Det är mot rekommendationerna att släppa polishund utan visuell kontakt, förklarar chefen för Nationella polishundtjänsten, Jerker Lawesson. Foto: SVT

Hundförare agerade mot rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen som släppte hunden på sonen i den polska familjen har uppgett att han inte såg honom springa utan bara hörde ljud. Men det går emot de rekommendationer som hundförare lär sig under utbildningen.

– Det som går ut i vårt utbildningsmaterial är att skicka inte om du inte har visuell kontakt, säger Jerker Lawesson, chef för Nationella polishundtjänsten.

I Karlsborg utbildar polisen landets hundförare. Jerker Lawesson är inte insatt i fallet med den polska familjen som blev skadad vid polisingripandet på rastplatsen i Skillingaryd, utan förklarar generellt hur hundförare ska agera i skarpa situationer. Han säger att det alltid är den enskilda polisens bedömning när den väljer att släppa hunden.

Uppdrag granskning ställer frågan vad en hundförare ska tänka på om den fattar beslutet att släppa sin hund för ett fasttagande.

Hundattacken

– Att man har tillräckligt på fötterna. Att man har värderat om den här arbetsuppgiften kan lösas på något annat sätt med mindre våld, säger Lawesson.

Vad skulle alternativet kunna vara?

– Det kan vara att du springer ikapp honom själv, att du får hjälp av kollegor eller att du fortsätter med din spårning, exempelvis.

”Du kan inte skicka hunden på oskyldiga”

Jerker Lawesson menar att en hundförare måste vara ”helt övertygad” om att det är en misstänkt gärningsman om den väljer att släppa hunden och säker på att ett brott begåtts.

– Du kan inte skicka hunden på oskyldiga. Du kan inte gå ut och slå folk på käften hur som helst och det är samma situation här, säger han. 

Fast det kan vara svårt i vissa lägen att veta om det är gärningsmannen eller inte?

– Ja, kanske.

Hundföraren som släppte hunden vill inte prata med Uppdrag granskning om händelsen på rastplatsen.

Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo, vill inte ta ställning till om det var fel att släppa hunden, utan litar på att hundförarens bedömning var rimlig.

Uppdrag gransknings reportage sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 15 november 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundattacken

Mer i ämnet