Uppdrag granskning har fått ta del av en chatt mellan några av spelarna som visar på klyftan mellan dem och ÖFK:s ledning. Foto: TT/SVT

ÖFK-spelarnas bonus gick till att bygga ut arenan: ”De försöker blåsa oss”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter framgångarna i Europa regnade det miljoner över ÖFK, pengar som skulle delas med spelarna. Men Uppdrag granskning kan nu berätta hur klubben tog delar av spelarnas bonus för att bekosta utbyggnaden av Jämtkraft arena i Östersund.

– Det är klart att man känner sig lurad, säger en av spelarna.

Hösten 2017 är Östersunds FK klara för gruppspelet i Europa League – en milstolpe i föreningens historia. Men att spela i Europa League är inte bara en stor sportslig framgång, utan innebär också många extra miljoner till klubben.

I samband med framgångarna kräver spelarna att de ska få en del av pengarna.

Blåsningen i Östersund

– Först var jag djupt skeptisk. Och så fick de argumentera. De hittade en svag punkt hos mig, säger Daniel Kindberg, då ordförande för ÖFK, i en intervju med Fotbollskanalen.

“Så delar vi det med spelarna”

Det slutar med att klubben kommer överens med spelarna om att de ska få 25 procent av det som blir över – efter att klubben dragit av för kostnader som de haft i samband med Europa League-spelet.

– Då tar vi nettosumman och så delar vi det med spelarna, säger Kindberg.

Klubben drar av kostnader för bland annat flygresor till bortamatcher, hotellnätter och extra personal som krävs enligt krav från Uefa. Kostnader som är direkt kopplade till matcherna i Europa League.

Men i ÖFK:s uträkning, som Uppdrag granskning fått tillgång till, finns det en kostnad som sticker ut – klubben drar åtta miljoner kronor för att ha investerat i läktare.

Inför spelen i Europa League byggs läktaren på Jämtkraft arena ut. Foto: TT

ÖFK var tvunget att anpassa hemmaarenan Jämtkraft arena för spel i Europa League 2017, men pengar togs från underlaget till spelarnas bonus. Spelarna fick helt enkelt vara med och bekosta en ny läktare.

– Om den plockas ner efter Europa League-äventyret så är väl den en engångskostnad. Men står den kvar i tio år så borde de väl i sådana fall dra en tiondel av kostnaderna, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen.

– Om det är gjort som vi tror, då känns det inget bra. Då har man lurat spelarna på pengar.

Har du stött på det här, på det här sättet?

– Jag har inte sett något liknande, det har jag inte gjort.

“Rätt ska ju ändå vara rätt”

ÖFK hävdar att allt gått rätt till och menar att det inte finns något avtal med spelarna om någon bonus för europaspelet, bara en överenskommelse som lagets spelarråd godkänt. I mejl till Uppdrag granskning skriver ÖFK:s pressansvarig Niclas Lidström:

“Fel av UG, totalt kostnad för utbyggnation av Jämtkraft Arena 2016 & 2017 var 13,8 miljoner kronor. Att ÖFK enbart valde att lyfta 8 miljoner kronor i bonusuträkningen var snarare till gagn för spelarna istället för vice versa.”

Utbyggnaden av arenan 2017 gjordes tillsammans med Östersunds kommun. När Uppdrag granskning begär ut vad kostnaden varit för ÖFK visar det sig att de inte ska betala åtta miljoner kronor för läktaren. Den kostar 4,9 miljoner kronor och betalas av på 25 år.

Chatt mellan spelarna visar något annat

Lagkaptenen Tom Pettersson skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att spelarna var mer än nöjda med överenskommelsen.

“Vi visste att arenan behövdes förbättras för spel i Europa League och fick se vad det skulle kosta. Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda med att få en extremt generös belöning som vi alltså egentligen inte hade någon rätt till.”

Men Uppdrag granskning kan berätta om en tydlig spricka mellan spelare och ledningen.

I en chatt där bonusarna diskuterades är det tydligt att flera är långt ifrån nöjda med vad klubben dragit av från deras bonus – det handlar inte bara om kostnaden för läktare, utan även för ett flyg till fotbollsgalan och andra resor.

I chatten skriver spelarna bland annat:

“Han skulle ju inte ta betalt för läktaren??????”

“Va har vi med galan att göra”

“Dom försöker blåsa oss dom tror vi inte ska bry oss för vi har semester”

“We just got fucked by kindberg”  

“fotbollsgalan e ett skämt att vi ska stå för och 8 millar för läktaren också”

Utdrag ur chatten mellan spelarna. Foto: SVT

Spelaren: Rätt ska vara rätt

En spelare som var med under framgångarna i Europa League går med på att intervjuas av Uppdrag granskning, förutsatt att han får vara anonym.

– Det är klart att man känner sig lurad när man tagit spelarbonusen och betalat en kostnad som klubben egentligen ska stå för. Den har inget med spelarbonusen att göra och de flesta skulle nog samtycka om detta, säger han.

Varför tror du att laget inte går ihop och driver frågan om det finns ett missnöje?

– På ett sätt känner man tacksamhet mot vad ÖFK har gjort. De har fått fart på många av våra karriärer. Med tanke på vad klubben har gjort så har man väl valt att svälja det. Det blir bara känsligt, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det aldrig är kul. Det har varit en bra klubb och personerna har varit bra mot oss, även Daniel Kindberg. Men rätt ska vara rätt.

Pågående tvist

Abgar Barsom företräder flera spelare som spelade i ÖFK under framgångsåret i Europa, men som nu gått vidare till större klubbar i Sverige eller utomlands.

Flera av dem har redan en pågående tvist med klubben då de anser att de inte fått den bonus de har rätt till. Uppdrag granskning visar Abgar Barsom hur ÖFK dragit åtta miljoner för bygget av läktare.

– Klubben har sina kostnader och de får intäkter genom europaspelet. Men det kan aldrig förekomma att man drar inventarier eller investeringar i klubben på spelarnas bonus. Det skulle vara jättekonstigt i mina ögon.

Man säger ju att man var tvungen att bygga ut den här läktaren för att ens få spela i Europa League. Kan inte det vara en skälig anledning att dra av den här kostnaden?

– Jo på klubbens intäkter som de får, men inte på spelarnas.

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar om Östersund, ÖFK och Daniel Kindberg, finns att se på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet