Här förnekar direktören missförhållanden – sex dagar efter larm om övervåld

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tidigare personal vid Statens institutionsstyrelse, Sis, riktar hård kritik mot Malin Östling, verksamhetsdirektör vid ungdomshemmet Björkbacken. I ett inspelat samtal förnekar hon att missförhållanden ska kunna ske på Björkbacken – trots att hon bara sex dagar tidigare fått uppgifter mejlade till sig om nya missförhållanden på hemmet.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter Väst har kunnat berätta om hur flickor, föräldrar och personal under flera år larmat om missförhållanden på Björkbacken, ett statligt ungdomshem för utsatta flickor i Göteborg. Malin Östling har haft posten som verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård söder, där Björkbacken ingår, sedan 2019.

Hon säger att hon till stor del känner igen bilden av Björkbacken som en probleminstitution, men håller inte med om att hon skulle ha underlåtit att agera på de många missförhållanden som lyfts.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

– Jag har agerat tillräckligt utifrån det jag har bedömt att jag kunnat göra i de situationerna som har varit. Jag kan inte ha den detaljkontrollen över institutionerna i ett helt område, det finns 12 institutioner i mitt område, säger Malin Östling.

”Kan inte hända på Björkbacken just nu”

Ett exempel på kritiken har sitt ursprung i en händelse under sommaren 2020. I början av juli görs en omfattande anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, mot Björkbacken. Dagen efter kräver en socialsekreterare att en flicka ska flyttas från Björkbacken, eftersom flickan berättat om sexuella ofredanden och övervåld från personalen. 

Kravet, som dokumenterats av Sis, skickas samma dag till Malin Östling. Hon är då på semester och uppger att hon inte läser klagomålet från socialsekreteraren, som skickas till henne från två olika personer, när hon är tillbaka från semestern fyra dagar senare. 

Sex dagar efter klagomålet kommit in till Sis ringer Malin Östling upp IVO-anmälaren. Samtalet handlar om att det ska ha förekommit våld och kränkningar mot flickor på hemmet under 2019. På inspelningen av samtalet hörs Malin Östling säga: 

”Det kan inte hända på Björkbacken just nu. Det är omöjligt.”

Kan man säga att det är omöjligt när du bara sex dagar tidigare har fått en tjänsteanteckning där det står att en flicka ska ha blivit sexuellt ofredad och utsatt för övervåld? 

– Det kan man förstås inte göra. Men jag tycker inte heller att jag har sagt så, säger Malin Östling.

Flickornas synpunkter inte med i handlingsplanen

Sedan Malin Östling tillträtt som VD har det gjorts flera insatser på Björkbacken. Man har bland annat upprättat handlingsplaner och gjort utbildningsinsatser bland personalen.

Men i handlingsplanerna från 2019 och 2020 framgår det att man inte pratat med flickorna. Malin Östling menar att man tagit in flickornas synpunkter då man har regelbundna husmöten och ungdomsråd där de får komma med kritik och önskemål. Dessutom måste det finnas en balans där personalen inte kan vara utlämnade åt vad flickorna tycker, menar hon.

– Det är inte alltid det som är det bästa för barnet att dom får göra som dom vill. Eller att dom kan säga vad dom vill. Det här handlar om tvångsvård. Vi kan inte tänka att alla är nöjda hela tiden.

”Finns brister i klagomålshanteringen”

En intern utredning på Sis slår fast att ingen enskild chef kan stå till svars för missförhållandena på Björkbacken. Istället konstaterar man att ansvaret brustit på samtliga chefsnivåer under flera år.

Tidigare anställda inom Sis berättar för SVT att ledningen för ungdomshemmet i flera fall inte agerat på larm om missförhållanden, och att de fått påminna verksamhetsdirektören att agera på allvarliga uppgifter.

Malin Östling säger att hon alltid har agerat på de klagomål som kommit till hennes kännedom. 

– Det finns brister i klagomålshanteringen och det har uppdagats, säger Malin Östling.

I december 2020 polisanmäldes Malin Östling och SIS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark av den ideella organisationen Barnrättsbyrån för tjänstefel. Organisationen hävdar att de båda på grund av sitt agerande försatt barn och unga i fara.

– Jag blir hellre granskad av polismyndigheten än av er. Jag tycker det är bra att de tittar på; har vi gjort tillräckligt? Har vi kunnat göra nånting annat? Jag har agerat på det jag har vetat och känt till, säger Malin Östling.

Hela granskningen av ungdomshemmet Björkbacken finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet