Lennart Johansson, fd ordf Uefa: Vad ska filmen heta, har du bestämt det?
Kristina Hedberg: Inte riktigt. Arbetsnamnet från början var Fotbollsidioter…
Lennart: Jaha, då passar jag ju in (räcker upp handen)
Kristina: Är du en?
Lernnart. Javisst… Galning
Han är en idiot. Sveriges störste fotbollspamp genom tiderna, säger det själv. Och här har ni en till. Jag är en trebarnsmamma från Göteborg som köper kravmärkt, och sopsorterar. Inbillar mig att jag gör vad jag kan för en bättre värld. Men det är också mycket fotboll i mitt liv – och där fungerar jag helt annorlunda: Hejar på, vad som än händer.
Och världen är full av Fotbollsidioter, som jag. Som borde veta bättre. Men nu ska jag sluta blunda.
Jag börjar i Italien. För det var här mitt eget passionsdrama tog fart, på 90-talet. Jag blev himlastormande kär i Radiosportens Christian Olsson.
Radioljud, referat: ”Bollen upp i krysset. Pang-pang-pang. Det är ett konstverk. Det är alla färgerna på en och samma gång. Det är Zlatan Ibrahimovic”…
Vår första förälskade resa gick till stormatcherna här. Vi hejade fram vårt svartvita favoritlag Juventus, och kysstes på torgen. Den känslan – vill man ju ha kvar.
Juventus hör hemma här, i Turin. Men supportrarna finns på alla håll. Dom kallas ibland ”hela Italiens lag”.
K: God dag. Franco?
Jag är Kristina från SVT.
F: Ah – ja!
K: Heja Juventus!
F: Alltid heja Juventus! Vill du att jag ska sätta på mig Juve halsduken?
K: Eh… Jag talar inte italienska egentligen.
F: Vänta…
Franco Zecca är tokigt såld på Juventus.
K: Juventus ända till slutet (to the bitter end)
F: Ja, “fino alla fine”
K: Varför då?
F: Det svartvita är ett speciellt lag. Till och med mitt blod är svart och vitt.
Vi pratar inte samma språk, men det viktiga går fram.
K: För jag håller också på Juventus.
F: Är du Juventus-supporter?
K: Ja.
F: Åh, får jag ger dig en puss? (pussar)
K: Men… (Tittar mot Moggibilden)
F: Nej, det är en stor man!
Här, hakar det upp sig. Det är Juventus förre sportchef på bilden: Luciano Moggi. Men det var ju nåt lurt med honom…
K: Santo?
F: Ja, han borde bli helgon direkt!
K: Eller maffia?
F: F: Nej, han är inte maffia. Kompetens. Han var duglig. Han gick bara ut högstadiet, men var ändå bättre än dom med högre utbildning. Bättre än dom med makt och pengar inom fotbollen. Det var därför dom försökte göra sig av med honom. Förstår du?
F: Så Moggi är en bandit, och Galliano är det inte… kom igen!
F: Vaddå bandit… så säger bara den som inte vet nåt. Som inte vet nåt om fotboll…!
Jag VET att Juventuspampen Moggi var inblandad i nån riktigt ful historia. Vårt lag straffades för det, med nedflyttning till serie B. Och Moggi liknades vid en maffiaboss.
Först nu ska jag ta reda på detaljerna kring detta. Han som sitter där framme i passagerarsätet ska hjälpa mig. Det är en tvättäkta maffiaåklagare. Och det var han som satte dit Moggi.
Guiseppe Narducci, åklagare: Det var en mycket svår sak – just med tanke på den betydelse dom här personerna hade. Som praktiskt taget härskade över den professionella fotbollen i Italien.
Det var egentligen den vanliga maffian han var ute efter – när Luciano Moggi kom i vägen. Som åklagare i Neapel hörde det till vardagen att lyssna av Camorrans telefoner. Men en dag hördes en ny röst...
Polisens telefonavlyssning:
M: Det är jag, Fabio!
F: Hej, Luciano…
Samtalet blev starten för den stora fotbollsskandalen, som kallats: Calciopoli. Där avslöjades ett nätverk som riggade matcher i Serie A.
När jag lyssnar på inspelningarna – förstår jag precis varför man jämfört med Maffian. Först är det Moggi som beställer vilka domare han vill ha på Juventus matcher…
Polisens telefonavlyssning:
Bertini, Paparesta, Trefoloni, Racabulto Racalbuto, sen hade jag Tombolini.... Det är min domarlista.
