

Ricardo Patino: Regeringen i Ecuador skyddar dem som söker asyl på vårt territorium. (textning)

När Assange får asyl på Ecuadors ambassad i London så protesterar regeringen och kallar upp Ecuadors Sverigeambassadör till UD, och förklarar att det är ”oacceptabelt” att Ecuador försöker förhindra den svenska rättsprocessen.

Thomas Olsson, Assange advokat: Ja, alltså kärnan i debatten är ju att, varför kommer han inte till Sverige? Och då gör man sig löjlig och rolig över det i olika sammanhang. Men det gör man ju just därför att man inte fokuserar på vad skälet egentligen är. Och det skälet kan man resonera om. Men det verkar man ju inte vara så intresserad av därför då tvingas man ju ta sin utgångspunkt i: Kan det finnas en risk att amerikanerna vill ställa honom inför rätta på grund av att han har allvarligt hotat deras säkerhet?

Under våren 2010 grips Assange utpekade källa i USA. En ung amerikansk soldat i Irak – underrättelseanalytikern Bradley Manning. Manning ska ha varit den som läckt helikoptervideon och hundratusentals andra hemliga dokument till Wikileaks. Manning ska senare dömas i en militärdomstol till 35 års fängelse – bland annat för spioneri. Amerikanska staten lovar också att hitta eventuella medgärningsmän. Det är detta fall som förföljer Julian Assange.

Julian Assange: The Swedish case it's a nothing case, right, so it’s easy. The US case... I don't believe the US will ever drop that case, but it's not about that it's about how aggressively they chose to pursue it which is a different question.

Reporter: You’ll have your break. See you in a minute.

Vi ska se om det finns några bevis för att USA faktiskt är ute efter honom. Första stoppet är Island. Här är Wikileaks registrerat som bolag och här finns flera centrala medarbetare. Och hit kom amerikanska FBI i jakt på Julian Assange.

Ögmundur Jónasson, fd inrikesminister: I think it was on the 25th of August 2011. That a plane load of FBI-agents including two prosecutors, I'm told... I don't know how many they where, I never met them... landed here in Iceland... wanting to start police investigations connected to a criminal case already being conducted in the United States. Directed against Wikileaks.

Ögmundur Jónasson sitter idag i det isländska parlamentet. 2011 var han inrikesminister.

Reporter: But what where they doing here?

Ögmundur Jónasson: I as I said, I did not meet them but I met people who did have meetings and conversations with them. And after putting all the pieces together, there is no doubt in my mind that their investigation was directed against Wikileaks and it’s founder Julian Assange, and the idea was to find a threat in Iceland which could be used to frame him, in the criminal case, already being investigated in the United States against Wikileaks. I'm absolutely certain that this was the case.

Den som FBI träffade på Island var den före detta Wikileaks-medarbetaren Sigurdur Thordarson – Siggi the Hacker – efter att han vänt sig emot Wikileaks. Han förskingrade pengar som donerats till organisationen. Han dömdes senare för det och för att ha köpt sex av minderåriga. Idag sitter han på öppen anstalt och jag får en telefonintervju med honom.

Sigurdur Thordarson: Well basicly they initially started ask me if I was ready to go to Ellingham Hall where Julian was staying to basicly spy and just deliver info to them. And at first I said it wasn't an option because I was ready to give the info I had, just not willing to create evidence for them. So they asked me if I was willing to wear a watch on my hand, with a microphone.

FBI ville att han skulle ha en dold mikrofon för att få Julian Assange att säga något som kunde koppla honom till källan Manning – förklarar Sigurdur Thordarson.

Sigurdur Thordarson: They wanted to know if I would be able to establish a conversation about Manning.

Reporter: And what did the FBI hope for?

Sigurdur Thordarson: To nail Julian Assange.

Det blev inget av de planerna. Och FBI blev ivägkörda från Island.

Ögmundur Jónasson: I was head of the police and in my capacity of minister of interior, I ordered that all cooperation be suspended with the Americans since they did had have the necessary permits. And we knew, or I knew, that this was deadly serious business and was treated as talked about as such. So we realized, or I realized, that we where in the middle of an international... storm.

29 november 2010:

Eric Holder, USA:s justitieminister: Good morning! To the extent that we can find anybody involved in the breaking of American law and who has put at risk the assets and the people who I have described, they will be held responsible. They will be held accountable.

USA, Penn Station, New York:

Högalarröst: … the scheduled time for departure Washington DC. Please have all tickets and travel information out available for inspection as you approach the gate.

Vi är på väg till Washington. Vad hände egentligen med utredningen mot Wikileaks?

Justitiedepartementet tog hjälp av den federala polisen FBI i sin utredning efter läckan. Vad har hänt sedan dess och vad ledde utredningen till?

Här på FBI vill man inte säga någonting. Men det finns ett annat ställe här i Washington där man kan få mer information.

Reporter: Yeah, it´s a special case, I have the case number and everything.

Där pågår nämligen just nu en helt annan rättsprocess – som skapar ett litet fönster in i utredningen efter Wikileaks-läckan. Manning dömdes ju för att ha läckt de hemliga dokumenten till Wikileaks. Manning har själv begärt att få del av handlingarna i utredningen för att se vilka eventuella medbrottslingar som pekas ut. Till exempel Julian Assange.

FBI och Justitiedepartementet vägrar lämna ut dem till Manning. Men för att kunna vägra så måste de förklara VARFÖR. Och det är här ett fönster öppnar sig där vi kan få en skymt av vad som faktiskt pågår. Den juridiska dragkampen om de hemliga handlingarna pågår här i den federala distriktsdomstolen.

Vakt: You can't film inside here.

Reporter: No, no.

Vakt: Past the corner, you have to go past the corner.

Här finns dokument som ger svaret. FBI:s och justitiedepartementets inlaga till domstolen från mars i år.

Här står det tydligt att – jo – det PÅGÅR en brottsutredning av de olagliga läckorna till Wikileaks. Den gäller – citat – allvarliga hot mot nationens säkerhet. Fortfarande idag är den en högprioriterad fråga på Justitiedepartementet.

Reporter: Jag ser också att, det här är planen framåt här, och det kommer ju pågå länge än det här fallet.

Senaste inlagan från FBI är från maj i år. Där står det svart på vitt att utredningen gäller en eller flera CIVILA som varit involverade i läckan av hemliga dokument. Men den utredningen skulle skadas om man lämnade ut några handlingar.

Carey Shenkman, människorättsjurist: I mean there is absolutely clear that the US has been interested in Assange since 2010, I mean his bank account where frozen, here is a banking blockade initiated against him.

Carey Shenkman är människorättsadvokat och Julian Assange är en av hans klienter.

Carey Shenkman: During the military trial of the alleged to Wikileaks source Manning, the prosecutor mentioned Assange's name, over and over. And the closing argument, I mean the core part of that trial was attempting to draw links between Manning and Assange.

ARKIV: RÄTTEGÅNGEN MOT MANNING

Från Manning-rättegången finns uppgifter om att Julian Assange är nästa måltavla. Det framgår att flera andra CIVILA misstänks för att vara involverade i läckan. Bland annat chefer på Wikileaks och organisationens grundare, som ju är Julian Assange.

Alexa O'Brien, journalist: Yes. Seven other civilians including the founders, owners and managers of Wikileaks, I think it’s fairly common sense to assume that Assange is one of those people.

Alexa O’Brien är journalist specialiserad på säkerhets- och underrättelsefrågor. Hon har följt fallet Assange under många år och bevakade rättegången mot Manning.

Alexa O’Brien: Circumstantial evidence is for example when the prosecutor came into court and said: ”Well, Manning was actually talking with Julian Assange”.

Jag får inte tala med någon officiell representant för vare sig FBI eller den amerikanska regeringen. Men här i New York träffar jag en före detta säkerhetsrådgivare på utrikesdepartementet.

John Bellinger, fd rådgivare åt amerikanska UD: Ah, hello.

Reporter: Hi.

John Bellinger: John Bellinger.

Reporter: Petter.

John Bellinger: Nice to meet you.

Han var tidigare juridisk rådgivare åt nationella säkerhetsrådet och det amerikanska utrikesdepartementet under president Bush. Det var tiden före striden mellan Wikileaks och USA men han har goda kontakter med sina efterträdare.

John Bellinger: As long as he is out there and the damage has been done, the investigation remains open. It doesn't necessarily mean that they would seek his extradition but they are not gonna announce one way or another whether they, the Justice Department would pursue it or not. We want to deter further criminal acts. The United States government does not want to encourage other people around the world to take damaging steps like this so... We want to keep him guessing.

DOKUMENT: Beslut att lämna ut.

Sverige lämnar i regel ut misstänkta till USA, visar Uppdrag gransknings genomgång av de 13 fall som varit under 2000-talet.

Fyra gånger har Sverige sagt nej – när personen inte befunnit sig här, eller när det rör sig om en svensk medborgare, eller om brottet är preskriberat. Utlämningarna gäller brott som bedrägeri, våldtäkt och narkotikabrott. Men frågan är om Assange skulle kunna bli utlämnad från Sverige om USA vill ställa honom inför rätta. Källan Manning dömdes bland annat för spioneri.

Stockholms Universitet:

Reporter: Nä, men hej.

Pål Wrange: Hej, hej.

Pål Wrange är professor i folkrätt och har tidigare sagt att han inte tror Assange skulle kunna lämnas ut från Sverige.

Pål Wrange: Alltså, spioneri är per definition ett politiskt brott, och det är ju det som ligger klart närmast till hands. Så min bedömning är att det är ganska osannolikt och den bedömningen har också andra experter och experter som kanske är mer hemmastadda i just internationell straffrätt också gjort.

Reporter: Om det handlar om spioneri då skulle det var svårt att få till?

Pål Wrange: Ja, då skulle det vara mycket svårt för USA att få honom utlämnad.

Washington D.C.: 

Men frågan är om det finns andra brott som Julian Assange skulle kunna åtalas och bli utlämnad för.

Här – i den här domstolen i Alexandria utanför Washington – utfärdades en husrannsakningsorder för drygt fyra år sedan.

Den tvingade företaget Google att lämna ut all information från mejlkonton tillhörande tre Wikileaksmedarbetare.

Den är en del i en brottsutredning, men nästan ALLT som rör utredningen är hemligt.

Reporter: Dom hade ju ingen information om det här fallet, mer än själva husrannsakan. Så det är väldigt hemligt här vad som pågår.

Men det finns en del viktig information i själva dokumentet. En av de som husrannsakan gäller träffar jag på Island.

Kristinn Hrafnsson, avgående talesperson för Wikileaks:

Kristinn Hrafnsson är journalist och en av de mest centrala medarbetarna på Wikileaks.

Reporter: Could you take me through the documents? Here...

Kristinn Hrafnsson: That’s just the frontpage... And basicly I noticed this that Google is ordered to hand over all material pertaining to my e-mail account at Google.

Reporter: How do you know it's about Wikileaks and it’s publisher Julian Assange?

Kristinn Hrafnsson: Well we know it is about Wikileaks because it was issued to me and my colleagues who where working for Wikileaks so it was an obvious an clear connection to Wikileaks. By the wording of the request we assumed that this is focused at Julian Assange primarily. And I think that is quite obvious from the overall focus which has been on him as the matter of chief of the organisation.

I husrannsakan står brottsparagraferna svart på vitt. Ett av de brott som utreds är spioneri – men det kan också gälla anstiftan till spioneri, det vill säga att en person förmått någon annan att begå brottet.

Carey Shenkman: The search warrants around the Manning-case as well as the search warrants revealed last year for Wikileaks staff include conspiracy. So we know that the search warrants are not just for a crime involving Manning because this conspiracy require two people.

Men det som gör det här dokumentet så intressant är att det också innehåller en lista på andra brott som utreds.

Samverkan till att bedra eller begå brott mot amerikanska staten, det vill säga ett brott som två eller fler personer begår tillsammans.

Datorbedrägeri för att komma över handlingar som man inte har rätt till. Och samverkan till datorbedrägeri.

Och stöld av statlig egendom, till exempel dokument. Gäller även den som tar emot stulna dokument.

Om dom här brotten också ska betraktas som politiska är en svårare fråga, men det skulle kunna göra det enklare för USA, att få Assange utlämnad.

Carey Shenkman: Many people think well, Assange couldn't be extradited for political offence, but what this search warrant reveals is that there is a description that doesn’t... you don't think it's political.

Svenska regeringen har sagt att en utlämning till USA är en rent hypotetisk fråga – eftersom någon begäran inte kommit in.

Carey Shenkman: The strategy is to wait. Is to wait... and then, spring a request. So this investigation has been taking place under unprecedented secrecy.

John Bellinger: 793 d and g relate to, eh, disclosure of information... If the evidence showed that he was more than just a passive recipient of this information, but actually helped to take some active step to encourage someone to break into the US government computors and steal US government information. If the evidence actually showed that, I could see that the US could take that much more seriously. That would be a much easier case to make. If the facts showed that.

Reporter: But with that said, what would your advice to Julian Assange be then? Would it be to leave the embassy and go to Sweden?

John Bellinger: I would not want to give advice to mr Assange.

Reporter: But talking about the risk... Do you understand if he fears going to Sweden?

John Bellinger: I do, I’m happy for him to be fearful.

Julian Assange: I’m sure they are quite happy that I'm here, obviously I can’t meet my sources right, it's a lot harder environment to work in because it's, because it's so easy to spy on. I'm a fixed target they have put millions worth of dollars of surveillance around the whole embassy, they track my visitors coming in and out they hack the embassy computers, they placed bugs inside the embassy which some have been found and properly being revealed. Yes it makes life a bit easier for them.

Reporter: And he is right in being fearful?

John Bellinger: I think there is some risk. (...) I think there is some right to be worried.

En utredning mot Wikileaks pågår. Och ingen kan säga att Assange INTE utlämnas från Sverige om USA ber om det.

Thomas Olsson, Assanges advokat: Vad det handlar om är ju att hans... är på ambassaden därför att han är rädd att bli utlämnad till USA. Det är hans skäl. Gott skäl, inte gott skäl, låt oss lämna den diskussionen för en stund. Vi bara konstaterar: han har beviljats asyl för att han är rädd för att bli utlämnad till USA.

Så den stora gåtan är varför Marianne Ny år efter år vägrat förhöra Assange i London. Utredningen har länge stått still. Men i augusti i år fick fallet uppmärksamhet igen.

SVT 11 augusti 2016:

Nyhetsuppläsare: I vår sändning ikväll... Nu ska Assange förhöras i London sex år efter att han anmäldes.

Efter nyheten om att det ska bli förhör i London får jag nu till slut träffa Marianne Ny. Om förhöret blir av är det ett steg framåt i en utredning som pågått sedan 2010.

Reporter: Då undrar man ju varför det har tagit så lång tid. Varför kommer det nu... sex år?

Marianne Ny, överåklagare: Det som har hänt nu är att vi har fått ett svar från Ecuador där dom har svarat oss mycket kort, att dom har accepterat vår framställning om rättslig hjälp i brottsmål. Men varför det har tagit så lång tid? Ja, det här ärendet är väldigt långt framskridet när det gäller utredningen. Vi har gjort vad vi har kunnat och det som återstår att göra det är att hålla förhör med Julian Assange men han har inte varit tillgänglig för förhör.

