Östersunds kommun sponsrade ÖFK med över en miljon kronor under 2018. Men efter anklagelserna och åtalet mot klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg har man stoppat sponsringen. Foto: TT

Så har skattemiljoner gått till att sponsra Östersunds FK

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Östersunds kommun, det kommunala bostadsbolaget och det offentligt ägda el-bolaget Jämtkraft har under åren gett fotbollsklubben Östersunds FK mer än 10 miljoner kronor i ren sponsring. Utöver det handlar det dessutom om flera miljoner i bidrag och lån när fotbollsarenan i Östersund byggdes och senare byggdes om.

Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet och är utpekad som spindeln i nätet för en raffinerad brottsplan, med syfte att gynna klubben. Uppdrag granskning har också kunnat avslöja nya uppgifter om klubbens ekonomi, bland annat hur en skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack hjälpt ÖFK in i den svenska fotbollens finrum.

Men klubben har också finansierats av miljontals kronor i skattemedel. Fotbollslagets framgångar, som satt Jämtland på världskartan, har fått många att vilja vara med och sponsra.

Blåsningen i Östersund

AnnSofie Andersson, dåvarande socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund och under tio år kommunstyrelsens ordförande, menar att framgångarna har varit viktiga för kommunen.

– Vi har fått en sådan fantastisk positiv marknadsföring av Östersund ut i hela Europa, säger hon.

Kommunen sponsrade med över 1 miljon kronor

Det offentligt ägda kraftbolaget, Jämtkraft, betalade en miljon kronor för att få sitt namn på arenan i Östersund. Därefter har bolaget årligen sponsrat ÖFK. Under förra året bidrog man med 900 000 kronor, och förhandling pågår just nu om hur stor sponsringen ska bli för år 2019.

Östersunds kommun sponsrade klubben med 1 125 000 kronor under förra året. Men efter anklagelserna och åtal mot den tidigare ordförande i ÖFK, Daniel Kindberg, har kommunen nu valt att stoppa all sponsring.  

Detsamma gäller det kommunala bostadsbolaget Östersundshem som förra året sponsrade ÖFK med en halv miljon kronor. 

Arena renoverades

När Jämtkraft arena byggdes gav Länsstyrelsen ett bidrag på 11,5 miljoner kronor. Östersunds kommun gav ÖFK ett ränte- och amorteringsfritt lån på 25 miljoner kronor, samt gick i borgen för ett lån på ytterligare 25 miljoner kronor. 

Till detta skänkte Peabs dotterbolag Fältjägaren, där Daniel Kindberg var vd, 25 miljoner kronor.

Totalt kostade arenan nästan 90 miljoner kronor. 

När ÖFK avancerade till superettan 2013 renoverades arenan och när det, tre år senare, var dags för spel i allsvenskan byggdes arenan om för 11 miljoner kronor.

Då hade arenan övertagits av det kommunala Arenabolaget, där både Daniel Kindberg och kommunalrådet AnnSofie Andersson satt i styrelsen.

“Går nog inte att mäta den här stoltheten”

2017 behövde arenan byggas om eftersom ÖFK skulle spela Europa League. 

– Det var många som skrattade åt Daniel när han sa att vi ska inte bara vinna Svenska cupen utan vi ska ut i Europa. Men faktum är att ÖFK, som en av tre allsvenska klubbar som har spelat i Europe League, är den klubb som gått längst när man spöade Arsenal på sin hemmaarena. Så det går nog inte att mäta den här stoltheten, säger AnnSofie Andersson.

Kommunens beslut att finansiera bygget vållade stor debatt. Totalt kostade renoveringen 22 miljoner kronor, av det betalade ÖFK nästan 5 miljoner. Resten stod alltså kommunen för. ÖFK har därefter betalat hyra.

”Blåsningen i Östersund”, en serie i fyra delar, finns att se på SVT Play. Granskningen sänds även onsdag 20 mars klockan 20.00 i SVT1.

Här kan du se det första avsnittet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blåsningen i Östersund

Mer i ämnet