Sen hör jag Fotbollsförbundet, som lovar skicka partiska domare:
Polisens telefonavlyssning:
Dom skickar en domare som ger dig 50 procent extra, fattar du?
Och domarna blir uppringda, med tydliga instruktioner:
Polisens telefonavlyssning:
A: Se till att hålla ögonen öppna.
B: Va?
A: Så du ser sånt som inte finns.
Efteråt är alla inblandade präktigt nöjda:
Polisens telefonavlyssning:
(Skratt) Det går alltid bra när vi lägger oss i.
Det är som ett slag i ansiktet, allt det här. Fotboll ska ju va på riktigt. Inte riggad teater.
Nu har det gått tio år sen avslöjandet. Och rättsprocessen har malt på nästan lika länge. Först 2015 blev Högsta Domstolen klar med fallet. Moggi frias på en del punkter, men domstolen skriver att han är skyldig till att ha skapat och lett det kriminella nätverket. Fast han straffas inte för det. För det är preskriberat.
Guiseppe Narducci, åklagare:
N: Men preskriptionstiden till trots, så säger domen att han var ledare för detta kriminella nätverk, som drog vanära över italiensk fotboll. Han undergrävde förtroendet för den professionella italienska fotbollen.
K: Han säger ju ”vi skojade runt i nio år, sen slutade allt i ingenting”…
N: Det där är ju ett skämt. Uppenbart ett skämt. Men det kan vi bjuda på. Rättvisan är en allvarlig sak. Domstolsutslag är allvarliga saker Domarna, den slutgiltiga domen säger jua att Calciopoli är helt klarlagd. Domen säger att det existerade en grupp med organiserade brottslingar, som sökte förutbestämma resultat i mästerskapen i fotboll 2004-2005. Dom påverkade resultaten. Allt annat är: Trams!
K: När jag hörde telefonsamtalen i din utredning tappade jag hoppet om fotbollen. Jag kände att jag inte kunde lita på nåt i framtiden. Allt är bluff. Hur är det med dig? Kan du njuta av en fotbollsmatch idag?
N: Det första offret, det sanna offret för ett korrupt system är supportrarna. Det är dom som är passionerade kring sitt fotbollslag, som köper sin biljett, eller köper tv-abonnemang och vill se sitt lag. Det är dom som har blivit grundlurade Som vill se hur det går. Dom som tror att just det mästerskapet, den matchen slutade som det gjorde enkom på grund av spelet på plan.
Jag skulle verkligen vilja göra upp det här med Moggi, själv. Men när jag säger det, skrattar folk, och säger att det är som att försöka stämma träff med Don Corleone.
Hit till Juventus nya arena har Christian och jag tagit våra barn... Vi har varit såna där glada Fotbollsidioter… men i själva verket, kanske vi jublat åt RENT FUSK.
Vi borde ju gått härifrån kan man tycka. Jag visste ju redan då att Calciopoli hänt, men sköt det åt sidan. Precis som fotbollsfans över hela världen verkar göra nu, när så många pampar verkar köpta och korrupta. Så tänker jag, som just gett mig in i detta. Här kommer en med mer skinn på näsan. Sportjournalisten Johanna Frändén har bevakat Zlatan i storklubbar över hela Europa. Frankrike nu, innan dess Spanien, och innan dess: här i Italien.
Johanna Frändén, fotbollsreporter:
J: Ciao!
K: Hej, Gud, vad bra.
J: Jag har ett ganska avvaktande förhållande till alla fotbollsmakthavare, för att jag tycker att det kommer alltid fram förr eller senare att dom är nästan alltid inblandade i nåt dom inte borde va eller som man inte själv tycker att borde ha gjort.
J – Men om du lyssnar på italienska fans, så är ju alla lika uppgivna, alla tycker att det är lika eländigt. Det är som en ständig rundgång– Det är dåligt,och det blir nästan bara värre blir värre. Sen älskar man sin klubb ändå.
K: Jag har ju varit här faktiskt med mina barn. Det är ju så här man vill vara. Glad och goo, och halsduk, och ansiktsmålad blev hon så småningom.
J: Du behöver inte berätta för d0om om allt det tråkiga än kanske?
K: Nej… Grejen är att jag har ju också vart sån, som dom. Ju mer man lär sig desto deppigare blir man.
Fast nu händer faktiskt nåt – jag inte alls hade räknat med. Nu ringer Luciano Moggis sekreterare. Mannen som lurat mina barn – går med på att träffas. Och han – som pekats ut som fotbollens maffiaboss – väljer själv platsen: Neapel.
Planröst: ”Ladies and gentlemen: Welcome to Naples!”
K: Herr Moggi! Trevligt att råkas.
K: Har du ont om tid? Är du stressad?
M: Nej, nej, nej.
Ja, nu sitter han här. Han som trampat på mitt fotbollshjärta. Han måste väl skämmas? Högsta Domstolen skriver ju att det inte finns några tvivel om att det var han som skapade det kriminella nätverket i italiensk fotboll.
M: Högsta domstolen har skrivit saker som i själva verket.. Ja. Högsta Domstolen är ju ett rättighetsorgan.. som har betonat det som inte framkom i överklagandeprocessen, som till exempel uttalanden av journalister som Fabio Monti , Falchetti etc.. Tyvärr, detta är Italien och vi måste acceptera sakernas tillstånd.
Men dom har också skrivit en sak. Att det är i praktiken obevisat att matcherna var på något sätt styrda. Vilket måste betyda att allt gick regelrätt till. Precis som första domen (i Tingsrätten) hävdade.
När man säger att något förblir obevisat, eller obevisbart, så kan det förstås tyda på att allt gick normalt till.
K: Men varför skriver dom att du var den oomtvistelige skaparen?
M: Dom skriver att jag var den mäktige, och kunde göra som jag ville. Och så var det absolut inte. Jag var i Juventus tjänst, och gjorde bara saker i Juventus intresse.
K: Känner du dig som ett offer för Calciopoli?
M: Jag ser mycket på James Bond och jag känner mig inte som ett offer. Tvärtom, jag försöker få fram sanningen.
K: För Jag känner mig lite som ett offer. Jag vill tro på fotbollen, men jag har lyssnat på samtalen, och det är ett problem för mig. Jag har svårt att tro på fotbollen. Var kan jag hitta ren fotboll idag?
M: Var man kan hitta den rena fotbollen idag intresserar mig inte längre. Istället intresserar det mig att demonstrera det motsägelsefulla i det som sagts och gjorts (i den här historien). Visste ni att.. (avbryts)
K: Men jag blir ledsen över att du inte bryr dig. Vill du inte ha den glädjen själv?
M: En enstaka match kan jag få ut nåt av. Om Juventus spelar, eller Napoli. Jag ser det som ett spel bara. Resten intresserar mig inte. Också för att jag är mycket väl medveten om att inom fotbollen finns det starka intressen av alla slag som styr.
Ja, här har ni min uppgörelse med Moggi. Jag lägger fram min frustration och besvikelse. Han säger att han inte bryr sig. Jag har läst domen, hört banden som bevisade att han var skyldig – men han säger att jag missat det viktigaste, att allt handlar om avundsjuka.
Domstolen säger att Luciano Moggi förstörde nåt i Italien, men själv säger han att han skapade fotboll av världsklass.
M: Vi var för starka. Ett för starkt lag. Och när man är alltför dominerande.. Förr när det var vi som hade Juventus, så var Juventus det lag som fick italiensk fotboll att flyga. Under VM i Tyskland, var sex spelare i den italienska truppen från Juventus. Det fanns fyra Juventusspelare i det franska landslaget. En tränare – Lippi – var från Juventus. Det var liksom Juventus mot Juventus. Så ser inte spelet ut längre. Juventus är en spillra av vad det var.
K: Känner du nåt personligt ansvar för situationen?
M: Det är ju inte mitt fel att det har blivit nedmonterat så där. Jag har inte gjort nåt fel. Jag gjorde så att Italien vann VM 2006, med mina spelare. Ansvaret har dom som inte begriper sig på ledarskap inom fotbollen Inte jag. Jag har stått till tjänst för landslaget, och mina spelare också. Och dom vann.
M: Men, nästan hela Italien börjar ge mig rätt. Om du går med mig ut på en runda, kommer du se att jag får skriva autografer och alla vill ta bilder med mig. Dom har gjort mig starkare och mer populär än jag var tidigare.
M: Ett typiskt exempel har du här. På det här hotellet går det egentligen inte att göra intervjuer. Men när jag frågar så går det. . För dom litar på mig. Dom ser upp till mig.
M: Fattar du?
Njah, Det är mycket som är svårt att fatta, tycker jag. Allt som drabbat mig, med den här historien, verkar rinna av honom helt. Det italienska fotbollsförbundet har faktiskt stängt av Moggi från fotbollen – på livstid. Fast han hoppar in som expertkommentator på TV. Och han får gå på match… Tycker till och med att jag ska gå med!
M: Jag bjuder in dig att gå med på en Champions League-match i Turin.
R: Han vill bjuda in dig att följa med på Chapmions League.
K: Jag måste ordna det på egen hand, för att va oberoende. Men tack.
R: Svenska journalister har mycket rigorösa regler.
M: Jaha.
K: Ja.
Innan hela Calciopoli, var Italiensk fotboll på topp, där har Moggi rätt. Landet vann VM 2006, och
Världens intresse för italiensk fotboll har svalnat. Det vanliga idag är att ingen svensk TV-kanal vill sända Serie A.
Så, den italienska fotbollen fick betala ett högt pris… för några personers fiffel i toppen. Idag är det världsfotbollen som skakas av korrupta höjdare. Hur dyrt ska det bli?
Efter matchen flockas fansen runt några nya idoler… Först tänker jag att det kan va nån som klätt ut sig. Eller är det på riktigt?
K: Är ni särskilda gäster hos Inter?
Y: På sätt och vis.
K: Ska ni investera?
Y: (ehhh…)
Oj vad alla vill va med dom här männen – och deras tänkbara löfte om stora pengar till fotbollen.
K: Saudiarabia?
X: No Abudabi
K: Ah, förlåt. Så, är ni seriösa med era investeringar?
X: Vi kan inte prata om allt än.
K: Inte ÄN? Men imorgon?
X: Kanske. Du kommer att få höra om det.
Y: Men vi är intresserade, helt klart.
K: Ni är intresserade av Inter?
Y: Jag hejar på Inter.
Jag känner mig klar med Italien för den här gången, men oljepengarna som strömmar in i europeisk fotboll vill jag gärna följa.
Det blir ett nytt kapitel – som börjar med det som amerikanska FBI ägnat sig åt under året – misstänkta mutor när fotbollsvärlden tävlar om stora mästerskap. Frågan är ju om oljepengar köpt ett helt VM…
Arkiv:
Sepp Blatter: The winner to organise the 2022 Fifa world cup is Qatar!
Sheikh Mohammed bin Hamad al-Thani, Emir av Qatar: ”Thank you for believing in change. Thank you for believing in expanding the game. And we will not let you down.”
Fifa, är fotbollens världsorganisation, och innerst inne trodde dom – faktiskt inte alls, på Qatar. Ändå vann dom. Kanske på grund av mutor.
Av dom 22 Fifa-delegater som röstade fram Qatar, i den stora korruptionshärvan som utreds av amerikanska FBI,Schweizisk polis, och Fifas etiska kommitté. Hur det än slutar: Fifa kände till bristerna med Qatar, men blundade för dom – i sann fotbollsidiotisk anda.
Det här är min vardag. Oljepengarna syns överallt i min tvätt – och jag vet att dom här bolagen ägs, mer eller mindre direkt, av dom diktatoriska regimerna på arabiska halvön. Ändå har jag klätt mina barn i den reklamen. I den spanska ligan hejar vår familj på FC Barcelona. För mig – som mamma, med alla mina moraliska principer – var det perfekt när laget avstod från kommersiell reklam – och körde med FN:s barnfond på bröstet. Men det var ju inte precis så att vi bytte lag, när det här dök upp… Fotbollsidioten fortsatte heja. Men nu ska jag ju granska min passion.
Fotbollsfans från hela världen älskar Barcelona, och deras motto: ”Mes que un club”, ”Mer än en klubb”. Vi räknar med att dom ska lyfta sig över mängden. För att se vad det betyder i praktiken åker jag till en fotbollsplan, där en av lagets mest tongivande profiler kör sitt kvällspass…
Här kommer Sor Lucia Caram. Helfrälst på FC Barcelona.
S: Jag är argentinska, och vi argentinare har en stor passion för fotboll. När jag kom hit för 21 år sen föll jag för Barca.
K: Direkt?
S: Direkt! Det var kärlek vid första ögonkastet.
Nunnan Sor Lucia är en stor spansk twitterprofil, hon kör matlagningsprogram på Youtube. Och så sitter hon i styrelsen för FC Barcelonas stiftelse. Det är den som stöttar killarna på plan här ikväll.
