Peab avfärdade avtalet eftersom det var ”orimligt”. Foto: TT

Fotbollsklubben försökte få ut miljoner från bolaget deras ordförande var vd för

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja hur Östersunds FK, med Daniel Kindberg som ordförande, försökte få ut miljoner från ett Peab-bolag som Kindberg samtidigt var vd för. Men istället inleddes en internutredning mot honom, och Kindberg slutade på Peab. Därefter misstänks han ha hittat ett annat sätt att få in miljonerna till fotbollsklubben.

2013 är Östersunds FK i starkt behov av pengar. Fotbollsklubben har börjat sin vandring mot att bli ett elitlag och har tagit sig upp i Superettan.

ÖFK, med Daniel Kindberg som ordförande, sammanställer ett samarbetsavtal med byggbolaget Peab som sträcker sig fram till sista december 2018. Avtalet är undertecknat av ÖFK:s kanslichef och ytterligare en för klubben.

Blåsningen i Östersund

Daniel Kindberg är inte bara klubbordförande för ÖFK utan företräder också Peab via dess dotterbolag Fältjägaren där han då var vd.

Vill ha 16 miljoner kronor i kompensation

För Peabs ledning presenterar Daniel Kindberg en plan där klubben ska få 16 miljoner kronor av byggbolaget. Anledningen är att ÖFK inte är nöjda med den arena, Jämtkraft arena, som man byggde 2006 tillsammans med kommunen och Peab. På grund av att kostnaderna steg tvingades man ta bort planerade lokaler.

Dessa vill ÖFK nu ha kompensation för. Sammanlagt 16 miljoner kronor, som Peab-bolaget Fältjägaren ska betala.

När Uppdrag granskning visar samarbetsavtalet för den dåvarande ordföranden för arenabolaget som ägde arenan, AnnSofie Andersson (s) är hon frågande till ÖFK:s krav.

– Alltså det som hände med Jämtkraft Arena var att vi hade 75 miljoner att bygga för och sedan fick vi 11,5 miljoner till och där var det bara att börja pruta bland annat restaurang och kanslilokal. Men det här är inget jag känner till.

AnnSofie Andersson förstår inte varför ÖFK skulle kompenseras för det:

– Nej, jag förstår inte, jag kan inte kommentera, jag fattar inte.

I avtalsförslaget till Peab framgår också vad byggbolaget genom åren sponsrat ÖFK med – när de skänkt en mobil restaurang för 1,1 miljoner kronor, ett ungdomens hus och byggt kanslilokaler.

ÖFK avböjer att kommentera

Peab bekräftar att avtalet presenterades och att det avfärdades eftersom det var orimligt. Peab bekräftar också att en internutredning inleddes mot Daniel Kindberg, efter att han presenterat avtalet, men att den inte behövde fullföljas eftersom han lämnade sitt jobb på det Peab-ägda bolaget Fältjägaren.

Senare börjare Daniel Kindberg som vd för Östersundshem. Det är vid den tidpunkten som det i åtalet hävdas att brottsplanen läggs upp för hur ÖFK ska få in pengar via markarbeten som det kommunala bostadsbolaget behöver utföra. När Östersundshem och Peab granskat dessa affärer har man funnit luftfakturor för 10,7 miljoner kronor, där en stor del av pengarna gått till ÖFK.

ÖFK har avböjt att kommentera enskilda affärsavtal eller avtalsförslag och säger att det inte är ovanligt att förslag revideras eller avvisas.

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet