• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kristina Hedberg har gjort en personlig granskning av den europeiska toppfotbollen. Foto: SVT

”Har utgått från mina konflikter med fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Hur fick du idén till reportaget?

Det var inte min idé faktiskt. Andra på SVT tyckte att det vore roligt om jag granskade fotbollen, eftersom jag älskar fotboll, är gift med en fotbollsreporter, och har tre fotbollsspelande barn. Jag var motsträvig till en början. Fotboll har varit en frizon för mig. Allt annat ska man ju hålla på och granska, nåt kan väl bara få va? Men det var bra att de övertygade mig om motsatsen.

UG – Fotbollsidioten

Hur arbetade du – vilka arbetsmetoder använde du?

Navelskådning – haha! Det här har ju varit en personlig granskning, där jag utgått från mig själv och mina konflikter med fotbollen. Det är udda för mig, som är van att sträva efter opartiskhet, att säga att ”jag hejar på Juventus”. Här har det varit en metod. Det jag står för, ska sättas på spel.

Självklart har jag därefter tillämpat alla traditionella metoder jag kan under själva granskningen. Läst originalhandlingar från fotbollsorganisationernas beslutsprocesser, lyssnat igenom rättegångsmaterial och – framförallt – talat med förstahandskällor. Några framför kameran, andra anonymt, som helt avgörande bakgrundsmaterial. Och jag har inte varit ensam, som tur är. Mer om teamet kommer snart.

Vilka typer av källor använde du?

Muntliga, skriftliga, ljudliga, bildliga och mentalt navelludd.

Stötte du på några problem? I så fall vilka?

Massor. Det motstånd jag själv kände mot att granska fotbollen, återkom hos nästan alla jag sökte upp under arbetet. Man vill inte rota i sin passion, helt enkelt. Ett annat STORT problem har varit Fifa och Uefa. Två organisationer där jag är medlem kan man säga, eftersom min fotbollsförening utgör basen för deras makt. Men trots alla stolta ord om öppenhet och transparens som har sagts det här året, har jag nästan bara mött slutenhet. Några modiga personer har vågat tala med mig, men de flesta har hänvisat till sekretessavtal och stämningshot. Här finns massor kvar att gräva i. Kom igen, kollegor!

Vilka deltog i arbetet?

Äntligen kom den frågan! Vad vore jag utan:

Mats Lerneby, som kom med den ursprungliga idén och sen gjorde research på hela Italien-resan och fixade ett ja från Luciano Moggi!

Maria Blanco, som researchade FC Barcelona och skaffade oss access till självaste Bartomeu!

Ola Sandstig, som rotade fram unika källor – både skriftliga och muntliga – inom Fifa och Uefa!

Rickard Olsson, som tolkade italienska – vilket jag bara låtsaspratar, som ni märker i programmen…

Tomas Lundmark, som klippt och mixat och gjort sändningsbar tv av våra historier. När systemen och jag kraschat har han stått pall.

Martin Jönsson, min producent, som varit: terapeut och fyrbåk. Snäll och sträng i perfekt mix. Man kan inte göra ett personligt program utan ett varsamt helikopterperspektiv från en sån som Martin.

Jan Eliasson, som har en stor plats i mitt hjärta, men som också – i det här fallet – är en gudabenådad fotograf och reskamrat. Och fotbollsidiot!

Hur lång tid tog arbetet?

Lång tid. Vi började verka på idén för ett och ett halvt år sen. Började filma i höstas, blandat med andra uppdrag. Full fart har jag haft sen årsskiftet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Fotbollsidioten

Mer i ämnet