Med de här barnen utför vi mirakel. Dom kommer från trasiga familjer, utsatta sociala förhållanden. Dom kom till vår matutskänkning. När dom börjar tillbringa tid med oss blir deras förhållanden mer normala. Dom duschar, går upp tidigt, under sommaren drar dom inte runt på gatorna, utan dom tränar. Och vi är nöjda. Här känner man att Barca är mer än en klubb.
K: Du gillar fotboll?
S: Men jag behöver träna.
S : (till småkillarna) Hur är det?
Kille: Bra
S: Ska vi spela en match sen?
Kille: Ja, jag såg innan.
S: Messi spelar bättre va?
Kille: Ja
Kristina: Spelar hon bättre än Messi?
S: Nej, nej. Messi är bättre! Messi är världens bästa spelare, genom historien. Så bra att han verkar vara gudomlig.
Din jävel… (Cabron)
Era luriga jävlar! (Des cabrones!)
Hon har sagt att det är en synd att inte hålla på Barcelona, men det där gäller bara så länge laget lever upp till sin slogan. Det får inte bara handla om välbetalda storstjärnor och segerbucklor.
Jag säger alltid att den dan Barca slutar vara mer än en klubb, då slutar jag. Det är därför jag vill jobba inifrån. Tjäna Barca. Tjäna det högre syftet och hjälpa dom barn som inte har samma möjligheter som andra i det här samhället.
Så länge det stod Uiicef på lagets tröjor var det lätt att koppla till allt det Sor Lucia pratar om. Men nu ser det ju inte ut så längre, och det kan ju inte bara vara jag som reagerat. Här inne finns en välkänd Barcelona-supporter – som har en speciell relation till klubben. Artisten David Caraben.
Davids pappa var med och formade FC Barcelona – under Unicef-åren. Han jobbade ihop med den tongivande ordföranden La Porta.
David Caraben, artist:
D: He said that we could become more than a club, if we have a formative dimension, 01.35.24.15 Saying we will defend children instead of defending great corporations. We stand for solidarity causes instead of just showing you our ability to make money. Off course at the same time he recieved criticism because they said well this space in the t-shirt is very very expensive. And nowadays football is.. If you want to stay on the high end of every classification of football in the world, you have to use all your powers to have money to pay salaries of these great players. But in the end he said: If we use Unicef Nike will be proud of sharing the t-shirt with Unicef, or other brands that are in the stadium, estrella, the beer...
K: Maybe you were proud?
D: I was proud. Everybody was proud. Every barca-fan was proud, such an indisputable cause to stand for unicef. So every Barca-fan was proud.
Afterwards, I think the change towards Qatar, it has been a terrible decision . (K. Ledsen min. Skratt.) Yes, because We have given the world the opposite impression. We are making propaganda of an islamic republic, no it’s not a republic, an islamic monarcy that is a dictatorship somehow.
Han blir liksom generad när vi pratar om nya tröjsponsorn Qatar Airways. Och jag kommer att stöta på det hos fler. Det har att göra med den historia, som varje äkta Barca-supporter, ska ha i ryggmärgen.
1939 till 1978 var Spanien en diktatur. Den store ledaren hette Francisco Franco. I Katalonien – där Barcelona ligger och motståndet var starkt – förbjöds folket att tala sitt eget språk. Professor ViSSenS Navarro var bara sju år första gången han greps.
Vicenc Navarro, professor: Do you know why?
K: No
N: Because I speak in catalan! The police fascist had a special uniform. They were called the grey police. And he stopped me in the street. And he slapped my face. And said: Don’t speak like a dog, cause I speak in catalan. Speak like a christian! So I look at him in his face. And I spit his face. So he took me to the police headquarters.
N: The dictatorship very nasty dictatorship. I don’t think people even today are fully aware how nasty that dictatorship was. It was Extremely cruel.
People had very few expressions, very few occasions on which they could express themselves, but soccer was one of them.
Man fick inte prata sitt eget språk, men man fick gå på fotboll. Alla visste att diktatorn höll på Real Madrid – och deras värsta rival var FC Barcelona. Motståndsfolk från hela landet började heja på Barca.
Vicenc Navarro: So from that time, it was always understood, that Barca was far more than other soccer club. When people were shouting pro-barca, everyone knew that it was against the franco regime. To a point that, that specific day when Barca and Madrid were playing, If it would be here in Barcelona, the army and the police took over. So it was as clear as that.. So the Barca was indeed far more than a soccer club.
K: Where were you in all this?
