– Jag tycker det är väldigt, väldigt många minuspoäng för ett samhälle som inte hämtar sina medborgare och att frivilligorganisationer ska utsätta sig själva för fara, säger Azam Qarai som jobbar för organisationen Kvinnors Nätverk.
”Ett snedsteg till och jag blir mördad”
En av dem som tvingats gifta sig mot sin vilja är en tjej vi kallar Ela. Hon skickade ett brev till flera organisationer, då hon hölls utomlands mot sin vilja. Brevet var ett desperat rop på hjälp:
”Jag har vänt mig till flera ställen som ska hjälpa personer i min situation men jag känner att de kommer liksom inte framåt, har varit här i ett halvår nu och fortfarande har jag inget att gå på för att ta mig härifrån. Jag behöver hjälp nu. Tar jag ett snedsteg till blir jag mördad. Snälla hjälp mig nu, orkar inte vänta mer, kommer ta livet av mig till slut. ”
Två frivilliga åkte och hämtade Ela, och hon lever idag under skyddad identitet någonstans i Sverige. Andra gånger har det inte gått lika bra. Azam Qarai berättar om ett fall där de åkte för att hämta en flicka, men fick vända hem utan henne.
– Här i Sverige säger vi; vi hjälper er, inget barn ska vara utsatt för hedersrelaterad problematik. Men så sviker vi dem och om man ser dem igen, vad ska man säga till dem?
Svårt att få hjälp
Azam Qarai menar att det är lite av ett lotteri, om den som hålls utomlands mot sin vilja får hjälp att komma hem eller inte.
– I många fall när vi ringer till socialtjänsten så säger de att de inte kan göra något. Det kan vara ännu mer kaos hos polismyndigheten. Så ringer vi till UD och de hänvisar till socialtjänsten och polisen. Det är väldigt problematiskt. Det värsta jag varit med om är när myndigheterna säger: vem ska betala för att vi hämtar hem barnet?
Uppdrag gransknings 20-minuters reportage Bortgift finns att se på SVT Play.
Är du utsatt? På hedersfortryck.se kan du få hjälp och stöd.