Men Marianne Ny har genom åren fått flera erbjudanden att höra Assange – i London.

Thomas Olsson: I många utredningar så håller man förhör, på platsen där den misstänkte eller någon annan befinner sig, därför att det underlättar för den misstänkte, istället för att låta honom resa till Sverige. Så att det är ingen ovanlig åtgärd att åka utomlands och hålla förhör med misstänkta. Absolut inte.

Marianne Ny har konsekvent krävt att förhör ska ske i Sverige. Ett exempel är från maj 2013. Hans advokater föreslår att utredarna kommer till London för att på det viset föra utredningen framåt.

DOKUMENT: Tjänsteanteckning från möte mellan Marianne Ny och försvararna. Tisdagen 7 maj 2013.

Marianne Ny svarar att det skulle vara förenat med ”stora praktiska svårigheter” att förhöra honom på ambassaden. Han måste vara tillgänglig i Sverige.

Thomas Olsson: Och det är obegripligt varför. För inget av de där skälen talar ju emot att man genomför ett förhör. Dom säger bara att det vore bättre om man kunde hålla det i Sverige än i London. Javisst det förstår jag också att det skulle vara, men nu är ju situationen som den är och det gäller att få förundersökningen framåt.

Marianne Ny: Den frågan om förhör i London innebär att vi skulle ha sänkt kravet på kvaliteten i utredningsåtgärderna. Vi hade särbehandlat honom på ett sätt som vi inte gör med andra som är misstänkta för allvarliga brott.

Reporter: Är det det som är viktiga?

Marianne Ny: Det är också viktigt att vi behandlar lika fall lika. Det är viktigt att hålla en hög kvalitet i utredningsarbetet.

Reporter: Det hålls ju förhör utomlands, det är ju inte första gången det händer.

Marianne Ny: Det är inte första gången...

Reporter: Det är fullt möjligt...

Marianne Ny: Absolut, det gör vi ju när det är förhör med vittnen, det är den vanligaste situationen. Du gör det också med målsäganden som befinner sig utomlands, och det inte är absolut nödvändigt att vara på plats i Sverige under utredningsskedet. Men det är inte lika vanligt att man håller förhör med den som är misstänkt och i synnerhet inte för ett så pass allvarligt brott som det här är frågan om.

Reporter: Men det är ändå lite konstigt att du år ut och år in låter tiden gå, för att du vägrar, som du säger det, sänka kvaliteten. Det är ju bättre att komma framåt, nu vill du ju det.

Marianne Ny: Nu vill jag det, ställd inför det faktum, att det är det enda möjliga.

Det kom till slut en reaktion på hennes vägran att hålla förhör i London – från andra delar av det svenska rättsväsendet.

I november 2014 prövar hovrätten häktningen av Julian Assange. De låter häktningen kvarstå men ger samtidigt åklagaren hård kritik för att inte göra tillräckligt för att föra utredningen framåt.

Marianne Ny har inte försökt hitta andra sätt att hålla förhör och det stämmer enligt hovrätten inte överens med åklagarens ”skyldighet att – i alla berördas intresse – driva förundersökningen framåt.”

Först fyra månader efter hovrättens kritik – när högsta domstolen ska ta upp frågan agerar hon.

Thomas Olsson: Och då helt plötsligen kom det signaler om att det skulle hållas ett förhör. 

Marianne Ny: Nej, vi vände efter att hovrätten kritiserat oss, och det tog vi till oss, och ställda också inför det faktum att preskriptionen närmade ju sig.

Åklagarens omsvängning får effekt. Häktningen kvarstår eftersom förhör nu är på gång. Det var ett och ett halvt år sedan.

Thomas Olsson: Ja, alltså det enda man kan konstatera det är ju att åklagarna förmådde ju Högsta domstolens majoritet att upprätthålla det här beslutet, genom att förutskicka att det inom en snar framtid skulle hållas ett förhör. Det har inte hållits nåt förhör.

Trots att åklagaren begärde ett förhör med Assange på ambassaden så blev det aldrig av.

Thomas Olsson: Vi hade förklarat att vi kunde komma det datumet som åklagaren föreslagit för förhöret, vi hade köpt biljetter till London, vi stod med resväskorna i hand och vi får beskedet om att man inte har… hanterat det här formellt korrekt och därför fick förhöret avbry... avblåsas.

Åklagaren misslyckas att i tid skicka en korrekt begäran om rättshjälp till Ecuador. Ecuador råder utredarna att stanna hemma eftersom begäran inte hinner behandlas, men de chansar och åker ändå.

Marianne Ny: Skulle det vara så att Ecuador svarar oss positivt så måste vi finnas på plats.

Reporter: Men ni var ute i sista momangen kan man säga?

Marianne Ny: Ja, det kan man säga för att allt sådant tar ju tid men vi ville inte försitta en möjlighet helt enkelt.  

Idag finns det ett avtal mellan Ecuador och Sverige.

Men under tiden utredningen stått still så har de misstänkta brotten mot den ena kvinnan hunnit preskriberas, hennes sak kommer inte att prövas.

Fallet har tagit enorma resurser i anspråk.

Bara övervakningen av ambassaden har kostat brittisk polis minst 150 miljoner kronor.

Marianne Ny, överåklagare: Det ska varken vara en fördel eller nackdel att vara en känd person som det råkar handlar om här. Och det har varit en ledstjärna för oss hela tiden. Det här är ett sexualbrottsmål som när det gäller vad det handlar om inte skiljer sig från många andra.

Reporter: Men slutsatsen kan ju vara att han vill hålla sig undan USA, rätt eller fel. Och då kan man ju tänka sig att om du tycker att det är ett så viktigt fall, att du anpassar dig till det. Att du tar det här första steget, att du håller ett förhör. Det är fortfarande svårt att begripa… att du inte gör det.

Marianne Ny: Som jag sa tidigare, en ledstjärna för oss är att behandla alla fall lika. Alla fall som är lika ska behandlas lika.

Förhör kanske nu ska hållas om den kvarvarande misstanken – rubricerad ”våldtäkt – mindre grovt brott”.

Julian Assange: So will she do it this time, I don't know. I.. but based on all the previous experience over the last six years I'm extremely sceptical.

Reporter: I see...

James: That’s ten minutes, if you like to take a break?

Julian Assange: Allright, let’s take a small break.

Reporter: Small break.

Julian Assange: Terrible person.

Reporter: What’s that?

Julian Assange: Terrible person.

Reporter: Ny?

Julian Assange: Terrible.

Marianne Ny: Ja, alltså det står ju honom fritt att ha vilka åsikter han vill om mig men det finns ju självklart ingenting personligt i det här. Detta är ett sexualbrottsmål som vi utreder och vi utreder det på det sätt som vi normalt sett gör så att det har inte med hans person på något sätt att göra.

Frågan är vad ett förhör nu efter sex år egentligen kan ge.

Marianne Ny: Det här förhöret kommer ju hållas av en ecuadoriansk åklagare om det kommer till stånd, och vi hoppas på att vi ska få lov att vara närvarande när förhöret hålls. Och det förfarandet att en utländsk åklagare håller ett förhör innebär ju att alla frågor måste ställas på förhand, skriftligen översättas. Och det är en av dom sakerna som gör att kvaliteten i ett sånt här förhör sjunker.  

Ett förhör är en förutsättning för att åklagaren ska kunna väcka åtal. Och om det blir ett åtal måste Julian Assange komma till Sverige. Det har varit ett av Marianne Nys argument. Frågan är då om Julian Assange är beredd att medverka till att våldtäktsmisstanken prövas i svensk domstol.

