UG – Moderator: Nu är Petter och Michael på plats! Fortsätt skicka era frågor. Har du tips så skicka det till granskning@svt.se
Corina: En fråga vad handlar programmet om
UG – Petter: Du menar porträttet på Bertil Hult?
Nisse svenskn: Skönt att det finns människor som även ug inte klarar i vika ut
UG – Michael: Hej Nisse Vi klarade en del i varje fall. Sen är det ju svårt att på 3 månader gå igenom 300-400 bolag – speciellt i länder där insyn inte existerar.
Carl H: Tittade på reportaget om Bertil Hult. Kan inte någonstans förstå vart ni vill komma mer än att smutskasta någon som tjänat pengar. Dåligt reportage, RIKTIGT dåligt, tyvärr.
UG – Petter: Det var synd, jag tycker inte han blev smutskastad.
Pat: Vem äger bolaget EF?
UG – Michael: Bertil och hans tre söner
Sirväs: Har ni kollat om Bertil Hult är med i Scientologikyrkan. Det verkar som han skulle vara med i den.
UG – Petter: Nej, det har vi inte kollat.
Ronny: Är det inte en typ av Frenchise som EF/IKEA/Peab med flera sysslar med?
UG – Michael: Jo, så är det.
Karro: Har ni pratat med säsongsanställda inom EF ifrån Sverige vad de har för löner och arbetsvillkor mm?
UG – Michael: Nej, detta programn var ett porträtt.
Anders Ekelund: Jag måste ha missat lite av programmet, vad hade Hult gjort som var olagligt?
UG – Petter: Vi påstår inte att han gjort något olagligt, vi berättade bl a om avancerad skatteplanering.
G-a: Tack för en intressant granskning – har aldrig hört talas om denna ”doldis”. Dags att skriva om lagen om detta är lagligt förfarande. Skrattretande låg skatt på miljarder i vinst.. Och detta smörande för kungahuset sticker i ögonen – tjänster och gentjänster.
UG – Petter: Tack, roligt att du gillade!
Corina: En fråga vad händer om man skriver dumma kommenterar till nån här
UG – Moderator: Det beror på hur du definierar ”dumma”. Förmodligen så blir man spärrad från chatten. Tack för att du deltar!
Nils: Vad var poängen med programmet? En man som lyckats starta ett stort företag och följer alla lagar? Är det för att skapa avundsjuka?
UG – Michael: Hej Nils nej vi ville porträttera en person som tillhör en av Sveriges rikaste personer och ändå i nästan 50 år lyckats hålla sig anonym.
Låginkomsttagare: Usch vad pinsamt det är med avundsjukan mot dem som tjänar pengar!!
UG – Michael: Det är ingen avundsjuka. Vi ville visa vem Bertil Hult är och hur företagsstrukturen är uppbyggd.
Andrée: Såg att Corina hann före men jag undrar också vad programmet handlar om? Att han är rik?
UG – Petter: Vi ville berätta om hans speciella företagsstruktur och vad som låg bakom. Vi kom ganska långt, tycker jag. Sedan finns det naturligtvis annat som är värt att beskriva i ett porträtt, som kontakterna med kungafamiljen.
Per: Bra jobbat UG. Ni fyller en viktig roll i ett demokratiskt samhälle! All heder till er professionalism.
UG – Michael: Tack, roligt att höra.
Per: EF/Huldts upplägg påminner om Kamprads och IKEAs med royaltytransfereringarna och olika truster.
UG – Petter: Ja, Signum är ju en del i ett royalty-upplägg. Samtidigt mycket som skiljer.
Man_undrar: Det liknar Ikea:s och Kamprads uppsättning eller hur?
UG – Michael: Ja till viss del. EF är nog till och med mer komplext uppbyggt än Ikea.
Corina: Gillar er uppdraggranskning mycket intressant program
UG – Petter: Tack!
Hans: Vad har vi i Sverige m ed att göra om en utländsk person bedriver en laglig verksamhet till största delen utomlands? Ett bottenmöte!
UG – Michael: Bertil Hult är född i Sverige och har varit svensk medborgare i omgångar.
Jonas: Varför denna fokus kring pengarna. Är personen Beril Hult inte intressant nog att fylla ett program utan att det känns som om man under hela programmet försöker hitta misstänkligheter kring skatteplaneringen.
UG – Petter: Du har rätt i att personen Bertil Hult är intressant i sig, och vi tog upp en hel del spännande bitar. Men i ett porträtt på honom måste man också titta på företaget, och frågan om strukturen och ekonomin.
