UG – Moderator: Välkomna till chatten! Så fort programmet är slut så kommer Joakim och fotografen Åke Wehrling att börja svara på era frågor. Det går bra att ställa frågor redan nu.
Erik från Kil: Till Joakim: I inledningen av programmet nämner du att du själv är uppvuxen på landsbygden. Var då?
Joakim Lamotte: Jag är uppvuxen strax utanför Hjärtum, strax utanför Lilla Edet.
Malin : De här ungdomarna från Grums säger att de inte känner sig behövda eller får hjälp. Jag skulle vilja veta vad de själva har gjort mer än att söka arbeten. Har de tex sökt utbildning etc eller menar de att det är samhällets ansvar?
Åke Wehrling: Flera har sökt utbildningar, men det är ont om jobb om man inte vill flytta.
2bad2die: Det låter som om UG reportern blir förvånad när hans intervjuoffer tycker det är bättre med fred i världen än att kommunen växer pga flyktingar från krigen, är det så man ska tolka hans upprepade frågor om detta?
Joakim Lamotte: Han pratade om hur viktigt det är att Värmland växer och då ville jag helt enkelt veta om det finns ngn plan för hur man skall göra det om det skulle komma färre invandrare till Värmland, för då minskar ju regionen igen.
Jenny: Skitbra program. Grums är vidrigt! Ni glömde dock alla missbrukare och skitet i Segmon.. Dessutom så finns det en Polisstation i Karlstad 25km bort.
Joakim Lamotte: Tack så mkt. Vi får åka till Segmon nästa gång.
Katarina: Viktigt ämne men saknar motvikt i reportaget, att det är möjligt att skapa sig en framtid....vinklingen är bara hopplöshet och elände och att nån annan ska fixa livet.... Det finns många små samhällen som har en oerhörd drivkraft. Jag tror på hela Sverige och vet att kraften är att människorna ser möjligheter och engagerar sig i sin bygd. Känsla av egenmakt är magisk.
Åke Wehrling: Håller med, men på Uppdrag Granskning är vår uppgift att granska missförhållanden.
felix: En verklig och deprimerade bild av, inte bara Grums utan hela Sverige, utanför storstadsregionerna. Tack för att ni visar verkligheten i landet och inte bara fullt med floskler ifrån våra folkvalda. Ännu ett bevis att politiker absolut inte har någon lösning på problemen som Sverige har. Slutklämmen med politikern som babblade att bredband är en stor lösning..... Kvalificerat BS
Åke Wehrling: Lösningen måste nog komma från landsbygden.
J-E Modig: Tack för mycket bra timme. Varför valde du just Grums – andra alternativ i planeringen?
Joakim Lamotte: För att det är en kommun med lång tradition av avfolkning, och har fått lida av konsekvenserna av det. Dessutom hittade jag Jenniphers blogginlägg. Tack för att du tittade.
Thomas: Vad upplevde du som positivt i Grums, utöver ishockeyn och fritidsbanken?
Joakim Lamotte: Det är fin natur. Väldigt trevliga människor som jag träffade. Och goda pizzor.
Thomas: Är det verkligen viktigt att hela Sverige skall leva?
Åke Wehrling: Jag tror faktiskt det, men man kan såklart inte förvänta sig samma service i mindre orter. men alla vill ju inte bo i stan, och vi behöver ju ett eget jordbruk flör att få mat.
Andrea: Hej. Jag är en 25 årig tjej som bor i Grums. Jag har svar på din fråga om att få folk att flytta hit, visa ally det positiva och bra med kommunen ist för de få negativa sakerna. Du får gärna komma hit igen så ska jag visa dig MASSA positiva saker med att bo Grums :)
Joakim Lamotte: Jag kommer gärna till Grums igen. Tack.
Jonas Bygdeson: Vet du om skolan har någon samverkan med arbetslivet för att få unga att förstå möjligheter på arbetsmarknaden?
Joakim Lamotte: Jag vet inte hur skolan i Grums samverkar med näringslivet, om det är det du undrar.
MaskinJunior: Hej Jag tycker att ni missade de viktigaste intervjupersonerna. När jag gick på KTH var en klar majoritet av de som bodde i studentkorridor ”från landet”. Men väldigt få av dem återvänder hem. Det är sedan de som klagar över att de inte får bostad i storstaden, samtidigt som de har den kompetens som de gamla bruken behöver för att vara konkurranskraftiga. Kort sagt, att lösa bostadsbristen i storstaden förgör landsbyggden.
Åke Wehrling: Intressant! Men jag kommer själv från landet och vill inte flytta tillbaka. Tror dock inte bara det är lanstisar som har svårt att få lägenhet i innerstan.
Jesper Mansikkala: Hej! Johan var en väldigt nära vän till mig (som en bror). Tycker det är bra att du tog tag i Grums som det kanske kan bli lite ordning. Tummen upp för dig/er!!
Åke Wehrling: Tack. Hoppas vi kan göra att folk får upp ögonen för de här problemen.
Sture: Varför används det alltid en så förvirrad terminologi när Sveriges demografi ska beskrivas i medierna? Ni pratar om ”storstad” mot ”landsbygd” (dessutom säger ni ”glesbygd” som om det vore samma sak). Sedan väljer ni Grums som exempel på det senare. Men Grums är inte landsbygd. Landsbygd är byar, bondgårdar och åkrar. Uppenbarligen är ju Grums en typisk bruksort, uppvuxen kring en enda dominerande arbetsgivare, och det är ju såklart därifrån den sociala sårbarheten kommer. Vi har i Sverige tre (så kallade) storstäder. Vi har växande och välmående medelstora städer med diversifierat näringsliv som Karlstad, Växjö och Linköping. Vi har den riktiga landsbygden. Vi har företagarbygder som Gnosjö. Men i medierna existerar bara ”storstad” och ”bruket”. Vi behöver en mer nyanserad beskrivning av Sverige och vettiga definitioner för att ens kunna börja diskutera. Och där når ni tyvärr inte fram idag.
Joakim Lamotte: Samtidigt, oavsett vad man kallar det så dras man med samma problem, att den yngre generationen flyttar därifrån, vilket får en rad negativa konsekvenser för de här ställena.
Lina: Så viktigt reportage!! Gör fler o lyft denna problematik. Min familj drömmer om att flytta tillbaka till landet men blir offer för urbaniseringen. Vi tvingas bo i en stad pga jobb. Så här är det för de flesta i vår omgivning. Enundrrsökning från svensk fastighetsförmedling visar att var tredje som bor i stan egentligen vill bo på landet men kan inte! Så får det inte vara!!
Åke Wehrling: Intressant, var hittade du den undersökningen?
noppe1: vad menar man med rätt sida i grumse,,finns det liksom en fattig/slumområde,,och tt rikt,finare område??
Joakim Lamotte: I just det här fallet menade man nog att i hockeyn så höll man sig borta från droger och sådant, att man då var på rätt sida och inte såg så mkt av problemen.
Chilärne: I brasilien byggde man en hel stad och industri mitt i ingenstanns, varför tror du inta samma satsningar görs i sverige?
Åke Wehrling: Det skulle nog vara svårt att få folk att flytta dit!
tradfrakt: GodKväll, Vilken veckodag och tidpunkt gjordes reportaget i Grums?
Åke Wehrling: Under olika veckodagar i November, December och Januari.
Pernilla: toppen program ! gör gärna ett repotage om grums socialtjänst nästa gång !
UG – Moderator: Hej Pernilla! Tack för de fina orden. Tipsa oss gärna om missförhållanden som vi borde granska. Maila då till granskning@svt.se
Kattis: Ni hade en kort grej om nån ambassadör från Värmskog, på gränsen till Arvika. Hon pratade så neg om skolan i Grums. Har ni siffror som sticker ut även där? På måluppfyllelse, resultat etc?
Joakim Lamotte: Framförallt var hon orolig för droger i Grums. Nej vi har inte tittat närmare på Grums skola.
Terese Bengard HSSL : Finns det inte en risk att denna typ av reportage spär på storstadsmaktordningen och vidmakthåller en förenklad bild av landsbygden som enbart elände och död? Och att det i sin tur bidrar till urbanisering och försämras självkänsla hos innevånare på landsbygden?
Åke Wehrling: Jag tror faktiskt inte det. De här problemen finns oavsett om vi gör reportage eller inte. Att folk flyttar till större städer beror nog på brist på jobb och utbud i mindre städer.
Stolt grumsbo: Jag har inte den bilden av Grums! Alla mina vänner har arbete och då inte på bruket. Vi har också barn och våra barn har massor att göra på fritiden. Tänk om vi som brinner för vår fantastiska kommun Grums fick en timme på bästa sändningstid. Då skulle fler flytta till oss!
Joakim Lamotte: Jag förstår att alla i Grums inte har samma bild. Och vet om att det finns ett rikt föreningsliv i kommunen, och försökte ge lite glimtar av det. Men tyvärr går det inte att blunda för de sociala problemen. Som sagt, Grums är väl delat, som alla andra samhällen.
christina: hej hur berör blev du av Daniels liv? blev du glad av att han har ändå kommit en liten bit med sitt liv vad tycker du om Daniel? jag har träffat honom han är en himla fin person som alltid visar sina fina sidor och gör folk glada och jag är nyfiken på hur uppfatta du honom?
Joakim Lamotte: Jag är väldigt glad att jag fick träffa honom och tycler att han är modig som ställde upp och pratade om ett så känsligt ämne.
Anders: Jag blev chockad av att höra hur illa ställt det var med den sociala situationen är i Grums. Hur kommer det sig att man hör så lite om detta i media tidigare?
Åke Wehrling: Jag vet faktiskt inte, kanske att många journalister inte är särskilt intresserade av landsbygden?
Nosse: Tack för ett rakt och samtidingt medkännande reportage. Var det ett svårt beslut att gå så nära inpå ungdomar och föräldrar. De är kanske inte så mediavana.
Joakim Lamotte: Framförallt var det jobbigt att höra deras fruktansvärda historier och jag är otroligt glad att dom släppte in mig i sina liv för en kort stund. Otroligt modiga människor vill jag säga.
Ismael, Norrköping : Tack för ett mkt bra program. Det är tragiskt att höra hur illa det kan gå för en kommun och dess invånare.Jag hoppas att fler inser att ”alla jobben kan inte centraliseras runt storstäderna” om landsbyggden skall överleva.
Joakim Lamotte: Tack för feedback!
Hans: Tidigare fanns det lokala poliser med stor personkännedom på orter som Grums, en oerhörd tillgång som tagits bort.
Åke Wehrling: Verkligen! Jag tänker att de kan vara lite mer flexibla, märker man att det är problem på en ort kan man sätta en temporär station där under en tid.
Fd.Hammaröbo : Jag är uppväxt utanför karlstad på ”fina” Hammarö och jag har både vänner och familj som valt att sluta sina dagar på egen hand. Tycker tyvärr att självmord är har blivit normalt i Värmland känner igen som inte har någon form av självmord någonstans i närheten av sig själv. Själv så tog jag och sambon vårt pick och pack och drog till Linköping. Är övertygad att om vi blivit kvar i Värmland så hade vi blivit en del av statistiken. Har själv försökt ta mitt liv i ungdomen vid ett antal gånger. Myten om den goda och glada värmlänningen är grymt falsk.
Åke Wehrling: Hemskt att höra. Hoppas ni mår bättre nu.
Lena Eriksson Sonebrink : Vi som försöker skapa arbetstillfällen i Värmland får inget stöd och gehör hos politiker. VärmlandsMetanol har under ett antal år projekterat en fabrik som skulle skapa 700 arbetstillfällen under byggtiden och ett hundratal jobb i driftfasen. Av skogsråvara avser vi genom modern förgasningsteknik tillverka biodrivmedel. Men 2012 införde regeringen oväntat koldioxidskatt på biodrivmedel, vilket stoppar alla projekt som vårt, som skulle ge landsbygden nytt hopp och liv. Inte heller den nya regeringen har åstadkommit de långsiktiga skatteregler som krävs för att det ska bli möjligt att investera. Politikerna i regeringen gör sig onåbara och skjuter frågan framför sig genom ickebeslut. Min fråga är om media kan hjälpa oss ställa politikerna mot väggen?
UG – Moderator: Skicka gärna ett mail med ditt tips till granskning@svt.se, så kan vi läsa på lite.
Kir: Kära Uppdrag granskning! Det är skillnad på landsbygd och landsbygd. Inget nämns i programmet om bruksmentalitet och brukskultur. Mina föräldrar är födda och uppväxta på bruksorter i Värmland och jag har fått bruksmentaliteten med modersmjölken. Den är en stor orsak till vad som händer med ungdomen i Grums.
Joakim Lamotte: Jag har svårt att sätta fingret på vad som menas med brukskultur. Hur skulle du beskiva det?
Jonkify: Bra program! Nästan hela Norrlands inland kämpar med samma problem. Ser egentligen bara en bra lösning och det är bara att kika på Norge hur dom fördelar statliga pengar och arbeten över landet. Dom har en regionalpolitik som är värd namnet med vattenkraftåterbäring bla. En ordentlig råvaruskatt på kraft, skog och mineral som går direkt till kommunerna utan att hamna i skurkholm först. Annars slutar det snart att vi alla måste bo där i människobyn för att kunna försörja oss.
Åke Wehrling: Du får tipsa svenska politiker om Norge modellen!
Maya: Nu ska man inte hacka ner så på lilla grums. Det blir va man gör det till och menar ni att ni skulle må bättre i karlstad? Det finns mer än bruket och hockey. Jag flyttade från grums för att plugga men flyttade tillbaka när studierna va klara.
Joakim Lamotte: Givetvis finns det mer än bruket och hockey i Grums, men man kan inte få med allt. Glad att du trivs!
Anders: Att inte känna sig behövd finns med som en röd tråd hos alla ungdomarna i programmet. Alla vill ha ett arbete och kunna känna sig behövda. Varför kan ingen vettig politiker komma på iden att koppla socialbidrag till någon form av insats i samhället?? Finns hur mycket arbete som helst inom tex vård, skola och omsorg i alla Sveriges kommuner, både storstads- och glesbygskommuner, som skulle kunna utföras av yngre personer som idag lever på socialbidrag utan att någon ställer krav på motprestation. Är övertygad om att ungdomarna i Grums och på andra liknande platser skulle må mycket bättre om de fick göra en insats i samhället.
Åke Wehrling: Ja, att känna sig behövd är nog oerhört viktigt.
Mats W: Alla politiker är överens om att arbetslösheten är den i särklass viktigaste faktorn vad gäller landsbygdens överlevnad. Jag är själv uppvuxen i Kil norr om Karlstad och jag blir så trött av att höra landsbygdsministern (S) tala om att nya jobb i lantbruket och i skogsnäringen. Som om alla Värmläningar skulle bli skogsbrukare eller lantbrukare. Men det är så långt våra politiker orkar tänka vad det gäller näringslivsutveckling på landsbygden. Detta är den fråga ni borde ägna ett program åt. Kritiskt skärskåda den svenska näringspolitiken från höger till vänster. Och låta småföretagare komma till tals om hur det är i vekligheten
Åke Wehrling: Tack för tipset!
StaffanSverige: Sven Erik Bucht,vilket jävla skämt! Du borde skämmas! Programmet var som en hästspark rakt i ansiktet. Ser likadant ut här i Flen med omnejd. Sverige är väldigt dåligt rustade för kriser,det här klarar vi inte heller av,det är för sent!
Åke Wehrling: Hoppas verkligen inte det är för sent, det finns ju trots allt massor av människor som vill bo på mindre orter.
Stolt grumsbo: Joakim: Jag menar inte heller att man ska blunda för problemen som finns! Vet att det finns problem. Det kanske går att belysa ett samhällsproblem utan att hänga ut en ort på detta sätt. Vem vill flytta hit nu? Såvitt jag vet så finns det också endel åtgärder, varför syns inte dessa i programmet?
Joakim Lamotte: Vi letade efter åtgärder som gjorts i Grums för att minska utanförskapet och hittade Fritidsbanken. Jag tycker det var en bra metod att titta på Grums som exempel på vad som kan hända med ett samhälle när folk lämnar.
Utflyttad från landsbygd: Tack för ett väldigt bra och rakt program!! Gripande. Vad tror du skall till för att vända utveckling på landsbygden?
Åke Wehrling: Tack! Jag har tyvärr inget svar på det, men jag tror att folk på landsbygden måste ta mycket egna initiativ.
Jesper Fristam: Hej, Jag är f.d. stockholmare och flyttade hit för ca 9 år sedan. Jag har två tjejer, 6 och 8 år som går i skolan här i kommunen. Barnen stortrivs och både jag och min sambo arbetar här i kommunen. Visst känner vi till att det förekommer droger och arbetslöshet i kommunen men detta är väl knappast unikt? Jag är bl.a. uppväxt i Vallentuna som ligger ca 2,5 mil från Sthlm centrum. I helgen var vi i Sthlm och hälsade på släkten och då fick vi höra att Vallentuna nu anses som ”krimmigt” och att det florerade mängder med droger i kommunen. Det var ju inte så många dagar sedan som en rektor blev knivskuren på en skola i V-tuna. Detta känns helt främmande för mig som växte upp där men uppenbarligen så behöver man inte åka så långt från innerstaden för att hitta liknande problem som i Grums. Det finns underbara miljöer och platser i Grums kommun men i Ert reportage så framkommer inte detta. Hoppas dock att de styrande (S) tar åt sig av kritiken. De har ju styrt här sedan Hedenhös tid..
Joakim Lamotte: Jag tyckte att vi visade en hel del fina bilder på Grums. Självklart finns det problem på många ställen i Sverige, men nu var det Grums som vi tittade på. Bra att du trivs!
(Ô^Ô): tycker att ni borde ha intervjuat lite elever om hur dom uppfattar grums och skol miljön
Åke Wehrling: Det tar vi till oss, tack för tipset.
UG – Moderator: Ni är många som skriver, men Joakim och Åke jobbar på så snabbt de kan för att svara. Om din fråga inte har besvarats ännu, ställ den gärna igen, eller ställ en ny fråga. Vi kör på i en halvtimme till.
A: Jag kände verkligen med Johan Höglunds pappa och fällde en tår. Det är fruktansvärt att unga människor ska behöva känna sig betydelselösa för att de inte har någon sysselsättning. Alla behöver en meningsfull vardag och det står med i socialtjänstlagen,...
Joakim Lamotte: Ja det var en otroligt jobbig intervju att göra. Tack för att du tittade!
Eva: Norge stöder/satsar på sin glesbygd/landsbygd detta gjorde man redan innan oljeboomen. Varför kan inte VI här i Sverige göra på liknande sätt.
Åke Wehrling: Flera som pratar om det, vi kanske får åka till Norge och göra en uppföljning.
Robert Hult: God kväll. Ikväll Det absolut viktigaste reportage UG har haft på många år. Sjukvården Värmland, sjukhuset NÄL, samt SOSAB tillsammans med Polisen Värmland samt Polisen Västra Götaland / Åmål har mycket hög beredskap vid suicideisk, oavsett ålder eller kön eller nationalitet på personen i fara. Man drar Prio1 storlarm inklusise Räddningstjänsten / IVAB. Tyvärr bygger det hela på att vi medmänniskor vågar se signalerna och agerar därefter. Alla mina tankar till den pappa som lät sig intervjuas. Ungdomsarbetslösheten i Europa är ett kämpeproblem. Kommentar ? Mvh Robert
Joakim Lamotte: Tack för att du tittade och gillar programmet!
Inflyttad företagare: Politikerna fokuserar på fel saker i Grums som bredband, Vi behöver Polis, tryggt sammhälle, folk som tar stöd av Karlstad. Tryggheten saknas i Grums ,Pissa på Gruvön. Ungdomar bli företagare!
Åke Wehrling: Egna företagare är nog en del av lösningen för Grums och andra mindre orter.
Metz: Tänk vad många ungdomar som kunde räddats till livet om de bara hade haft bredband. Politiker har lösningen på allt.
Joakim Lamotte: Ja eller hur.
Anette: Tack för ett bra men även sorgligt program! Jag bor i Stockholm nu men har bott i Värmland och jobbat med bygdefrågor, är enig i att det finns stärka krafter på landsbygden som jobbar för att landsbygden ska leva genom att skapa arbetstillfällen och ett större utbud av service, men flera behöver engagera sig, ung som gammal.
Joakim Lamotte: Tack för att du tittade. Du har nog rätt i att det behövs krafttag från många olika håll.
Lars: Sverige är det land i Europa där urbaniseringen går snabbast. När det gäller tillsättandet av skattefinansierade jobb så är centraliseringen tydlig och går allt snabbare. Resultatet blir att avfolkningen går allt snabbare. Storstäderna växer och infrastruktursatsningarna måste då göras är och landsbygden blir utan sådana satsningar. Detta gör att skattebasen i glesbygden minskar och glebygdskommunerna måste då spara och man håller igen på allt som inte är lagstadgat enligt socialtjänstlagen. Detta gör att folk söker sig ifrån sådana kommuner då man känner att kommunen inte längre är attraktiv. Varför kan man inte lagstadga om geografisk mångfald vad det gäller tillsättandet av skattefinansierade jobb? Det pratas mycket om mångfald idag i andra sammanhang och genom att ha geografisk mångfald så skulle vi inte få ett A och ett B lag i Sverige. Själv bor jag i Skåne och här talar regionen om att hela Skåne skall leva men detta är tomma ord och all satsning sker i västra Skåne
Joakim Lamotte: Det är intressanta tankar du har. När det gäller lagstadgande av skattefinansierade jobb så kan jag inte svara på det.
Värmlänning: Tråkig infallsvinkel ni valde. Hade varit roligt att fått se och hörde de som hade ett arbete, det var snack rakt igenom om två grupper, de som var arbetslösa och de på bruket. Ville gärna se lite av de på ”bruket”
Åke Wehrling: Vi är ju ett granskande program, de som har jobb på bruket har ju inte samma sociala problem som de som går arbetslösa, därav vinkeln.
Robert Hult: Till moderaror: Försvann mitt inlägg pga hög belastning ?
UG – Moderator: Hej Robert! Nej, inlägg publiceras i den takt Joakim och Åke hinner svara. Så om du inte fått svar, prova gärna att skicka din fråga igen.
C: Bra program, tyvärr verkligheten, kommer själv ifrån grums men har flyttat, alla droger och självmord kommer för tätt inpå en, hoppas att det nu blir mera uppmärksammat av speciellt polis, jobba närmare människor för att få bort droger.. Som sagt tar det inte mer än 15 minuter att få tag på droger där..
Joakim Lamotte: Det är den bilden jag fått också. Jag blev väldigt förvånad över hur mkt droger det var i Grums.
Någon: I avsnittet så säger ni att det är många pojkar som råkar illa ut. Utav dödsfallen, hur många var kvinnor?
Åke Wehrling: Har inga exakta siffror tillgängliga nu men flertalet är män, statistiken ser likadan ut över hela landet.
Kir: Gör ett program om bruksorter och jämför med andra mindre orter t ex i lantbruksbygd och småföretagarbygd typ Småland. Skulle vara mycket intressant. Det är som sagt stor skillnad på landsbygd och landsbygd. Jag skulle beskriva bruksmentalitet som ”respekt” för överheten, hirarki, dåligt tro på sin egen förmåga att påverka sin egen situation, stark social kontroll, dålig studietradition, stora krav på att inte avvika, ”att inte tro att man är någon,” Förr gick man ut skolan och sen började alla på bruket. De va så det skulle vara. Det var det normala. Det är/var livsviktigt att vara normal.
Joakim Lamotte: Tack för den förklaringen av bruksmentalitet!
Mats P: Noterar att ni tagit upp det som är negativt, problemet med arbetslöshet och dålig utbildning, men inte noterat att skolan gjort ett jättestort framsteg. Bruket Gruvön är viktigt för kommunen men viktigt är också att nya entrepenörer är på gång, och de finns, bara man ser sig omkring. Mycket är på gång på Nyängenområdet. Jag tror invandrarna bidrar med en anda som saknas i det gamla Grums. Pizzeriägarna är goda förebilder för det nya entreprenörskapet. Det är fint att bo i Grums otroligt många fina platser att bygga, bo och driva företag på men då kommer staten och säger att här ska vi ha utökat strandskydd på, det kan ni fråga politikerna om?
Joakim Lamotte: Ja givetvis är inte allt svart eller vitt. Men man kan inte heller blunde för de problem som finns och de starka historier som människor berättar. Håller med om pizzeriaägarna, träffade dem och det var sköna typer.
barbro jacobsson: så Bra .... är det lika ILLA I hela vårt LAND ?
Joakim Lamotte: Tack. Nej det är inte lika illa i hela vårt land. Men den här typen av avfolkningsorter dras ofta med liknande problem som Grums.
ulla Magnusson: En stilla fundering. Vem ska sköta skogsnäringen, gruvorna, matprodutionen mm när politikerna vill att vi alla ska flytta till storstäderna så att priserna på deras boende inte faller i pris.Idag vill inte ens flyktingarna bo på landsbygden. Jag tycker vi ska vara konsekvent och ge flyttbidrag till alla som flyttar till Sthlm där riksdagspolitikerna bor
Åke Wehrling: Ja, det är inga lätta frågor, hur vänder man en global trend?
Grums varje dag: Hej Joakim, Hur ser du på din fråga till regionrådet som handlade om världen som en bättre plats kontra Värmlands befolkningsutveckling, så här i efterhand?
Joakim Lamotte: Eftersom han tycker att befolkningsökning är så viktigt för Värmland så ville jag veta hur man skall locka folk dit om antalet flyktingar skulle minska. Jag tycker att frågan var relevant.
Inger Vahlqvist Jansson: Ta gärna upp det här med bredbandsutbyggnaden i Sverige i ett program ....har man bara pratat utan att huvudet varit med?
Åke Wehrling: Tack för det tipset!
Gunnar: Snygg textreklam i programmet vad fick ni betalt??
Åke Wehrling: Vet inte vad du pratar om, vilken textreklam pratar du om?
Olof: Jag funderar på hur ni tänker med ett så oerhört vinklat program. Det enda det bidrar med är att göra det ännu svårare för Grums och andra mindre orter att kunna utvecklas. Snacka om att sparka på den som redan ligger...
Åke Wehrling: Jag tror tvärtom. Blundar man för problemen och försöker tysta ner dem blir det värre.
Bosse: Min fråga är om landsbygden bara skall vara till för ”stadsfolket” så att dom kan komma ut i naturen och plocka svamp och bär ett antal månader om året? Dom (stadsfolk och Regering) kräver öppna landskap.Till vem,och varför? Det odlas ju inte mycket ändå,mjölk kött ochfläskproduktion skulle det satsas mycket mera på om bara bönderna fick ordentligt betalt för sina varor. Vore väl bättre om Regering och Kommuner satsade lite mera på att se till att Sverige blir självförsörjande med livsmedel,för det är vi lnte idag.I en ofredssituation kan vi inte förvänta oss att kunna impotera livsmedel från andra länder.Detta skulle skapa en hel del arbete på landsbygden. Varför kan inte statliga och kommunala förättningar läggas utanför stadskärnor,för vi har ju trots allt på de flesta orter bredbandsanslutningar,och det är ju så den mesta kommunikationen sker idag.Vi kan om vi får rätt medarbetere flytta verksamheter från städer till landsbygden,och därmed vända ytflyttningen från landsbygden.
Joakim Lamotte: Ja det låter ju som en bra idé på pappret. Tyvärr tror jag att det finns ett för stort ointresse för det hos storstadsborna, att flytta ut sina verksamheter på landsbygden.
SirB: Grums är inte unikt problemet finns även i mindre samhällen i min kommun är det ett samhälle med 1000 invånare med liknande problem som Grums
Joakim Lamotte: Kan tänka mig det, var bor du?
Lina: Jag bor i Norge sedan två år tillbaka och upplever en stor skillnad på levande landsbygd. Jag är uppvuxen på landsbygden, men i min by har det inte flyttat in nyförvärv. Jag var yngsta generationen och är idag 30 år! Hus där det bodde folk när jag var barn är tomma. Jag känner stor sorg över hur utvecklingen blivit o funderar på hur byn ser ut om bara 10-15 år framåt då mina föräldrar troligtvis inte är kvar. Hela min uppväxtby kommer inom en nära framtid inte finnas kvar. En liten by på ca 40 personer, med grannbyar med samma öde. Idag går inga skolbussar. Vi vill bo på landet men som småbarnsfamilj går det inte. Förskola ej kvar, affär ej kvar, ej idrottsförening längre då barn inte finns. Tusentals arbetstillfällen i närområdet har försvunnit som gör att det inte finns jobb i närheten. 2 mil till jobb är idag 15! Vi den yngre generationen är tvingade i urbaniseringens fotspår!
Åke Wehrling: Tråkigt att höra din historia, tyvärr är det här inte unikt för Sverige, det pågor ju i hela världen.
UG – Moderator: Chatten är öppen i ytterligare drygt tio minuter. Ställ gärna korta frågor, så hinner fler få svar de sista minuterna.
Utflyttad : I boken ” Landet utanför” förutspås att ca 200 kommuner är avfolkade om 30 år med nuvarande utveckling. Vad finns att göra som inte redan är gjort? Av de som flyttar gör 1/3 detta pga studier, 1/3 pga arbete och 1/3 av andra skäl enligt en undersökning gjord i Västernorrlands län. Vill yngre människor verkligen bo i glesbygd och småkommuner ? Jag tvivlar.