Thomas Olsson: Då har vi en ny situation där vi får ta ett nytt beslut. Om hur vi ska hantera det. Och den tiden, den sorgen. Nu pratar vi bara om det första steget. Och det måste tas.

Reporter: Men samtidigt så, eftersom han då argumenterar att han är rädd att bli utlämnad till USA och för vad som kan hända där sedan så är det av viss vikt om utredningen går framåt och leder till ett åtal för då kan han ju ändå inte inställa sig, med den här rädslan som han har...

Thomas Olsson: Men den frågan är ju otroligt hypotetisk, den ligger ju framåt i tiden.

Reporter: Han har inte sagt nåt om hur han ställer sig till det här om det blir åtal om han kommer till Sverige?

Thomas Olsson: Våran utgångspunkt är att det inte kommer att bli nåt åtal, vi har liksom inte resonerat i några andra termer av den… vad som skulle kunna bli resultatet utöver att förundersökningen läggs ner.

Julian Assange utgångspunkt är alltså att utredningen läggs ner efter ett förhör.

Marianne Ny: Nä men, vi lägger inte normalt sett inte ner en utredning om så pass allvarliga sexualbrott, utan att vi antingen konstaterar att det inte finns anledning att misstänka brott. Eller att vi i ett läge där vi har hört båda sidor och har samlat den bevisning som finns tillgänglig och gör bedömningen att här räcker bevisningen inte till för att jag ska kunna väcka åtal. Men vi har inte den situationen här.

Reporter: Så att, egentligen, ingenting han säger i ett förhör kan få dig att lägga ner utredningen?

Marianne Ny: Det kan det naturligtvis göra. Vi är inte framme vid förhör än. Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna hålla förhöret, så att vi kan kunna nå ett steg till i utredningen. Vad det steget sen kommer att leda till, det kan jag inte veta idag.

Reporter: From your perspective... if the investigation is dropped in Sweden, you still have a problem?

Julian Assange: Yes, it's still a very big problem. But it’s... one less problem. I have others as well.

Det är svårt att se slutet på den situation Assange befinner sig i. För honom är det svenska fallet bara ett steg på vägen.

Julian Assange: The British government says they arrest me anyway even if the Swedish investigation goes away. Then they have also been asked formally, by my lawyers at the highest level, and also by the press whether they already have a US extradition request. And they refused to confirm or deny. Whether they have already recieved a US extradition request.

Frågan är hur länge han kan hålla sig här inne på ambassaden. Hans hälsa har redan påverkats.

Hans rums- och tidsuppfattning har rubbats och känslan av att ligga i krig med statsapparaten har ökat stressen och oron. Det visar en psykologisk utvärdering som gjorts på honom och som han gett mig tillgång till.

Julian Assange: Sure, I have been detained for 5,5 years in one form or another, without charge. In prison, under house arrest, more than four years at the embassy without sunlight. My family has not seen me properly in that time because they don't live in this country. So it's tough.

Men trots isoleringen fortsätter han att skapa problem i USA genom sitt Wikileaks.

Rapport 25 juli 2016:

TV-reporter: Inatt avgick ordföranden för demokraternas nationella kommitté, efter att Wikileaks läckt tjugotusen e-mail.

Inifrån ambassaden ger han igen mot en av sina gamla fiender, presidentkandidaten Hillary Clinton.

Julian Assange: It’s a US election coming up. There is sort of no real good outcome for us in the US election process. We have Hillary Clinton on the one hand. Hillary Clinton keeps getting updates on my Swedish extradition case. Why is Hillary Clinton taking such an interest in a European, so called European arrest warrant case? You know we continue to annoy her, which is good fun actually.

Oavsett vad som händer med den svenska utredningen kommer Julian Assange konflikt med USA att fortsätta.

Julian Assange: You know once the Swedish criminal investigation goes away, then we can engage with the big case, directly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fallet Assange

Mer i ämnet