Per: Att ta även privata kostnader på sitt företag är något som de flesta företagare ägnar sig åt... och alltså även herr Huldt.
UG – Michael: Jo, men kanske inte flygplan, båtar, fester med mera.
Henry: När man sett ert porträtt av Bertil Hult och Ingvar Kamprad, ställer jag mig frågan om varför ni inte gör ett program om varför så många lämnade sverige på 70 talet och vilka konsekvenser detta har fått för sveriges ekonomi.
UG – Petter: Bra idé.
Corina: Vilken stad sitter ni i
UG – Michael: Göteborg
Bertil N: Kan man verkligen säga, som ni gör i programmet, att han gjort en klassresa? Hans pappa hette Tor Bonnier! Varför nämndes inte det?
UG – Petter: Vi valde bort den biten, kanske borde den funnits med. Det är en så speciell historia att det är svårt att klämma in den, och vi var tvungna att välja.
G-a: Betalar Hult ngn skatt i Sverige?
UG – Michael: Nej inte personligen. Dock betalar hans svenska bolag skatt i Sverige – men det är mkt lite i förhållande till omsättningen.
Matti: Är jag med och betalar för att ni ska dra runt till Schweiz och Holland utan att hitta ett smack?
UG – Michael: Lite hittade vi allt :)
Henke: UG – Michael: Jo, men kanske inte flygplan, båtar, fester med mera. 21:07, 25 september 2013 Är det ok om dt rör sig om mindre belopp i sådånt fall?
UG – Michael: Absolut inte.
Marcus: Ett utomordentligt dåligt reportage där ni inte fick fram ngt nytt. Är det så att ni har lagt alldeles för mkt pengar i research etc. som gör att ni inte kan stoppa en publicering? Det här urvattnar ju bara ert varumärke som journalister.
UG – Petter: Det var tråkigt att höra. Jag tycker att vi fick fram en del nytt, kring hans företag och skatteplaneringen t ex. Och sedan tror jag att det är många som inte känner till honom alls, och då tror jag porträttet tillför en hel del.
knuttte: tycker ni att det ä fult att tjäna penar eller är det vänsrpropaganda
UG – Petter: Nej, det var inte det det handlade om, att det skulle vara fult att tjäna pengar.
Ingrid Språklärare: Vill också tacka er för en helt utmärkt granskning! TVn stod på efter Rapport, men jag trodde inte jag skulle titta på UG om ännu en rik knös. Men det var så bra – och så upprörande – att jag fastnade. Jättebra jobbat!
UG – Petter: Tack, roligt att höra!
Sten: Hej redaktionen, följande var det jag just lade ut på Facebook: ”SVT begår nu just en kolossal dumhet. Man nedgör Bertil Hult och hans företag EF. Mannen är svensk bolaget är det inte men man låter påskina att det är en svensk angelägenhet. I vanlig ordning riktar man in reportaget på extravaganser som bostäder, bilar, båtar etc. Det här är saker killen, genom sin företagsamhet har tjänat ihop till. Kan man inte någon gång skildra de som har valt att inte åstadkomma något utan framlever sina dagar, betalade av de svenska skattebetalarnas surt ihoptjänade inkomster?” Det är alltså en kritik mot att ni inte har förmåga att skilja äpplen från päron och att ni uppenbarligen inte själva granskas innan programmen sänds. //S
UG – Michael: det tycker jag inte. Bertil själv tycker om att visa upp just lyxbåtar och flygplan – i det avseendet är han inte anonym.
Leverantör: Har varit i huset i Torekov som leverantör. Man upplevde en skräck hos alla. Jag var där med anledning av en reklamation som jag kom ur. Fick då veta att när han byggde i Djursholm, fick platschefen nog och sprang ut från taket och tog livet av sig.
UG – Petter: Låter som en otäck historia. Vad låg bakom självmordet tror du?
Utlansboende: Om det är skatter det handlar om varför inte nämna Volvo i er hemstad som inte heller betalar skatt och det ärms Sverige?
UG – Petter: Det är nog ett ämne för sig, men säkert värt att titta på.
Per: Det kanske tom är Hults söner som ni sitter och chattar med just nu då de är så obalanserat negativa till ert arbete och reportage :-)
UG – Petter: Rolig tanke!
Bara jag: Mycket bra reportage som visar hur vi skiljer på ekonomisk brottslighet och annan kriminalitet. De förstnämnda håller hov i kungahusets och överklassens salonger. Åklagare viker sig vid uppenbara mutbrott osv. Vad är det för samhälle vi lever i? – Ett litet tips bara, fortsätt gärna granska Båstad – Torekov... Jag lovar där finns fler av samma kaliber..
