Här ”köps” SVT:s medarbetare för 20 000 – via Sveriges största shiamoské

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Imamen får betalt för att via telefon viga en man som vill köpa en kvinna. De ska ingå ett så kallat ”njutningsäktenskap” i syfte att göra sexet halal. Vad imamen inte vet är att han i själva verket pratar med två SVT-medarbetare som jobbar under falsk identitet. 

Uppdrag granskning har avslöjat hur shiamuslimska ledare i Sverige förrättar ”njutningsäktenskap”, tidsbestämda giftermål mot betalning där syftet är sex.

Se reportaget: ”Sexköp i Allahs namn” – SVT Play

Genom fejkade identiteter och dold kamera har två av SVT:s arabisktalande medarbetare, en man och en kvinna, kontaktat shiamuslimska ledare runtom i landet. Kvinnan har utgett sig för att vara i ekonomisk nöd och sagt att hon inte ser någon annan utväg för att lösa sin situation. 

Tar emot 1 500 kronor

När de vänder sig till Imam Ali Islamiska Center i Järfälla, Sveriges största shiamoské, säger sig mannen vara beredd att betala 20 000 kronor för två månaders ”njutningsäktenskap”. Då går en företrädare för församlingen med på att förrätta vigseln – i utbyte mot 1 500 kronor.

Uppdrag granskning har i efterhand kontaktat församlingsföreträdarna på Imam Ali Islamiska Center och informerat om undersökningen. Ingen av dem som erbjudit sin hjälp att förrätta så kallade njutningsäktenskap har återkommit.

Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden i Sverige, säger till Uppdrag granskning att alla föreningar som misskött sig och betett sig felaktigt får sitt medlemskap i Islamiska Shiasamfunden i Sverige fryst omgående. Även deras ekonomiska bidrag stoppas. En intern utredning har inletts och alla religiösa ledare som misskött sig förbjuds att föreläsa eller medverka i Islamiska Shiasamfundens medlemsföreningar tills utredningen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.