När ÖFK för första gången ska få sin ekonomiska redovisning granskad av Svenska fotbollförbundet, som ett krav för att få elitlicens, kommer en byggnad att spela en central roll.
I slutet av 2012 får ÖFK byggnaden som en gåva av det Peabägda bolaget Fältjägaren. Daniel Kindberg, som då är ordförande i ÖFK, är vid gåvotillfället också vd för just Fältjägaren. Gåvan blir inte långvarig hos ÖFK, som skriver i sin årsredovisning att den några månader senare säljs för 3,2 miljoner kronor.
”Försäljningen av byggnaden är av avgörande betydelse för såväl föreningens likviditetsbehov under 2013 som för storleken på redovisat eget kapital”, skriver klubbens revisor.
Såld – eller inte?
Men när Uppdrag granskning går igenom klubbens ekonomiska redovisning visar det sig att byggnaden aldrig såldes, utan står kvar på arenan än idag. Något ÖFK bekräftar:
“Restaurangen har inte avyttrats, som du säkert läst i årsredovisningarna 2013 – 2017, där den är upptagen som en tillgång som kontinuerligt skrivs av. Jag vet inte varför revisorn 2012 väljer att skriva så, då restaurangen finns kvar som en tillgång än idag”, skriver ÖFK:s vd, Martin Johansson till Uppdrag granskning.
Men det är inte bara revisorns ord i årsredovisningen, utan även klubben som skriver att restaurangen sålts. Klubbledningen skriver:
“Föreningen erhöll i september 2012 en mobil restaurangbyggnad i gåva (…) byggnaden har efter räkenskapsårets slut sålts för 3,2 Mkr.”
Skickar en värdering från 2016
Två personer från Östersunds FK, tillsammans med Daniel Kindberg, intygar skriftligen att årsredovisningen är sanningsenlig. Klubben har alltså uppgett felaktig information i sin ekonomiska redovisning som också var underlag för Svenska fotbollförbundets bedömning.
När Uppdrag granskning pratar med revisorn säger hon att hon fått underlag av klubben som visade att den var såld. Och enligt Daniel Kindberg själv var det han som skulle vara köparen.
– Det var ett bolag som jag var delägare i, säger han till Sveriges radio Studio ett.
Men oavsett skenförsäljningen så hävdar ÖFK att byggnaden – en oisolerad monteringsbar barack utan golv, toalett och utan bygglov för att få uppföras – var värd 3,1 miljoner kronor.
När Uppdrag granskning ber om underlag för bedömningen skickar klubben en värdering. Men den visar sig vara från 2016, flera år efter att byggnaden bokfördes. Värderaren skriver själv att “ingen besiktning har skett” och att “värdebedömningen kan inte ligga till grund för finansiering”.
När Uppdrag granskning påtalar att värderingen inte kan ha varit underlag för bokföringen av baracken, säger ÖFK att de ska återkomma med ytterligare en värdering.
Senare skickar klubben ett dokument med nio meningar som är skrivna av en mäklare 2013. Där beskrivs en byggnad med en “drömveranda” och en ”33 meter lång försänkt angöringsbrygga”.
– Jag har varit i restaurangen, på Storsjöyran 2012 när den var i full drift, säger nu mäklaren som skrivit dokumentet till Uppdrag granskning.
Mäklaren: Har inte skrivit under
Storsjöyran är en årlig festival i Östersund med tiotusentals besökare. Där stod baracken, innan ÖFK fick den som gåva – och den användes som en tillfällig restaurang som serverade surströmming.
Det var då mäklaren besökte den, inte när den senare kom att hamna på arenan och bokföras för 3,1 miljoner kronor.
– Mitt uppdrag var väl att upprätta en enkel förhandsvärdering eller värdeutlåtande. Som underlag har det också tydligen funnits en specifikation, broschyr.
Han påpekar också att dokumentet inte är fullständigt.
– Den handling du bifogar har jag dessutom inte skrivit under.
Inget svar från ÖFK
Det här dokumentet har ÖFK skickat in till Svenska fotbollsförbundet, som bevis på byggnadens värdering.
En restaurangbaracks värde avgörs bland annat av var restaurangen står – och hur mycket försäljning av mat och dryck som är möjlig. Strax efter att ÖFK bokför baracken till 3,1 miljoner presenterar klubben ett avtalsförslag till byggbolaget Peab där man gör en helt annan värdering av den mobila byggnadens värde.
I dokumentet, som Uppdrag granskning fått tillgång till, skriver klubben att baracken är värd 1,1 miljoner kronor. Alltså en tredjedel av vad de, några dagar innan, hade bokfört den för. Handlingen är undertecknad av klubbens kanslichef och ytterligare en från klubben.
Uppdrag granskning har kontaktat ÖFK för en kommentar, men klubben har inte svarat.
Peab, ägare till dotterbolaget där Kindberg var vd, säger till Uppdrag granskning att de inte har någon information om gåvan till ÖFK, som skedde från dotterbolaget Fältjägaren där Daniel Kindberg var vd.
– Peab har inga dokument som visar att restaurangen skulle vara skänkt till Östersunds FK, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab.
”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Här kan du se det första avsnittet: