I fredags hölls den första Fifa-kongressen efter att Gianni Infantino valdes till president. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Fifas nya president i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fifas nya president Gianni Infantino lovade att skapa en organisation att vara stolt över. I helgen avgick en ordförande i Fifas granskningskommitté i protest mot presidentens auktoritära ledarstil. Nu ställer sig allt fler frågande till hur lämplig han egentligen är att leda Fifas reformarbete.

I fredags hölls den första Fifa-kongressen efter att Gianni Infantino valdes till president för fotbollens världsorganisation i februari i år. Han tillträdde i en tid då Fifa skakats av den ena korruptionsskandalen efter den andra och organisationen var i stort behov av förändring. På kongressen i fredags lät han hälsa att Fifa var tillbaka på banan och att krisen officiellt nu var över.

Avgick i protest

UG – Fotbollsidioten

Dag efter kongressen avgick en av etikens främsta företrädare inom Fifa – Domenico Scala – i en offentlig protest mot Infantinos auktoritära ledarskap. Som ordförande i en av Fifas oberoende granskningskommittéer var Domenico Scala själv med och utarbetade den plan som skulle förändra Fifas organisation efter korruptionsskandalerna. Men efter att kongressen i fredags godkänt ett förslag som innebär att Fifas styrande organ, som leds av Gianni Infantino, får mandat att självständigt utse och avskeda medlemmar ur de oberoende granskningskommittéerna, valde Scala att avgå.

”Ett totalt svek”

Efter Scalas avgång har nu en av de tidigare vice-presidenterna i Fifa, ordförande för Jordaniens fotbollsförbund, Prins Ali Bin Al Hussein öppet kritiserat Gianni Infantino för sättet han genomförde omröstningen om det kontroversiella beslutet på under kongressen. Prins Ali som hjälpte Infantino att vinna valet som Fifas nya president sedan han lagt ner sin egen kandidatur menar att delegaterna inte fick veta något i förväg om förslaget innan de förväntades rösta om det. Till tidningen The Telegraph säger han i en intervju att ”sättet varpå förslaget lades fram till medlemmarna av Fifas kongress, liksom effekten av omröstningen, var ett totalt svek mot alla dem som trodde att de röstade för förändring, transparens, fair play och reform.”

Minska risken för korruption

Svensken Lars-Christer Olsson var Uefas generalsekreterare och Gianni Infantinos chef under åren 2000 till 2007. Under den perioden omformades den europeiska fotbollsorganisationen till att bli mer likt ett företag, i ledning av Lars-Christer Olsson och den dåvarande Uefa-presidenten Lennart Johansson.

– Hela tanken var att minska risken för otillbörlig politisk inblandning i verksamheten. Så man gjorde någonting helt nytt som inte hade funnits tidigare i idrottsvärlden, där man separerade politiska aktiviteter från de administrativa, säger Lars-Christer Olsson.

Så politikerna, eller de förtroendevalda, hade inte tillgång till pengarna?

– Nej, det var den stora skillnaden, och det som mer eller mindre eliminerade risken för korruption kan man säga.

Tillbaka till det gamla

I januari 2007 tog Michel Platini över Uefa efter Lennart Johansson och började genast ta bort allt det som Lars-Christer Olsson beskrivit som en garanti mot korruption. Platini tog bort rågången mellan den politiska makten och administrationen och gav sig själv direkt access till konto och kassa. Och vid sin sida, som sin närmaste man, hade Platini Lars-Christer Olssons efterträdare – Gianni Infantino.   

– Jag tror säkert han hade den uppfattningen att den organisationen passade honom bättre än den tidigare, säger Lars-Christer Olsson.

Vem passar den organisationen bra?

– Ja, om man vill ha en organisation där mycket byggs kring att enskilda individer har makt, istället för kollektivet, då tror jag man känner sig mer hemma i en sådan organisationsform. Och särskilt om man själv kan utnyttja möjligheterna att röra sig uppåt i den organisationsformen. Och det har ju Gianni Infantino varit duktig på, säger den förre generalsekreteraren.

Varningsklockor

Gianni Infantino har gjort karriär inom den europiska fotbollens organisation – Uefa. Och det var Uefa som Michel Platini basade över när han blev mutmisstänkt och avstängd i höstas efter att ha mottagit 17 miljoner kronor från Fifas tidigare president Sepp Blatter. Och Gianni Infantino har varit Platinis förtrogne in i det sista.  

– Det räcker inte att man ändra statuterna i en organisation för att få det mer transparent, eller få en bättre ”good governance”- struktur, säger Lars-Christer Olsson.

Nä, man måste ju vilja också.

– Ja.

Men är Infantino en person som vill det?

– Jag måste tyvärr säga att jag vet inte, säger Lars-Christer Olsson.

Uppdrag granskning har under en lång tid sökt Gianni Infantino för en intervju men han har inte velat medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fotbollsidioten

Mer i ämnet