Filmad med dold kamera erbjuder mäklaren och framgångsinfluencern Adam Farhoumand Uppdrag granskning hjälp att lura till sig ett miljonlån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmad med dold kamera erbjuder mäklaren och framgångsinfluencern Adam Farhoumand Uppdrag granskning hjälp att lura till sig ett miljonlån. Foto: SVT

Här erbjuder stjärnmäklaren Adam Farhoumand fusk med bolån

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Adam Farhoumand var en av Sveriges mest kända mäklare, med flera kändisar på kundlistan, innan han 2024 dömdes för bland annat bedrägeri. Uppdrag granskning kan nu, med ett unikt videomaterial, visa hur Farhoumand redan 2020 erbjöd hjälp med olagliga bolån.

– Vi byter bank, säger Adam Farhoumand när han förklarar hur upplägget går till.

Adam Farhoumand gick på några år från nyexaminerad till en av landets mest framgångsrika mäklare. Han låg högt i försäljningsstatistiken och sålde lägenheter åt kändisar och artister.

Under 2023 genomförde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag mot Farhoumands mäklarfirma efter att Skatteverket granskat ett villaköp. De hittade bevis för penningtvätt, bokföringsbrott och bedrägeri.

Året därpå dömdes Farhoumand och hans kumpan till flera års fängelse. Båda fick dessutom näringsförbud.

Se hela granskningen: ”Bolånefusket i SVT Play”

Innan framgångarna som mäklare, får Uppdrag granskning tips om Farhoumands inblandning i ett olagligt upplägg för att få bolån, ett fusk som konkurrerar ut andra köpare och trissar upp priserna på bostadsmarknaden.

Filmar med dold kamera

Utrustade med dold kamera går Uppdrag granskning 2020 på en lägenhetsvisning som hålls av Farhoumand för att ta reda på om tipset stämmer.

På visningen erbjuder Farhoumand möjligheten att fuska till sig ett bolån. Senare beskriver han, ihop med sin kumpan, ett upplägg som inkluderar en anställd på SEB.

”Stäng dörren”. Hör när Uppdrag granskning reporter får instruktioner för att få ett högre bolån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stäng dörren”. Hör när Uppdrag granskning reporter får instruktioner för att få ett högre bolån. Foto: SVT

För att ta fusket i mål vill kumpanen att Uppdrag gransknings reporter ska lämna in en kreditupplysning. Eftersom det skulle röja personens identitet så pausas granskningen. Under de kommande tre åren växer Adam Farhoumands framgångar fram till Ekobrottsmyndighetens tillslag 2023.

Vill inte intervjuas

SEB vill inte ställa upp på intervju men skriver:

”Om en anställd på SEB medvetet bistår en bedragare eller beviljar lån på uppgifter som den vet är förfalskade så bryter den anställde mot såväl lagen som interna föreskrifter, något som SEB ser mycket allvarligt på och alltid polisanmäler.”

Inte heller Adam Farhoumand eller hans kumpan vill ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.