UG – Michael: Tack. Vi gräver vidare på alla områden.
Yvonne R: Rätt eller fel men jag tolkade att er avsikt med programmet var att misstänkliggöra Bertil Hult och EF. Lyssnade igår på näringslivsministern som påpekade vikten av att fler startar företag. Man undrar : Hur pass framgångsrik får man vara i Sverige utan att bli bli klassad som skum? Utan nöjda föräldrar till barn och ungdomar som bevistat EF’s språkkurser hade knappast EF kunnat växa. Folk är inte tvingade till att gå på dessa kurser.
UG – Petter: Nej, det var inte tanken. Och det är naturligtvis inget fel att vara rik och framgångsrik, och EF har säkert gjort mycket gott. Nu var det här ett granskande porträtt, men balanserat tycker jag själv.
Peter: Intressant program, men som vanligt vinklat så det blir ”fult” att lyckas. Det är lite synd. Ni skulle vinna mer trovärdighet på att även ta upp de positiva effekterna med att vi har multinationella företag i landet.
UG – Michael: Jag tycker inte att vi vinklar på att det är fult att lyckas. Vi speglar en person som hittills varit tämligen anonym för flertalet svenskar. Sen har du rätt det finns positiva effekter med företag – stora som små.
Ugglan: Vad ger journalister för rätt att publicera uppgifter om en person som uttryckligen inte VILL ha någon publicitet? Han har ju inte gjort något fel?
UG – Petter: Bra fråga. Men inom alla områden finns inflytelserika personer som det finns ett allmänintresse att berätta om, och då måste man kunna göra det. Och han håller ju sig inte helt borta, utan väljer bara sina tillfällen att stiga fram. Men jag hade hemskt gärna haft honom med.
Henke: Per: Det kanske tom är Hults söner som ni sitter och chattar med just nu då de är så obalanserat negativa till ert arbete och reportage :-) UG – Petter: Rolig tanke! Nej, jag är inte en av Hults söner.
Maria: Mycket bra program. Jag har väntat länge på att UG ska göra ett program om Bertil Hult. Mina barn har åkt med EF några ggr och vi har inga goda erfarenheter. När vi kom till en informationsträff vid ett tillfälle i flotta lokaler på Stureplan blev vi mycket fundersamma över hur denna verksamhet bedrevs. Vi visste då inte vem Bertil Hult var. Så småningom dök hans namn upp i medierna, t ex i samband med hans kontakter med Kungafamiljen och Kronprinsessans bröllopsresa. Vi blev efter hand också alltmer skeptiska till hur affärsverksamheten med språkresor för ungdomar fungerade, eftersom servicen i samband med våra barns språkresor var så fruktansvärt dålig (jag går inte in i detalj på detta). Det vore bra om UG gjorde ett uppföljningsprogram med granskande analyser av hur språkresorna har organiserats.
UG – Petter: Tack, roligt att höra! Och tack för idé på uppföljning.
Carl H: Vad spelar det för roll hur företaget är uppbyggt. Det finns inget olagligt i detta? Ni kunde likväl fokuserat på hur EF faktiskt hjälper och förgyller tillvaron för tusentals elever samt all välgörenhet Bertil ägnar sig åt. Det nämns bara fraktioner av detta. Henry har en poäng i sitt inlägg. Varför lämnade så många entreprenörer landet på 60-70talet.
UG – Michael: Bertil har hållt uppbyggnaden liksom vinsterna mycket dolda. Därför är det intressant att granska det. Vi säger inte heller att det är olagligt.
Henke: Hoppas på ett bättre programm nästa gång!
UG – Michael: Tråkigt att du tycker så.
Christopher: Som jag ser det gör inte EF något olagligt. Så vad har ni för rätt att dömma honom?
UG – Petter: Vi dömer honom inte, men vi lyfter fram naturligtvis fram en del sidor som är kontroversiella. Vi hade gärna fått hans kommentarer.
Lärare med erfarenhet av: Det kom väldigt dåligt fram hur Hult har lyckats tjäna så mycket pengar. Det är enkelt att räkna ur. Eleverna flygs till t.ex. över till USA i chartrade plan, kostnad 5000 – 8000 kr. Familjen de bor hos får mycket lite ersättning. Kommuner ställer upp med gratis skola. Jag har själv erfarenhet av hur EF-elever i Sverige som får problem av EF-personal blir hänvisade till skolans kurator och psykolog. Ett år i USA kostar säkert långt över 100 000 kr. Det blir mycket över till Hult. Han har missbrukat kommuner och aningslösa familjer,
UG – Michael: Kan till viss del hålla med dig. Bertil Hult och EF har också tjänat stora pengar på valuta- och aktieaffärer.
resenären: Jag är oerhört tacksam att ha åkt till USA med EF. Dock fick värdfamiljen aldrig del av ens ett öre av de stora summor vi betalade in. I efterhand tycker man att fördelningen kunde sett annorlunda ut. Gör ett reportage med den vinklingen, klart att EF ska tjäna, men se lite på värdfamiljen.
UG – Michael: Vi gjorde ett porträtt på EF:s ägare, kanske blir det fler EF-reportage i framtiden.
andreas: porträtt? ha, i så fall borde ni ju sagt något positivt om honom, varit lite stolta över en lyckosam landsman, nu var det ju bara svenskt jantegnäll från er sida utan någon poäng
UG – Petter: Det var väl en hel del positiva kommentarer från olika personer som blev intervjuade. Och att han är framgångsrik är ju naturligtvis inget problem i sig.
Johan: BRA JOBBAT Petter och Michael! Fortsätt med ert viktiga journalistiska arbete. Låt er inte nedslås av ”typer”, negativism och olika typer av hot. Ni gör ett viktigt och centralt värv i ett öppet samhälle. Och tack för att ni tar er tid att chatta med oss tittare och lyssna på våra ibland ”korkade” synpunkter.
UG – Petter: Tack, kul att höra!
Ola: Ni har för licensbetalares pengar rest Europa och USA runt för reda ut Bertil hults privata förmög och bevisa att EF ägnar sig åt skatteplanering. I vilket avseende gör det EF till ett unikt företag?
UG – Michael: EF tillhör de företag som kanske gått ytterligare ett steg mot ”optimal” skatteplanering. Det gör dem unika.
Owe: Hej. Vad var Ert syfte med kvällens reportage? Att kalla Bertils prylar för leksaker tyder bara på en enorm avundsjuka. Han har väl drivit upp ett fantastiskt företag och lyckats få en bra förtjänst på det. Jag trodde att UG skulle undersöka underliga saker som vi skattebetalare fiår stå för. Jag är säker på att Bertil jobbat mycket mer och hårdare än Zlatan som nu får 130 miljoner om året eller Stensson som vann 72 miljoner i en golftävling häromdagen. Varför kollar Ni inte Wonna de Jong som häromåret var med på TV och skänkte pengar till behövande, men som inte betalat mer skatt för sina miljarder sedan 2006 än 63000 kr totalt?
UG – Michael: Vi är inte avundsjuka. Men alla ska väl betala skatt – hur ska vi annars finansiera sjukvård, skolor, vägar med mera?
anders: Tycker om att titta på uppdrag granskning , men detta var ett bottennapp utan dess like, kändes som Ni bara försökte hitta något skumt i hans företagsstruktur och skatteplanering, Att ni visade detta reportage även fast ni inte hittade något gjorde saken ännu värre. Skulle vilja veta er synpunkt -- Är ni emot laglig skatteplanering? Sen undrar jag varför ni la in ett reportage om en hemlös tillsammans med ett porträtt av Bertil Hult? Känns som Ny syftar på denna kvinna lever som hon lever pga av Bertil Hult skatteplanerar, är det så? Vore tacksam om svar, där Ni berättar var Ni står i dessa frågor och inte gömmer er bakom att ni bara är en granskande funktion
UG – Petter: Tråkigt att du inte gillade reportaget. Vi kom längre än vad man gjort tidigare i att förstå logiken i hans bolagsstruktur. Och skatteplanering är naturligtvis inget ont i sig, men det är klart att det blir problematiskt om det går för långt, även om man följer lagen.
Kalle: Finns det fler fam med samma setup t e x?
UG – Michael: Det tror jag absolut utan att nämna några nu.
Owe: Vill Ni hålla Er lokalt skulle det vara väldigt intressant att veta hur upphandlingarna av de Italienska spårvagnarna och betalsystemet för kollektivtrafiken verkligen gick till? Hälsning. Owe
UG – Michael: Tack för tipset.
Lasse: Är människors huvuduppgift att betala skatt? I så fall hur ser ni på människor som tar emot bidrag? Människors vars nettobidrag till samhället i form av pengar är negativt?
UG – Michael: det är ingen huvuduppgift, men hur skulle samhället se ut om ingen betalade skatt?