Joakim Lamotte: Jag tror att även om många lämnar landsbygden så finns det många som inte vill bo i storstäder. Samtidigt måste det hittas en lösning så att de slipper bo på orter som svämmar över med sociala problem.
Frippe: Hej. Tack för ett intressent program och en historia som alltför sällan har berättas. Jag har bott på ganska många ställen i Sverige och det finns flera av dessa som är betydligt större än Grums men som befinner sig på sluttande plan. Varje gång som man åker tillbaka ser man att utvecklingen stått stilla eller gått bakåt. Tyvärr så är det en följd av globalisering och effektiviseringar. Det kanske är bättre att människorna bor i städerna. Att höra Bucht svamla om utbildning och bredband är skrattretande/tragiskt.
Åke Wehrling: Ja, politikerna kämpar med en rejäl utmaning.
Cathrin : Att grums ligger med på topp 5 i företagstillväxt är inget dom kändes viktigt att ta upp?! Jag driver själv företag i kommunen. Du är mycket välkommen att kontakta mig om du kommer tillbaka. Jag blev riktigt upprörd över programmet, hur det kunde vinklas så fruktansvärt. Nej jag jobbar inte på gruvön, nej jag spelar inte hockey hockey. MEN jag anser inte att jag är kommunens ansvar. Jag är 23 år, driver ett företag med 23 anställda.
Joakim Lamotte: Ser nu att det kom en rapport igår om detta. Då får man hoppas att man kan förvalta det på ett bra sätt inför framtiden! Imponerande att du bara är 23 år och har 23 anställda! Maila mig på joakim.lamotte@gmail.com så hör jag av mig nästa gång jag är i Grums.
hatar droger : Hur utrotar vi drogerna?
Joakim Lamotte: Det tror jag inte går.
Hans Westberg: Det skulle vara intressant att höra vad bruket skulle kunna göra för att ta hand om ungdomen. Det borde finnas många äldre som skulle vilja gå i pension. Bruket kunde ordna utbildning.
Joakim Lamotte: Ja samtidigt har ju bruket fått skära ner rejält de senaste åren.
Peter Hed: Varför undersöker ni inte orsaken till varför pengarna går till städerna från landsbygdens näringar skogen kraften och industrin. Har skrivit detta 10 ggr men ni verkar inte bry er.
Åke Wehrling: Därför att företagen som driver de näringarna har sina säten i större städer?
Linnea : Jag blir helt förskräckt på dubbelmoralen om Grums! Att den är bra?! Jag kan säga här och nu att man borde göra inspektion på hela kommunen om dom har kompetensen att sitta där? Kan man begära de?
Joakim Lamotte: Har du tips kan du maila mig. joakim.lamotte@gmail.com
Fredrik Öhman: Det tar 20 minuter till Karlstad. Hur kan det vara så illa som ni beskriver. Varför inte jobba där. 20 minuter vore ingenting i stockholmsområdet
Åke Wehrling: Det finns säkert massor av Grumsbor som pendlar till Karlstad, men problemen finns tydligen ändå.
Henrik Skoog: Däremot förstår jag inte varför folk tar sitt li på grund av utanförskap, eller ensamhet...Det finns ju INTERNETT, det finns MASSOR att titta på och Göra, o folk att chatta med, är det it kul ...BYT till något annat....Jag har blivit mobbad från dagis till Gymnasiet...o är arbetslös... o jag är vällan lite ensamen...men framför datorn har jag KUL :) Och så har jag börjat odla saker hemma i krukor o på balkongen... Härligt att se när det växer..se att tiden går ;)
Åke Wehrling: Skönt att höra!
Katarina: Jag tror starkt på de gröna näringarna som odling, och annan lokal livsmedelsproduktion. Men då måste vi ställa om samhället så att det verkligen finns kunder...
Åke Wehrling: Bra idé!
UG – Moderator: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten för ikväll. Fortsätt gärna diskussionen i sociala medier. Tack alla som deltog i chatten. Nästa vecka visar vi ett ganska skakande reportage, den gången från Stockholm. Missa inte det.
Åke Wehrling: Tack för alla bra frågor o godkväll!
Joakim Lamotte: Så nu tackar jag för mig! Tack för frågorna, trevlig kväll!