N: Well I was an active member of the spanish anti-fascist underground. And I was trying to organise these demonstrations.
K: And were you also shouting Visca Barca then?
N: Of course, of course. So in that respect, everyone who was a democrat, who hated the regime was in favour of the Barca. That is a very empowering feeling.
K: So if you belonged there in those days, do you feel you belong today in the club?
N: Well… Very distant. I think that at this point that Barca has changed. This Barca is not the Barca we fought for.
Barcelona är en av världens största fotbollsklubbar. Och den ägs helt och hållet av sina medlemmar. Utan dom kan inget hända – och jag får veta att 86 procent faktiskt röstade ja till Qatar som sponsor, 2011.
När vi är här, ska avtalet förnyas. Det har kallats till extrakongress – med en enda stor fråga på dagordningen. Qatar – eller inte Qatar.
Josep Maria Bartomeu, ordf FC Barcelona: God dag. God dag alla. Tack för att ni är här på det här medlemsmötet.
Allt börjar med en manifestation för yttrandefrihet. Klubben har nyligen bötfällts för att ha viftat för mycket med den katalanska självständighetsflaggan på match. Det är för mycket politik, tycker den europeiska fotbollsorganisationen: Uefa. Men han som nu är ordförande – Bartomeu – vägrar vika ner sig:
I talarstolen – Bartomeo: De straffar oss för att vi ger uttryck åt legitima känslor, som inte borde bli bestraffade i ett modernt samhälle där man respekterar demokratiska yttringar. Och vi säger – för det finns inget val här för oss – vi säger att det är nog. Det är nog nu.
Här på gatan utanför mötet, skaver dom stolta orden om yttrandefrihet. Anställda hos den kontroversiella sponsorn känner inte alls igen sig… Sarah Fink – International Transport Workers Federation: These workers have no voice.
K: Guilty of what?
S: Discrimination against women.
S: We want shareholders… We want the members who are coming here today to vote against the sponsorship of Qatar Airways. We don’t think it’s the right image for such an important and valuable club.
Martina Valls, medlem FC Barcelona:
K: Kan ni dela värderingar med Qatar, tror du?
M: Nej, det tror jag inte. Nej. Men om det gynnar klubben…
K: Så om du skulle rösta nu då?
M: Jag skulle rösta ja. Ekonomiskt blir det bra, men värderingsmässigt är det fel.
K: Så trots att värderingarna inte är samma?
M: Ja, det är dåligt, men ja.
Joan Solé, medlem FC Barcelona:
Ä: Det är svårt att säga om det är mest bra eller mest dåligt, men jag tror att man måste sätta ekonomin främst. I England har dom ”Fly Emirates”, i Real Madrid också…
K: Visst, hela världen vill ju ha pengar, men Barca var ju historiskt en protest mot diktaturen, mot Franco… och Qatar är väl en diktatur, eller?
Ä: Ja, men det är deras. Inte vår.
Här har vi det igen. Det pinsamma i att laget som slogs mot diktatorn – sponsras av en diktatur. Qatar Airways ägs av den styrande emirens familj.
Men en sak som är konstig här, på ett bra sätt – är att alla pratar om det. Jag har ändå rört mig en del i sportvärlden, och ofta fått höra det där att ”sport och politik, inte hör ihop”. Här verkar ingen tänka så.
För mig, och många medlemmar, handlar våra värderingar om vår historia, vår filosofi kring fotboll, vår katalanska identitet. För Barca representerar Katalonien i världen. Och framförallt – solidaritet, och det ansvar vi har som medlemmar. Därför tycker jag inte om vår sponsor.
K: Qatar?
Qatar. Jag har inget till övers för dem. De står för värderingar som inte funkar med den filosofi som medlemmarna i Barca, katalanerna, har. Nu händer det konstiga – att efter all denna uppladdning – Stoppas! omröstningen om Qatar. Dealen är inte riktigt klar, säger klubbledningen. Har dom kanske tagit intryck av kritiken, trots allt, i sista stund?
Jag ska få träffa FC Barcelonas ordförande. 20 minuter har han gett mig. Det är ju han, som leder klubben, som tagit initiativ till sponsoravtalet med Qatar nu, och det är han som framställer det som helt nödvändigt för att Barcelona ska kunna behålla sin position i världstoppen.
K: ”senor presidente”
Och två pressekreterare ska vara med och lyssna hela tiden.
Josep Maria Bartomeo, ordf FC Barcelona:
K: Vad betyder ”Mes que un club”?
B: ”Mes que un club” är en välkänd fras för alla Barca-fans. Det betyder att Barca är en viktig faktor i Katalonien. Inte bara vad gäller fotboll, utan också för språket, historien… Vi är en klubb med många idrottsgrenar, som medlemmarna äger. Det här föreningsägandet skiljer oss från andra storlag i världen. Dom ägs av företag, shejker, magnater – Barca gör det inte. Vi tillhör folket. Vi representerar Katalonien i världen.
K: Det här är intressant, men för mig är ”Mes que un club” också något som har att göra med värderingar, eller hur?
B: Ja.
K: Vilka värderingar?
B: Jag pratar om värderingar. När jag pratar om Katalonien. Om medlemmarna som ägare. Om barnen. Allt det handlar om värderingar. Vi har många viktiga värden – fostran, respekt, lagarbete… Men den viktigaste av alla är demokratin.
K: Och Qatar är en diktatur?
B: Jag kan inte prata om Qatars politik.
K: Men det är ju fakta.
B: Mitt jobb är att representera Barca i världen och då jobbar vi med många länder som har olika system, och jag pratar inte om deras politik. Vi samarbetar på olika håll i Afrika…
K: Men det står Qatar på era tröjor!
B: Men där står det Qatar Airways som är ett flygbolag…
K: Ägt av familjen…
B: Ja, men det är ett kommersiellt bolag, som jobbar i en konkurrensutsatt värld.
K: Men, alla har svårt att få Qatar att passa in med Barcelona. Det är därför… Kan du hjälpa mig att förstå. Hur passar det in?
B: Men jag ska säga dig en sak, vi är en demokratisk klubb och det här röstades fram av en majoritet av våra medlemmar för fyra år sen. Majoriteten godkände att vi har Qatar på våra tröjor. Det finns inget ”misunderstanding”, det finns inga tvivel. I fotbollen idag måste man ha sponsorer. På 70 och 80-talen hade vi ingen sponsor alls.
K: Jag antar att företag köar för att sponsra er?
B: Det är massor.
K: Varför är det värt att kämpa med att förklara Qatar Airways då?
B: Nej, det är inte svårt förklara. Vi gjorde det på medlemsmötet. Och dom röstade ja. Säkert kan du hitta nån som inte är positiv, men majoriteten är för.
Han har så klart en poäng. Medlemmarna röstade JA till diktaturens pengar – i god demokratisk anda. Snart gör dom det kanske igen. Klubbledningen verkar ju i alla fall helt inställd på att ro avtalet iland.
Jag måste tillbaks till gräsrötterna, en vända till – hur dom får ihop det här?
Ikväll är det match – och här har vi en äkta spansk Pena – en lokal supporterklubb, som ser matcherna ihop på kvarterskrogen.
Jose Antonio Pascoalena, Barca-supporter: Jag vet inte om vi är bättre eller sämre, men vi är annorlunda. Sånt som inte pratas om alls på annat håll, det debatterar vi här. Madrid gör reklam för ”Emirates”, och inget händer.
K: Men här finns debatten?
J: Här finns debatten.
Och det visar sig snart att alla jag pratar med här, tycker det känns fel med Qatar på tröjan. Ändå åker den på, så fort det är match. Och efter avspark, pratar vi inte mer om det… Och sen – sen glömmer vi allt. För det blir mål!
Jag lär mina barn att inte fuska, men när jag först hörde om skandalen kring Juventus, sa jag inget om det till dom. Jag lär dom att tänka solidariskt, hållbart och kravmärkt – men just fotbollströjor köper vi helt ogenomtänkt.
Om fotbollen var en banan, hade jag aldrig köpt den. Jag lever inte som jag lär. Men jag är inte ensam.
Är det här Lennart Johansson sitter?
Lennart Johansson satt i 17 år som ordförande för Uefa, den högsta maktposten i den europeiska fotbollen. Men trots att han såg mygel redan då, gick han inte till botten med det.
L: Jag tycker man ska säga som det är, att det är en skandalös situation vi upplever. Som alltför sent har kommit under luppen. Det har varit många rykten, men ingen har tagit initiativ. Det är först nu detta händer.
K: ja, hur kan det komma sig? Det kan man ju skicka vidare till dig faktiskt, du satt ju i toppen för en av de viktigaste organisationerna i massor med år…
L: Du vet att eh… jag var inte den typ som hade varit lämplig att gå in och rensa opp i ett sånt här sammanhang. Jag är inte säker på att jag hade varit skickad till det.