Henke: Lärare med erfarenhet av: Det kom väldigt dåligt fram hur Hult har lyckats tjäna så mycket pengar. Det är enkelt att räkna ur. Eleverna flygs till t.ex. över till USA i chartrade plan, kostnad 5000 – 8000 kr. Familjen de bor hos får mycket lite ersättning. Kommuner ställer upp med gratis skola. Jag har själv erfarenhet av hur EF-elever i Sverige som får problem av EF-personal blir hänvisade till skolans kurator och psykolog. Ett år i USA kostar säkert långt över 100 000 kr. Det blir mycket över till Hult. Han har missbrukat kommuner och aningslösa familjer. Det hade varit intressant att veta mer om det.
UG – Petter: Intressant naturligtvis. Men vi valde att ta upp andra delar av honom och hans företag, allt får inte plats.
babsan: Vilka inlägg väljer ni att refusera?
UG – Moderator: Hej Babsan, det är väldigt få inlägg som spärras av moderatorn. Det har varit ett par som var osammanhängande och enstaka ord. Däremot så skickas väldigt många frågor och Petter och Michael hinner helt enkelt inte med. Tack för att du deltar!
Nisse: Klantigt av kungahuset att låta sig bjudas av Bertil Hult, jag tänker då på Viktoria och Daniels bröllopsresa, detta hade kungahuset säkert kunnat finansiera själva.
UG – Michael: Ja, det var kanske inte så lämpligt att ta emot dessa gåvor värda miljoner kr – och visst hade de säkert haft råd att betala själva.
Tintin: När ni kollar hur studenterna har det, kolla också hur de anställda på EF har det? De som arbetar i Sverige exempelvis, är de anställda av det svenska bolaget? Finns det kollektivavtal? Hur är det med övertidsersättningar etc?
UG – Petter: Det är säkert relevanta frågor, men låg utanför porträttet vi gjorde.
Corina: Undrar vad som kommer nästa program.
UG – Moderator: Hej Corina! Nästa program blir en granskning av Staffanstorps kommun. Mer info kommer i dagarna.
Löken: Hult ska väl inte behöva betala skatt i Sverige när han inte bor här! Jag utgår från att EFs anställda betalar skatt på sin inkomst.
UG – Michael: nej det ska han inte. men hans bolag i Sverige ska göra det.
HGB: Varför kan Ni inte upplysa om hur mycket BH donerat under årens lopp till välgörande ändamål?
UG – Petter: Jag vet inte hur mycket han donerat genom åren, men att han bidrar med välgörenhet framgick ju. Det är ju å andra sidan intressant att ställa mot skatteplaneringen.
AUW: För skattefiansierad TV är det ok att granska det offentliga, dock utan politiska vinklingar. Här gäller det ett privatägt utländskt företag, visserligen ägt av en svensk medborgare. Programmet saknar oändligt mycket fakta för att ge en korrekt bild . Det är helt oacceptabelt med ett program liknande detta (tidigare var det IKEA) visas av SVT. Lämna avundsjukan därhän och visa lite journalistisk professionalism. Jag vill inte via TV licensen finansiera denna form avundsjuka
UG – Michael: menar du att vi inte ska granska/portättera rika människor? Vi är inte avundsjuka, varför tror du det?
Nizze: http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/dyslektikern-byggde-ett-sprakimperium?rm=print
Marcus: Det är ju allmänt känt att Bertil Hult likt många andra företagare använder sig av skatteplanering, inget nytt, inte unikt och inte olagligt! Vad är det som är kontroversiellt i detta reportage? Allt det ni belyste kan man googla fram.
UG – Petter: Det nya är hur det går till i princip, med kostnadsallokeringen. Det har inte beskrivits i detalj förut, och våra källor kunde också vittna om att det är ett system som ger honom råd till sina ”leksaker”.
Wolhan: Egentligen undrar jag vad dagens Uppdrag granskning vill åstadkomma? Vad har Bertil Hult gjort för fel? Jag tycker att dagens program egentligen mer visar den svenska kungliga avundsjukan! Ingen intressant journalistik. Egentligen ett botten napp! Efter 35 minuter kollade jag annat program i annan kanal. Uppdrag granskning har visst soppatorsk! :-)
UG – Michael: Vi ville göra ett porträtt på Bertil Hult, bland annat för att han är så anonym. Vi har inte sagt att Bertil gjort något fel eller gjort några olagligheter.
Peter: I svaret till Anders skrivs” det är klart det blir problematisk när skatteplanering går för långt, även om det är lagligt”. Hur i hela friden kan det bli problematisk?
