I februari kunde Uppdrag granskning visa hur bedragare i Marbella gick till väga när de tömde äldres konton. Efter granskningen kallade regeringen till sig storbankerna och krävde bättre säkerhetslösningar.
Se reportaget: ”Hackaren”
Nu har Uppdrag granskning följt en hackare som under ett halvår kartlagt en annan svensk bedragarliga, genom att hacka deras datorer och avlyssna och spela in deras samtal. Hackaren har polisanmälts för olaga dataintrång, men menar att syftet är att motverka organiserad brottslighet.
– Om jag kan använda min kunskap för att hjälpa till att stoppa det, så vill jag göra det, säger hackaren som är anonym för att skydda sig mot ligan som har kopplingar till olika kriminella gäng.
Kvinna gripen – agerade kundtjänst
Det omfattande materialet med inspelningar och chattar har delats med Uppdrag granskning – och även med polisen. 1200 personer, främst äldre, är målsägande, enligt åklagare och nyligen slog polisen till mot flera misstänkta. En av frontfigurerna, en 19-årig man hemmahörande i Eskilstuna, greps i Portugal. I trakterna kring Eskilstuna greps två unga män och i Göteborg en 29-årig kvinna som i bedrägerisamtalen hörs agera kundtjänst.
Material från hackarens olaga intrång
Kammaråklagare Anton Larsson Forsberg leder förundersökningen.
Ni använder material som kommer från ett olaga dataintrång – hur ser du på det?
– Vi har fri bevisprövning i Sverige så som huvudregel får vi använda material oavsett hur det inkommit och som en del av förundersökningen har vi ju försökt att verifiera det som kommer in, säger kammaråklagare Anton Larsson Forsberg.
Ligan ska under ett halvår ha kommit över minst 25 miljoner kronor, enligt åklagaren. Tre av de misstänkta häktades i fredags vid Eskilstuna tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri. 19-åringen som greps i Portugal är häktad i sin utevaro och ska överlämnas till Sverige.
Bedrägerier i Sverige
Varje år anmäls cirka 200 000 bedrägerier av olika slag i Sverige.
Bedrägerier är i dag den största inkomstkällan för den organiserad brottsligheten – 5,8 miljarder kronor under 2022. Viket är mer än vad som kommer in från drogförsäljning.
När det gäller telefonbedrägerier finns det idag enligt polisen cirka tio kluster som sysslar med detta riktade mot Sverige. Endast två procent av de anmälda telefonbedrägerierna klaras upp.
Källa: Polisen