K: Är du korrupt?
L: Nej det finns ingenting sånt...
Nej, han är faktiskt inte misstänkt alls. Tvärtom, kallad som vittne, MOT sina gamla kollegor: Sep Blatter, som styrde världsfotbollens Fifa… och Michel Platini, som ledde Europeiska Uefa. Blatter förde över 17 miljoner kronor till Platini – och det är pengar som ingen lyckats förklara än.
Det var den franska mittfältsstjärnan Platini, som tog över efter Lennart på Uefa. Då blev Lennart hedersordförande, och fortsatte följa verksamheten.
Lennart Johansson, fd ordf Uefa: Och allt det gjorde han bra. Så därför...
K: Så han var en bra ordförande för Uefa?
L: – Ja, det var han. Det var han faktiskt.
K: Men det var då han ska ha tagit emot 17 miljoner...
L: – ja, men det visst vi inte.
K: Tänk om det är mer du inte vet? Upprepar.
L: – Ja det är det säkert. Det är säkert nånting, som kommer att uppdagas.
L: Men du var inne på det förut – Jag kanske borde ha agerat mer vasst, mera stringent, för att väcka oppositionen.
K: Men tycker du själv att du borde ha gjort mer?
L: Ja. Det tycker jag. Så här efteråt tycker jag det.
För precis ett år sen slog FBI till mot Fifa och grep sju delegater i en gryningsräd. Under året som gått har skandalen byggts på. Den dan jag började filma för det här programmet – var faktiskt precis den dan falluckan öppnades under en av mina största fotbollsidoler genom tiderna…
Presstalesman Uefa: Vi behandlar inga förfrågningar kring intervjuer med Michel Platini.
K: Ni behandlar dom inte – alls?!
P: Vi behandlar inga förfrågningar, det är rätt. Han är avstängd av Fifa, så vi behandlar dom inte. << engelska>>
Nu tar alla sina händer från de misstänkta mutkolvarna.
Presstalesman Franska fotbollsförbundet: Inte genom det franska fotbollförbundet.
K: Inte genom det franska fotbollförbundet?
FFF: Nej. Lessen.
Platini är avstängd från fotbollen, Blatter är avstängd. Organisationerna letar ny grund att stå på – och i Schweiz har ett nyvaknat rättssystem, som skakats om av amerikanernas tillslag, tvingats rensa hela översta våningen hos riksåklagaren för den största utredningen nånsin av det här slaget.
André Marty, kommunikationschef Riksåklagaren Schweiz: It’s a huge issue. Since one year, our colleagues at the task force are on high speed trying to bring much more light into the sometimes quite dark world of international football.
Det här ska jag fortsätta rota i nästa vecka. För alla oss fotbollsidioter vore det ju underbart om världsfotbollen lyckas med sitt reningsbad, reser sig ur askan, och göra upp med korruption och mörkläggningskultur.
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet: Det känns väldigt bra att vara är. Att vi nu äntligen får välja en ny Fifa-president. Att vi idag redan har fattat beslut om ett ganska omfattande reformpaket.Så det finns förutsättningar för en kulturförändring och ett nytt och modernt och respekterat Fifa. På det sättet känns det bra.
Den nye ledaren heter Gianni Infantino.
Gianni Infantino, ordf Fifa: Kära vänner!
”Kanske är det just beskrivningen som fläckfri och korrekt som passar in bäst. Infantinos CV är snyggt, prydligt. Och det saknas egentligen några lik i garderoben.”
Det här är en man som imponerat på många med sin charm och sitt cv – men jag har grävt djupare än så, och hittat uppgifter från åren när Infantino var Platinis förtrogne och högra hand, på Uefa.
Jag ska också fortsätta brottas med frågan om oljepengarna. Jag fattar ju varför Barcelona rent krasst velat ha Qatars resursstarka stöd… men vad vinner Qatar på att vräka in pengar i den europeiska fotbollen?
Paul M Brannagan, idrottsforskare: So Qatar 61 years left of oil, they estimate. Sao what’s going to happen after that? How can we build som sort of nest egg for future generations?
Och i en tid när fotbollsglädjen är så hotad som den är nu – träffar jag ett gäng som tröttnat på allt – och startat eget:
Graham Byrne, planansvarig FC United of Manchester: People power has been prooved here. That enough like-minded people, with enough desire and passion and commitment, you can achieve whatever if you dont accept no for an answer.