UG – Petter: Det diskuteras en del just nu, att multinationella företag knappt betalar skatt där de är verksamma. Och det är klart att om man håller nere skatten till ett minimum så bidrar man mindre till välfärden. Men var gränsen går är naturligtvis svårt att säga.
Kalle: Alla ser till sin egen plånbok
UG – Michael: Så är det i många fall.
Switsern: Bra program som visar verkligheten, tycker det liknar Ikea och Biltema. Birgma SA Vad gömmer sig här?, jetplan och ferraris på bekostnad av svenska slavlöner och kinadamm ?
UG – Michael: Tack, kul att du gillade programmet.
andreas: porträtt? ha, i så fall borde ni ju sagt något positivt om honom, varit lite stolta över en lyckosam landsman, nu var det ju bara svenskt jantegnäll från er sida utan någon poäng
UG – Michael: Vi tog upp postiva saker också. Bland annat hans välgörenhetsprojekt.
Krister Karlsson: Missunnar ni en dyslektiker att bli framgångsrik? Måste en dyslektiker stanna kvar i loser-diket hela livet, enligt er? Eller betraktas han som en ”uppkomling” av er (ett negativt laddat ord)?
UG – Petter: Absolut inte! Att han lyckats som han gjort är ju naturligtvis bara fantastiskt. Men det hindrar ju inte att man granskar andra sidor.
Lars: babsan, om man heter Lars blir man refuserad 2 ggr
fd kontakt i USA: Hult började i USA med ett års high school studier och jag hade kontakt med EF på 90-talet i USA då jag bodde där. Hult tog ungefär 40 000 kr för ett år med boende i familj. Den familjen fick ingenting och inte heller skolan eftersom all välgörenhet är avdragsgill på skatten i USA. IRS skattemynd. i USA vill nog gärna veta det här eftersom de tror att Hult bedriver välgörenhet i USA! Tänk om de visste att svenska familjer BETALAT för vistelsen! Vilken inkomst för amerikanarna som tror att Hult gör välgörenhet i USA! Pengarna för studenterna han skickar syns inte i USA, men skolorna där och familjerna får dra av sina utgifter på skatten. Så skapade Hult sitt imperium i USA. På bluffad välgörenhet! Familjerna fick han genom lokala Rotary-föreningar.
UG – Petter: Intressant.
Mattias: Om Bertil Hult betalar en privat fest för 1 mkr så har han innan dess betalat minst 1 mkr i privat skatt.
UG – Michael: Hur vet du det?
berit: Det är def då att EF minimerar skatter i alla säljländer och att nationella skattemyndigheter inte har koll på bolagsstrukturerna. Detta kan mycket väl vara skatteålanering i en gråzon. EF är inte ensamms om detta men det är en stor och viktig samhällsfråga.
UG – Michael: Absolut.
Löken: Det är en rätt grov anklagelse att påstå att han finansierar sina ”leksaker” med obeskattade företagspengar.
UG – Petter: Det behöver ju inte vara något olagligt, bara en väl uttänkt allokering av overheadkostnader. Som våra källor berättar.
Jonas: Ni får många inlägg som antyder att reportaget är vinklat mot avundsjuka. Kan ni förstå den kritiken? Jag håller med i åsikten.
UG – Petter: Ja, det är många som har den kritiken. Men det är ju inte vår poäng alls, att det skulle vara fel att vara framgångsrik. Entreprenörer behövs, och om någon lyckas så bra som Bertil Hult är det bara att gratulera. Men det kan ju finnas skäl att granska t ex bolagsstruktur, eller kopplingar till kungahuset, som ju inte bara består av vänskapliga relationer utan även officiella sammanhang.
Lars: Bertil Hult net worth: Bertil Hult is a Swedish businessman who has a net worth of $4.1 biillion. Bertil Hult is the founder of the educational and language school company, EF Education First. Under his guidance, it has turned into a multi-billion dollar corporation with more than 35,000 employees across 54 countries.
UG – Michael: A lot of people, even people from EF, don´t think his net worth is 4.1 billion.
Bara jag: Känns som det är många av Bertils vänner som laddat sig framför datorn nu. Gräddan håller ihop. Det är det allting bygger på.
UG – Petter: Ha, ha.
M.: Om man tycker att företag betalar för lite i skatt måste man ändra skattelagarna. Ma.
UG – Michael: Så är det. Sen skiljer sig skattelagarna länder emellan. I Schweiz till ex. är det ok att göra upp med myndigheterna om att få en lägre skatt.
DocMa: Detta var inget bra UG-Program. Att beskriva skatteplanering är ju varken unikt eller särskilt kontroversiellt. För ngt olagligt har Bertil Hult tydligen inte gjort, eller. Förmodlligen skatteplanerar miljoner svenskar tillsammans mycket mer just nu i skrivande stund än vad Bertil Hult gör! Men det blir det väl aldrig något reportage om eftersom de enskilda summorna är för små. Eller? Hur stor skall en båt eller ett flygplan vara för att skampålen skall plockas fram?
UG – Petter: Det var ett porträtt, där jag tycker att det är självklart att försöka ta reda på logiken i hans bolagsstruktur. Och vi kom längre än vad man gjort tidigare.
Michelle: Det ligger liksom en negativ filt över hela programmet. Vad har denne man egentligen gjort för fel eller omoraliskt? Egentligen är det ju en solskenshistoria. Det är väl mörkret här upp i norr och den rödgröna journalistkåren, som resulterar i dessa överdrivet/ogrundat negativt vinklade program.
UG – Michael: Vi säger inte att han gjort fel. Tråkigt att du tycker att programmet var vinklat.
Wenche Blomberg i Oslo: Det finns inget ljud på reportaget på era sidor.
UG – Moderator: HEj Wenche, vi har inte samma problem i vår webbläsare. Pröva på en annan dator kanske?
Wallraff: Hej, jag har alltid haft höga tankar om UG men kvällens reportage var allvarligt talat för blekt. Det håller inte att sända ett Se & Hör-reportage om en sådan viktig makthavare. Ni har ju höga krav på er journalistik och ändå kommer det ut ett panikreportage – som att ni var tvungna att sända trots inget nytt. Hur tänkte ni? Att han gillar yachter, är dyslektiker och hemlig kungavän, hur kan det rättfärdiga 58 minuter? Lite besvikna måste ni vara att han lyckades hemlighålla Sveriges främsta grävare hela företagets struktur. Handen på hjärtat?
UG – Michael: det går alltid att göra allt bättre. jag är nog aldrig riktigt nöjd.
berit: Jag vet att EF minst tjänar 200 MUSD per år med god tillväxt så det är nog en ganska rimlig värdering från Forbes att bolaget vid en försäljning skulle inbringa ipp emot 4 bn USD. Endast 5-10 pers inom EF ser hels bilden
UG – Michael: Hur vet du det?
Åsa: Bäste Petter Ljunggren, Uppdrag Granskning och SVT.I likhet med många andra kan jag inte annat än undra VARFÖR? och exakt VAD BESTÅR GRANSKNINGEN och UPPDRAGET i? Varför denna besatthet av hur mycket en enda framgångsrik svensk (och hans bolag) intjänat, tjänar, äger, gör av sina egna pengar och betalar i skatt? Det är närmast sjukligt. Den svenska avundsjukan i sin absolut sämsta form. Ni borde ha bättre sätt att använda de resurser SVT så ofta hävdar är alltför begränsade.
UG – Petter: Nu är det knappast avundsjuka det handlar om, utan helt legitima frågor – tycker jag – om Bertil Hult och hans EF. Att han är rik är naturligtvis inget problem.
Erik S: Konstigt focus i programmet. Man blir ledsen över att ni inte ser det svåra i att tjäna ihop en förmögenhet. Att ni inte ser vilken nytta språkresor kan göra för människor. Själva sitter ni med era feta löner och åstadkommer ett mediokert reportage på licensbetalarnas bekostnad. Vi kräver kvalitet för våra pengar. Varför finns annars Public service TV?
UG – Michael: Vi har inte kritiserat affärsidén med att sälja språkresor. Tyvärr måste jag göra dig besvisken och berätta att SVT journalister inte har feta löner.
Henke: Jag förstår inte problematiken i hans kopplingar till kungahuset. Dessa människor har ju ingen formell makt i Sverige. Jag är bara glad att han ordnar en del av bröllopsresan, annars hade jag som skattebetalare fått stå för det. Vad tycker ni?
UG – Michael: Bertil Hult förväntar sig säkert något i gengäld. Han är affärsman. Och hovet får sitt årliga apanage ändå.
Donnen: Det känns som att bäst före datumet har gott ut för UG, bla bla i 1 timme. det känns som att ni måste gräva för grävandes skull, är ni rädda om era egna jobb? den svenska avundsjukan lyser i era ögon. låg vatten också att skildra en hemlös kvinna direkt efter, vad vill man uppnå med det? svaret kan jag skriva själv, klasskillnader, kanske man ska leva efter tesen, som man bäddar får man ligga.
UG – Michael: Tråkigt att du tycker så. Det här var ett personporträtt. Tycker du att vi ska sluta göra porträtt?
stig: Sag det ej i programmet eller har. Finns bara en intressant fraga. Hur mycket skatt betalar Bertil Hult i Sverige ?????
UG – Michael: Han betalar ingen skatt i Sverige, men EF-bolagen i Sverige betalar skatt. Dock, ganska lite.
Nettan: Nu har jag läst chatten i 40 min och tycker det är pinsamt – förstår ni att folk reagerar? Det var tyvärr inte bra... Exakt VAD är det som ni tycker är problemet med Bertil Hults framgång?
UG – Petter: Det är inget problem med framgången. Men om man gör ett porträtt på en person som Bertil Hult så är det intressant att titta på hur hans bolagsstruktur fungerar, med en avancerad skatteplanering, och hans kontakter med kungahuset, där bröllopspresenten skapade debatt. Det var intressant, tycker jag, att Claes Sandgren på institutet mot mutor, idag är kritisk till åklagarens beslut att inte utreda.
Henke: UG – Michael: Bertil Hult förväntar sig säkert något i gengäld. Han är affärsman. Och hovet får sitt årliga apanage ändå. Som jag skrev har dom ingen formell makt, så vad spekulerar ug i att han förväntar sig en gentjänst? Vad kan det vara?
UG – Michael: Har ingen aning.
Per-Åke: Hur kommer det sig att inget ”lågprisbolag” (jämför Ryan Air i flygbranchen) har etablerat sig inom denna verksamhet ? Det verkar ju som EF.s konkurrenter också tjänar enorma pengar. Det skulle ju gynna alla föräldrar som betalar alldeles för mycket i avgifter.
UG – Michael: Jag vet inte. Kanske borde du tipsa dem :)
Max: Fråga er själva istället varför ni inte har skapat ett miljardföretag? Eller har ni det?
UG – Petter: Själv är jag inte särskilt driven av pengar. Och det krävs naturligtvis en särskild begåvning när det gäller affärer.
berit: Lite lustigt att ni reste till Boston och Luzern när EF's CFO Åsa Ragne Blendoe som vet precis allt om EF's strukturer och bolag sitter i Sthlm.
UG – Michael: Men hon ville inte medverka.
Anders: Hur kommer ni att argumentera när granskningsnämnden kritiserar er för opartiskhet, då ju BH själv aldrig fick tillfälle att uttala sig efter som han, enligt sin sekreterare, befann sig på andra sidan jordklotet och utanför internets räckvidd?
UG – Petter: Han hade alla möjligheter, det hann passera rätt mycket tid efter det samtalet. Det var istället andra på EF som svarade på (en del) av mina frågor, vilket vi redovisade.
UG – Moderator: Nu är det ett par minuter kvar av chatten.
babsan: Ok, ,så startar man ett eget företag så beror det på att man är driven av pengar?
UG – Petter: Nej, men om man skapar ett miljardföretag så kan det säkert hjälpa. Men, visst, det kan ju finnas massor av olika motiv.
Ronny: Bra program Tror kvinnan i Holland utryckte saken det gäller”att utnyttja varje lands skattesystem till max” , hon sa det på ett enkelt och rakt sätt. -allas länders skyddsnät kanske hade varit bättre för gemene man ifall skatten hade betalats i respektive land. Tror inte de flesta förstår vad som är fel med dessa stora företags skatteplanering!
UG – Michael: tack Ronny :)
G-a: Hur mkt pengar drar hans svenska företag in och vad betalas i skatt?
UG – Michael: Några hundra miljoner kr – och skatten som betalas är några procent baserat på omsättningen.
UG – Moderator: Vi tackar alla som varit med och chattat. Snart kan ni läsa chatten på ug-sajten. Tack o gonatt!
Grisfest: Jag blir deprimerad av alla människors omhuldande av avancerad skatteplanering. Men samtidigt ser rött när de tänker på att journalistik kostar pengar( resor osv) Är det den egna girigheten man känner igen hos BH och vill försvara? Tack för ett grymt porträtt. Jag vill Veta Mer om fler av Sveriges mäktiga!
UG – Petter: Tack!
UG – Michael: Tack för all frågor och tack för att ni tittade på UGi dag. Kom gärna med tips.
UG – Petter: Tack för alla frågor! Gokväll!